Pénteki soroló

Összegyűjtöttünk néhány érdekes programot és szuper bulit amivel levezetheted a ezt a hetet és felvezetheted a hosszú hétvégét.

Hauszmann paripái - Vezetett bejárás az újjáépült Lovarda épületében

Budavári Palota, október 29., 10:00

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett épület, a Lovarda, a Budai Várséták tematikus vezetésén látogatható először! Helyszíne, a Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, Főőrség és Stöckl lépcső épületegyüttesét elbontották. Indulás: 1014 Budapest, Szent György utca, Hunyadi udvar, Mátyás kútja, Érkezés: 1014 Budapest, Hollós kapu, Időtartam: 90 perc

Palacsinta Fesztivál

WestEnd Tetőkert, október 29-31.

Palacsinták minden formában. Töltöttpalacsinta, rakott palacsinta, amerikai palacsinta, nagyi palacsintája, rántott palacsinta, édes palacsinta , sós palacsinta, palacsinta burger és még lehetne sorolni azokat a nagyon különleges finomságokat amiket palacsintából lehet készíteni. Nincs olyan gyermek vagy felnőtt, aki ne imádná a palacsintát valamilyen formában.

Exkluzív tárlatvezetés Kemény Zsófival diákoknak

Ludwig Múzeum, október 29., 13:00-14:00

A Ludwig Múzeum rendhagyó, személyes tárlatvezetésekre kérte fel a kortárs irodalom és zene kiválóságait, hogy a Nagylátószög kiállítás terét bejárva mondják el, mutassák meg a középiskolás diákoknak, hogy milyen filmélmények, filmmel kapcsolatos események voltak rájuk nagy hatással. A kiállítás és a programsorozat a Nemzeti Filmintézettel közös együttműködésben jön létre. Ez alkalommal Kemény Zsófi költő, slammer tartja a tárlatvezetést.

Mágikus állatok iskolája

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, október 29., 15:00

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned? A valóság ötvöződik a gyerekek képzeletvilágával. A mágikus állatokról senki más nem látja, hogy beszélni tudnak, a külső szemlélő mindig csak egy plüssállatot lát.

Gamerland Halloweekend

Gamerland, október 29-31., 16:00-20:00

Rémisztően jó programokkal, hullajó bulikkal és szellemes kihívásokkal várnak Halloween egész hétvégéjén Gamerlandben! Gamerek és nem gamerek, partiarcok és introvertáltak, kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a hozzájuk illő para programot!

Halloween-i kézműves foglalkozás

ÓKK 3K - Kaszásdűlői Kulturális Központ, október 29., 17:00

A kreatív kézműves foglalkozáson Halloween alkalmából készíthettek „rémséges”
dekorációkat.

Krúdy asztalánál - Az úriember, akinek szőlővirág szaga volt (1932)

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea, október 29., 18:00

Számos szakácskönyvet és receptet tulajdonítanak az Krúdynak, aki valójában sosem vetett papírra önmagában ilyesmit, és soha be nem tette a lábát a konyhába főzés végett. De Szindbád és Rezeda Kázmér szülőatyja fél mondattal képes volt éhséget és szomjúságot kelteni. Lévén született gasztronómus, s leginkább ínyenc. A rendezvény helyszíne Krúdy Gyula utolsó lakóhelye. A rendezvénysorozaton „Szindbáddal” utazunk és kóstoljuk meg az író életét.

És ha az asszonyok összefognak?

Kino Cafe mozi (Nagyterem), október 29., 18:00

Célia mogorva és féltékeny nő, férje, Zito sikeres üzletember, aki minden idejét a munkájának szenteli, emiatt elhidegül feleségétől. Egy hosszú munkanap után, amikor Zito hajnalban hazaérkezik, Célia ismeretlen parfümillatot érez a férfi ingén, amiből nagy botrány kerekedik, végül kidobja őt otthonukból. Zito egy másik nő karjaiban keres vigaszt. Céliának most szövetségeseket kell találnia, hogy visszaszerezze férjét.

Halloween a Füvészkertben

Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, október 29., 18:00-21:00

Esti séta a rejtelmesebb oldalát mutató Füvészkertben. Ismerkedjetek meg a növények titkos életével esti megvilágításban. Elemlámpát csomagoljatok az útra! Október 29-én 18 órától temetikus szakvezetések indulnak, melyeken lerántják a leplet a növények "sötét" kis titkairól. A séta 1 órát tart.

Stahl Könyvtára / Diplomaták mesélik 2.

Online, október 29., 18:30

Receptjei, konyhai praktikái és izgalmas ételei által ismerte meg az ország. A teljes élet receptje a finom ételek és egy jó könyv! – vallja Stahl Judit. Ezért a Líra Könyvvel közösen indított online műsorában hónapról hónapra ajánl olvasnivalót. Az ötödik adásban Medgyes Péter és Varga Koritár Pállal beszélgetünk közösen írt könyvükről, a Diplomaták mesélik 2. részéről.

Bányavirág

Pinceszínház, október 29., 19:00

Székely Csaba Bányavirágja elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő jutalmat, mint legígéretesebb pályakezdő. Mitől ilyen meggyőző a Bányavirág című darab? Vagy talán komédia? Lehet-e komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult. Hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek. Ezt csak a legjobb drámaíróink tudják.

A hattyú

Örkény István Színház, Online, október 29., 19:00

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni.

Az apa

Pesti Színház, október 29., 19:00

Keserves bohózat. André mostanában mindent elfelejt, valahogy nem állnak össze a dolgok a fejében. A lakása, a lánya, a bútorok... minden olyan idegennek tűnik. Anne, a lánya próbál neki segíteni, de André ápolása a lehetetlennel határos: az idős férfi mindenkit elmar maga mellől, és lassan teljesen elveszíti a kapcsolatát a valósággal is. Florian Zeller, a fiatal francia író mély empátiával, szeretettel és sok humorral ábrázolja egy idős férfi küzdelmét a felejtéssel, az Alzheimer-kórral, és azt ahogy eljut a gyermeki öntudatlanság állapotába.

Az első 75+1 év!

Fészek Művészklub, október 29., 19:00

Zenés irodalmi visszatekintéa Szalóczy Pál 75+1. születésnapján. "Megkértem a barátaimat, hogy egy hangulatos esttel segítsenek át a negyedik negyedbe.” A Barátok: Kassay Hajnal, Domahid László, Fellegi Balázs, Neumark Zoltán zongorán, és a Dazilousc zenekar - Répási Éva és Gubicza József, Moderátor: Sumonyi Papp Zoltán

Erik Sumo Habaguttajmu Band at A38

A38 Hajó, október 29., 19:00

A besorolhatatlan popzenét játszó magyar együttesek éke, a kacatwesternpszichedelikus Erik Sumo Band négy év után ismét koncertet ad. A melankólia és a zsigeri tánczene közötti mezsgyén mozgó legjobb nemhagyományos pop-produkció megújult felállásban áll színpadra.

Páros hármas

Spirit Színház, október 29., 19:00

Annalisa túl sok Marconak, aki a felesége helyett leginkább a munkájáért él-hal. Ám az energikus nő rájön a megoldásra: keres magának még egy férjet, akit Antonio személyében talál meg. Íme, az ideális módszer a boldogsághoz! Ráadásul Annalisa úgy tudja, nem lehet gyereke. De ebben téved, mivel jön a baba. De kit válasszon apának? Ki az, akivel majd végre a boldogság kikötőjébe érhet? Ráadásul az események továbbra sem úgy zajlanak, ahogy azt Annalisa eltervezi.

A hatodik napon

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, október 29., 19:30

Szakonyi Károly megengedő szeretettel rajzolja meg a Balogh családot, amelynek tagjai – az édesanya halála után – egyre kevésbé találnak utat egymáshoz. Édesapjuk, Simon születésnapjára gyűlnek össze a testvérek a szülői házban. A szándék még megvan, az igény is, de nincs se elég idő, se elég türelem. A problémákkal szembenézni, egymással őszintén beszélni túl nagy teher, mikor mindenkinek megvan a maga nyűgje. Hétköznapi emberek, akik eltévedtek egy kicsit az életnek nevezett útvesztőben, de azért csak mennek előre rendületlenül.

Antonio Sanchez - Bad Hombre

MOM Kulturális Központ - MOMKult, október 29., 20:00

Az ötszörös Grammy-díjas Antonio Sanchez Mexikóvárosban született és nevelkedett. 1999-ben költözött New Yorkba, ahol a nemzetközi jazz színtér egyik legkeresettebb dobosa lett. Hosszú éveken keresztül Pat Metheny-vel turnézott és rögzített híresebbnél híresebb lemezeket. A műfaj olyan legendáival dolgozott, mint Chick Corea, Gary Burton, Michael Brecker, Charlie Haden, Toots Thielmans és Avishai Cohen. Antonio Sanchez zenekarával aktuális társadalmi kérdésekre reflektál. Zenei állásfoglalásban áll ki az igazságtalanság ellen és tiszteleg minden bevándorló útja előtt.