Perben magaddal

A világot könnyebb legyőzni, mint saját magadat, és ennek A Cate McCall per is jó példája. A központi tétel ugyan közhelyes, a világ legyőzése pedig sablonos benne, de maga Cate (Kate Beckinsale) egy igazi emberi lény, igaz szenvedéssel.

Egy nő, aki mindig rossz döntéseket hozott, most feláldozza a karrierjét a boldogságért. Láttunk már ilyet, nem? A Cate McCall per olyan, mintha sablonos életvitel-tanácsadói mozicska lenne… és mégis nyugtalanítóbb, bonyolultabb. A sima felszín alatt félelmetes kérdések örvénylenek benne.

A cím jó indikátor. „The Trials of Cate McCall”: a „trials” nem csak „pereket” jelent, hanem „megpróbáltatásokat” is, és abból Cate-nek alaposan kijut. Első pillantásra azt mondanám, hogy a forgatókönyvíró rázúdította szegény lányra a Harmincas Nők Sablonos Hollywoodi Problémaládájának tartalmát, elidegenedett gyerektől az alkoholizmuson át a hivatástudat megrendüléséig, de vissza kell fognom magam: Cate McCall sokkal inkább valóságos emberi lény, mint szerep. Csoda? Inkább szerencse.

Először azért, mert Kate Beckinsale játssza. Tudom, hogy Kate Beckinsale a piacon még mindig latexruhás vámpírlánynak számít, de ez a szerep azt műveli vele, mint amit a Find Me Guilty művelt Vin Diesellel: bebizonyítja a kétkedőknek, hogy valódi és igen jó színésszel van dolgunk. Másodszor azért, mert az író (és rendező) Karen Moncrieff meghagyta a Cate-szerep szövedékének durvább, eldolgozatlanabb szálait is, de olyan ügyesen, hogy a való élet egyenetlenségére emlékeztetnek. Pedig könnyű ­– és csábító – lett volna elsimítani a sztorit hollywoodiasan puhává. Talán többen is kedvelnék a filmet. Csakhogy akkor elveszett volna ez az egyedi tünemény: ez a blődlifilmbe oltott nagyszerű karakter, ez az eleven szenvedéstörténet.

Maga a sztori egy nagy semmi, csavarostul. Ügyvédnő nyomoz, és mindenki eljátssza a széllel szemben tíz mérföldről kiszagolható sorsát. Nick Nolte és James Cromwell alakítása pompás (bár az utóbbinál nehéz nem állandóan az American Horror Story doktorára gondolni), és kábé ennyi a fő történetszál összes erénye. Még abban se vagyok biztos, hogy a nyomozósdit nem egy C-kategóriás sorozat egyik epizódjából nyúlták. De Cate McCall perei csak ürügyet jelentenek Cate McCall lelki megpróbáltatásaihoz, és azok már nagyon is komolyak. Visszhangoznak a szívünkben a film után. Ami nem csekély eredmény.

A film egyébként maga is átesett pár nehézségen. Moziban másutt be sem mutatták, csak Magyarországon, saját országában teljesen ismeretlen, és a premierrel egyidőben már online is elérhető, ami inkább a tévéfilmek világába helyezi, mint a moziéba. De ha kíváncsi vagy Kate Beckinsale mennybemenetelére, vagy egy kivételesen élethű lelki krízis egyetlen megoldására, használd ki a szerencsénket!