Pingvin, a király

Nem, ez nem egyszerűen egy olcsó szójáték, csak egy film olcsó szójátékaihoz igyekszem alkalmazkodni.

Mi a bajom?

A Pingvinkirály az MTVA második próbálkozása filmforgalmazóként. Az első nagyon bejött, és azt is értem, miért David Attenborough legújabb filmjét, A Pingvinkirályt vették meg másodiknak. De akkor mi a bajom?
David Attenborough hazájában sok évtizedes, áldozatos természetfilmes tevékenységének hála környezettudatosabbak az emberek, nálunk pedig egy egész generáció - a mostani harmincöt-negyvenes korosztály - személyes hőse volt. Jelenleg is két sorozata megy magyar csatornákon, így a mai gyerekek is kaphatnak ízelítőt kivételesen intelligens, kifinomult filmjeiből, melyeket ő maga narrált. Nálunk David Attenborough filmjei elképzelhetetlenek Végvári Tamás hangja nélkül - a nagyszerű színész távozásával kevesebb lett a szinkronszakma is.

Nos, a Pingvinkirály nem egy klasszikus Attenborough-film. Főhőse van, egy hím királypingvin, "aki" az ifjonti évek után visszatér a Déli-sark közelében található szülőszigetére, hogy maga is fiókákat adjon a Földnek. A film végig a Rex névre keresztelt pingvin nézőpontjából láttatja a világot, és megpróbál a gyerekekhez (max. 10 évesekhez) közelálló, laza(szerű) szöveggel előállni. Utóbbi nem igazán sikerül: az izzadságszagú mondatok vagy a szerzőt (aki szintén Attenborough) "dicsérik" vagy a magyar szinkront.

[img id=448910 instance=1 align=left img]Szóval adva van egy nagymellényű pingvin, aki elnavigálja a nézőt egy pingvin hétköznapjaiban. A végefőcím szerint a narrátor is maga a Mester, ami eléggé elképzelhetetlen, ráadásul az IMDb is Tim Allent jelöli mesélőként. Az egyszerű néző sosem tudja meg az igazságot, hiszen az angol nyelvű trailer sem használ eredeti szöveget... Nekünk, magyaroknak nem Tim Allen, nem is David Attenborough, hanem Reviczky Gábor "jut" mesélőként. No, most: rendben, hogy Reviczky a Madagaszkár filmekben a pingvinek Kapitányának adta a hangját, mint ahogy A Madagaszkár pingvinjei című sorozatban is, ez nem jelenti azt, hogy minden pingvinnek neki kell adnia a hangját. A Kapitány pattogóssága sokkal inkább illik hozzá, ez a mostani szöveg, amelyben a "hali", "uncsitesó" és hasonló kifejezések szerepelnek, sokszor idegenül hangzik Reviczky szájából, de lehet, hogy csak roham tempóban készült a szinkron.

A film most kifejezetten a fiatalabb korosztályt célozza meg, érthető a laza stílus, ám inkább lazáskodóan feszes mint valóban laza a szöveg - néha kifejezetten kínos, mint amikor egy felnőtt a gyerek előtt lemegy kutyába, mert azt hiszi, nemcsak kisebb, hanem hülyébb is nála.

Amibe nem lehet belekötni

A film két dologban hozza a legjobb hagyományokat: lélegzetelállító felvételeket mutat, sokszor az operatőrök testi épségét kockáztatva a sikerért, és a zenéi is fenomenálisak. Attenborough sosem adja alább ebben a két szegmensben: James Edward Barker zeneszerző és a számos operatőr is kitett magáért.

Itt most még egy harmadik eszköz is jól "sült el": a mozi a lassan 90 éves rendező munkásságának első 3D-s mozija. A technikai újítás tovább fényezi a látványt - amivel amúgy sem volt gond.

Kinek ajánljuk?
- Olyan gyerekeknek, akik nem láttak még természetfilmet.
- Akik szerint két királypingvin nem olyan, mint két tojás.
- Akik szeretnek kukkolni - még akkor is, ha csak egy madár magánéletéről is van szó.

Kinek nem?
- David Attenborough rajongóknak.
- Reviczky Gábor-fanoknak.
- Akik szerint a kardszárnyú delfin egy cuki kis halacska.

6,5/10