Pénteki színház

Válogatás az online térben zajló színpadi programok közül A magyar kultúra napján. A teljes kínálatért kattintgass az oldalainkon.

Gergely Theater: A császár új ruhája

január 22., 10:00 - január 24., 22:00

A mai világunk gyakran mutat hamis képet, amelyben az ember könnyen elhiheti, hogy a külsőségek fontosak. A „Császár új ruhája”, egy hiú Császár, Császárkisasszony, egy hatalomra vágyó Miniszter és egy tiszta szívű és eszű magyar fiú történetét mutatja be.

Vitéz László menyecskét keres - bábszínház élőben

január 22., 10:00

László nagy feladatot kap a nagymamucikájától: eljött az idő, hogy végre találjon magának egy igazi, belevaló, tűzről pattant menyecskét. Ám ez feladat nem is olyan egyszerű, mint azt ő elsőre gondolta. Útközben találkozik Kapucni-ficni-fecni-pacni urasággal; egy nedves csukával… vagy egy kedves kutyával; egy cumisképű paradicsompofával és nem várt nehézségekbe ütközik.

Budapest Bábszínház: Holdbeli csónakos

január 22., 10:30

Jégapóhoz négy király érkezik leánykérőbe, ám Pávaszem királylány egészen másra vágyakozik. Titokban szerelmes az elérhetetlen Holdbeli csónakosba. A királykisasszony Medvefia, a lapp királyfi segítségével elmenekül kérői elől, és ezzel elkezdődik világkörüli kalandja.

Színházi kulisszák mögött: Idén lenne 100 éves Csákányi László

január 22.,  15:00

Folytatódnak Szebényi Ági színháztörténész színháztörténeti előadásai. Januári programjukban Csákányi László életével foglalkoznak, aki idén töltetné be a 100 évet! Zoom belépési link

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Matyi és barátai

január 22., 17:00

Matyi rendkívül szerencsés fickó, mert sok barátja van. Ez azért jó, mert így sohasem unatkozik: mindenki mesél neki valami érdekeset, amiről lehet, hogy még sohasem hallott.  Bábos ismeretterjesztő videósorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak - minden pénteken 6 órától, az Ariel Színház Facebook-oldalán.

Kolibri Színház: Macska voltam Londonban

január 22., 18:00 - január 24., 23:59

Péter magányos kisfiú Hiába szeretne, nem tarthat otthon macskát. Jennie kóbor macskalány. Gyűlöli az embereket. Varázsos módon találnak egymásra. Történetük megmutatja, hogyan formál teljesebbé minket az igazi barátság.

Kolibri Színház: Völgyhíd

január 22., 18:00 - január 24., 23:59

A középiskolás Péter kollégista Veszprémben. Apja üzletember - a fiú nyaranként a vállalkozásaiban segédkezik -, anyja háziasszony. Jó tanuló, szófogadó gyerek, aki nem osztja barátja, Deda mindennel szemben ellenséges, lázadó, lázító véleménynyilvánításait. Szerelme, Zsófi társaságához a lány szerint már-már túlontúl ragaszkodik. Mindig előbb érkezik a találkozókra, és vár.

Kolibri Színház - Ljudmila Ulickaja – Kolozsi Angéla: Százlábúak láb alatt

január 22., 18:00 - január 24., 23:59

Antverpen verébnek, Mihéjev macskának és Vászjának, az ezerjófűnek nem volt könnyű élete. De aztán összetalálkoztak. Otthont teremtettek. És minden sokkal szebb lett. Mígnem közös lakásukban felbukkan Marija Szemjonovna százlábú az ő népes családjával: sok-sok, rengeteg százlábúval… és az élet újra nagyon nehézzé válik.

Szolnoki Szigligeti Színház: Nyitott ablak

január 22., péntek, 18:30

A cselédlány ablakán be-és kiosonó tettes nem vállalja éjszakai gerjedelmének gyümölcsét, viszont akad egy lelkes önként jelentkező, Novotni, a gyáva bűnös katonatársa. Novotninak egy pici hibája van: mindent összekever. Nóti Károly, a fergeteges vígjáték szerzője megteremti az antifőhőst, aki úgy nyeri meg a csatákat, hogy harcba sem indul.

Spinoza Színház: Herzl

január 22., 19:00 - január 24., 22:00

Hogy ki volt Herzl Tivadar, azt még csak sejtjük, de Max Nordau-ról már fogalmunk sincs. Mindketten Pesten, a Spinoza Színház közelében születtek, ugyanabba az általános és középiskolába, ugyanabba a zsinagógába jártak, ugyanabban a pesti zsidó körben mozogtak, sőt ugyanannak a bécsi újságnak dolgoztak, mégsem ismerték egymást. Csak Párizsban találkoztak, s attól kezdve mindketten Izrael állam létrejöttéért küzdöttek.

Nagy László 95

január 22., 19:00

A magyar népi szürrealizmus, a „bartóki modell” legnagyobb lírai képviselőjére, Nagy Lászlóra emlékezünk a magyar kultúra napja alkalmából. A 2020-ban, a költő 95. születésnapja és Szécsi Margit halálának 30. évfordulója alkalmából tervezett őszi emlékest a járványhelyzet miatt elmaradt, most rendhagyó pódiumbeszélgetés keretében kerül sor a pótlásra.

Jótékonysági est a Magyar Kultúra Napján

január 22., 19:00

Az est művészeti programjában közreműködik a Duda Éva Társulat, a Grotesque Gymnastics, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, és láthatják a Soharóza kórus produkcióját is. Köszöntőt mond Szalai Kriszta.

PénteK13 online - Cseppszínház - Kór-tünet

január 22., 19:00

A Kór-tünet a Cseppszínház növendékeinek valamint Szabó Zselyke és Mészáros Attila színművészek irodalmi összeállítása. A játék során a magyar irodalom kiemelkedő klasszikus és kortárs képviselőinek vers és próza részletei hangzanak el történetbe ágyazva, melyekben mindannyian magunkra ismerhetünk.

Spirit Színház: Mengele bőröndje - a Magyar Kultúra Napja alkalmából

január 22., 19:00

“Nem értem. Azt hittem, hogy a családom szenvedéseit magamra vettem azzal, hogy vállaltam a száműzetést.” ŐSBEMUTATÓ Vigyázz! Vészesen aktuális! A szomszédodban is élhet egy Mengele. A Spirit Színház egyedi szerkezetű ősbemutatója arra mutat rá, hogy napjainkban, a környezetünkben is lehetnek, vannak morál nélküli, hatalmas egóval előre száguldó emberek. Vajon mivé lehetnének a korlátlan hatalom birtokában? Joseph Mengele szerepében: Perjés János

Budapesti Showszínház: Édes Anna - A musical

január 22., 19:00

Több, mint 50 előadás. Több, mint százezer néző. Kosztolányi Dezső klasszikusának zenés film változata most online is megtekinthető lesz egyetlen alkalommal!

Magyarországi Szerb Színház: Jávor "Pali" utolsó mulatása

január 22., 19:00

Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán. Mindeközben szeret, imádkozik….. és mulat, mulat, mulat... Az előadás felidézi egy igazán kiváló színművész életének legszebb pillanatait és életének utolsó napjait sok-sok zenével.

Jászai Mari Színház: Az imposztor

január 22., 19:00

Az imposztorban a konfliktus csak késleltetve világosodik meg. A mélyben az elnyomó, manipulációra mindig kész hatalom áll szemben a személyiségükben, egzisztenciájukban kiszolgáltatottakkal. Ők azok, akiknek most már illúzióik sincsenek. Az eszméket, az erkölcsi normákat fölfalta a fölkelés, a megtorlás,az emigráció, a háború, a megszállás, a vereség – és a változatlan, csak rafináltságában változó hatalom. Ezt az állapotot zavarja meg Boguslawski, a Mester.

Budapesti Operettszínház: János vitéz

január 22., 19:00

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak - 2019 novemberében negyven év után ismét színpadra került a Budapesti Operettszínházban. Bozsik Yvette látványos rendezése most online is látható!

Gózon Gyula Kamaraszínház: Szerelem, ó!

január 22., 19:00

A Szerelem,ó! című vígjátékban három szereplő különös sorsát ismerhetik meg a nézők. A történetben tizenöt év után találkozik két régi iskolatárs. Miltnek jól megy a sora, nagymenő, sikeres, nős ember. Harry viszont egész idő alatt hiába kereste az élete értelmét. Ezért épp a folyóba készül vetni magát. De hogyan akarhat valaki meghalni anélkül, hogy megismerte volna a szerelmet?

PannON OtthON I Szirmai Albert, Bakonyi Károly, Gábor Andor: Mágnás Miska

január 22., 19:00 - január 29., 22:00

Baracs István vasútépítő mérnök megérkezik szülőfalujába, hogy megépítse a vasutat. A vásárban beleszeret Korláthy grófék álruhás lányába Rollába. A grófék megkedvelik a fiatalembert, de amikor megtudják, hogy nem a birtokuk felé tervezi a vasutat, kiutasítják. A fordulatokban, nevettető helyzetekben bővelkedő mű zenei világát slágerré vált dalok alkotják, melyek hangszerelése időnként átlátogat majd a swing és a rock világába is.

PannON OtthON I Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

január 22., 19:00 - január 29., 22:00

Jókai Mór regényének új színpadi változata pergő, filmszerű jelenetekkel, korfestő zenékkel, a bécsi forradalom és a magyar szabadságharc csatajeleneteit megjelenítő nagy tánc- és vívójelenetekkel szól a magyar történelem és a Baradlay család viharos éveiről.

Pesti Magyar Színház: Házasságon innen, házasságon túl

január 22., 19:00 - január 23., 19:00

Férfiak és nők, férjek és feleségek, barátok és barátnők. A téma örökzöld: a boldogságot keresi mindenki. Aki még innen van, belülre vágyik, aki benne van, másfelé kacsingat. Recept nincs, igen, mindenki másképp csinálja. Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabja ellenállhatatlan iróniával tart tükröt elénk. Ki a hibás, ha torz a tükörkép?

Békéscsabai Jókai Színház: Egri csillagok

január 22., 19:45

A Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényét alapul vevő Egri csillagok az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyermekként esik a félszemű Jumurdzsák fogságába, aki foglyait rabszolgának kívánja eladni. Ám a gyerekek megszöknek, és magukkal viszik a babonás férfi talizmánját, akit ezt követően elhagy a szerencséje.

Örkény István Színház: A nemzet özvegye

január 22., 20:00

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a stream-nézők részleteket hallhatnak a jövőbeli bemutató szövegéből, továbbá a szerző tolmácsolásában, archív felvételek és különböző dokumentumok segítségével betekintést nyerhetnek az írási folyamatot megelőző kutatásba is.

E-Néző #07 - Tünet Együttes: A tünetegyüttes

január 22., 20:00

Gyárlátogatás a kulisszák mögé. A független alkotók története mindenkié, aki mára elvesztette viszonyítási pontjait. Egy ország tünetegyüttese.