Polgármester leszek!

Naná, hogy a spanyoloknak jut eszébe vígjátékot csinálni egy abszurdabbnál is abszurdabb helyzetről, melynek cselekménye egy háztartásban élő személyek közti konfliktusok egy térbe - és jó hosszú időre - kényszerítésén alapul. A címadó mondat a főszereplő azon tántoríthatatlan szándékának kifejezésére szolgál, aminek érdekében feleséget, nagypapit és tiltakozó magzatait hóna alá csapva indul a nagyvilágnak. Nem számít, hogy a családnak nincs pénze, Etxebeste ha polgármester akar lenni, akkor az lesz minden áron, egy leendő polgármesternek meg nyaralni "kell". Ez pedig azt jelenti, hogy az image megőrzése végett akkor is nyaralnak, ha nem megy. Nem derülget ki, hogy nincs pénz, naná, így a nyár a polgármesterség kapujában ácsingózó Etxebestét és mártír családtagjait az Etxebeste-fészekben találja. Függöny behúzva, nincsenek itthon, hiszen "nyaralnak". És ki mondta, hogy nem lehet jó így a családi pihenés. Végül is csak egy megfelelő szögben elhelyezett tükör kell a nyugágy elé - és máris biztosított a tökéletes barnulás. Vagyis a leégés. És mindössze néhány zsákban kell összegyűjteni a szemetet, le sem kell vinni. Csak épp baromi büdös.

Az alaphelyzet igazi helyzetkomikum-forrás, s a film igyekszik ezt maradéktalanul kis is használni. A tizenkét év óta elsőként elkészült baszk nagyjátékfilm egy naiv világot tükröz. És noha az izgalom nem fokozódik maradéktalanul az elsőtől az utolsó filmkockáig, mégis van valami, amiért megszeretjük ezeket a kis embereket, a maguk kis problémáival együtt. Mintha nem is ma készült volna a Polgármester leszek!, olyan ártatlan a humora, romlatlanok a szereplői. És nem véletlenül: Elsőfilmes rendező filmje. Illtve rendezők: Asier Altuna és Telmo Esnal nem törnek lehetetlenül nagy babérokra. Szinte némafilmes igényességgel részletezik a helyzetkomikumokat és következményeiket, bíznak a történet erejében és a színészeikben (előbbiben kevésbé, utóbbiban joggal).

Aki vasárnap délutáni, semmilyen szinten nem felkavaró, ám annál emberibb, "szimplán" mosolyt fakasztó filmre vágyik, ajánlom figyelmébe a Polgármester leszek!-et.