Programok A Föld Napján

Április 22. A Föld Napja - ezért most több a természethez kapcsolódó program, de a kattintás után találsz színházat, koncertet, kiállítást és még sok mást.

Föld fesztivál az Állatkertben 2022.

Fővárosi Állat- és Növénykert, április 22-24.

Április 22-én, 23-án és 24-én, idén is izgalmas programokkal várják az Állatkert látogatóit a Föld fesztiválon. A programok a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szóló belépőjeggyel, éves bérlettel és 4 évszakos bérlettel látogathatóak.

2. GREENLIKE INFONAP – Ünnepeljük együtt a Föld napját!

Online, április 22., 10:00-20:00

Online előadások, beszélgetések a fenntarthatóság, környezettudatosság, körforgásos gazdaság jegyében a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Facebook oldalán. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Laposa Julcsi: Csudaföld - gyerekkoncert A Föld Napján

Fonó Budai Zeneház, április 22., 10:00

Laposa Julcsi és zenésztársai egy új zenei produkcióval örvendeztetik meg gyerekközönségüket áprilisban a Fonóban. Régóta érik a művészben a gondolat, hogy kortárs verseket népdalokkal párhuzamba keresve énekelje el a 4 őselem (föld-víz-tűz-levegő) fontosságát egy olyan világban, ahogy azt Csudaföld lakói megélik.

Tavaszkert Dísznövény 2022 Szakkiállítás és Vásár

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Arborétuma április 22., 10:00

Ünnepeljétek a tavaszt! Virágosítsatok, ültessetek növényeket kertjeitekbe, balkonjaitokra, teraszaitokra vagy akár egy cserépbe! Az ország számos régiójából érkező kertészetek, kertészeti eszköz forgalmazók, termelők, természetközeli dizájnerek várják a látogatókat! Arborétumi séta, bonsai kiállítás, biokert és kaktusz bemutató, előadások, növény csere-bere, gasztro udvar, zöldítő programok! Növényrajongóknak kihagyhatatlan!

Orchidea és bromélia kiállítás a Vajdahunyad várában

Vajdahunyad vára épületegyüttes, április 22-24., 10:00-18:00

A Botanikus Kert növényein kívül a Magyar Orchidea Társaság tagjainak a gyűjteményéből, valamint magyar és külföldi kereskedők orchideáiból és broméliáiból sok szép különlegességet tekinthetnek meg a látogatók.

Friss Kakas Animációs Filmnapok

Toldi mozi, április 22-24., 14:00-22:00

A háromnapos fesztivál gerincét továbbra is az elmúlt években a MOME kreatív műhelyében készült diplomafilmek premiervetítései adják, az animációs képzéssel foglalkozó külföldi egyetemek legjobb diplomafilmjeit, valamint neves fesztiválok szelekcióit is meg lehet majd nézni. Filmválogatással emlékeznek meg a 2020-ban elhunyt animációs rendezőre és tanárra, Richly Zsoltra. Történeti visszatekintésként a MOME Anim mára klasszikussá érett alkotásait is újra meg lehet nézni nagyvásznon, valamint a gyerekeknek is készülnek majd animációkkal.

Ehető vadnövények - tematikus szakvezetés

Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, április 22., 14:00

Ismerje meg az ehető vadnövények izgalmas világát, tegyen egy sétát a Füvészkert gyűjteményeiben Szabó-Szöllösi Tünde szakértő segítségével. Megtudhatja, melyik vadon termő növény ehető, hogyan ismerhető fel, és hol szedhető. Szakvezető: Szabó-Szöllösi Tünde gyűjteményvezető. A szakvezetés kis csoportban, korlátozott létszámmal zajlik. Szakvezetés ára: 3900 Ft, mely tartalmazza a belépőjegyet is.

Louis-Jean Calvet előadása

Francia Intézet, április 22., 15:00

A kiváló nyelvész, Louis-Jean Calvet 2022. április 22-én 15 órakor a budapesti Francia Intézetben tart két előadást a nyelvek kihívásairól a világban. A rendezvény mindenki számára nyitott, magyar nyelvű szinkrontolmácsolás biztosított. "A globalizáció korában a világ nyelvei állandó kölcsönhatásban állnak egymással. Különböző releváns tényezők statisztikai feldolgozása alapján bemutatjuk a nyelvi barométert, amely mérlegeli a nyelvek "súlyát" és besorolást állapít meg a nyelvek számára."

Szent Norbert nyomában - várostörténeti séta középkori élő zenével

Margitsziget, április 22., 16:00

Vajon kik lehettek azok a fehér kanonokok? Tudtad, hogy Szent Norbertbe egyszer majdnem belecsapott a villám, máskor meg kis híján a torkán akadt egy pók? Hallottad már megkondulni Magyarország egyik legöregebb harangját? Tudod-e, milyen hangszer a fidula? Gyere el Margit-szigeti városnéző sétánkra, ahol korabeli, élő zenével repítünk vissza a középkorba, miközben megismerheted a premontrei rend Szent Mihály-templomát!

A Föld Napja - Kicsiknek és nagyoknak

Virág Benedek Ház, április 22., 17:00-20:00

Április 22-én a Föld Napja alkalmából délutáni programra várják az érdeklődőket a Virág Benedek Házba. Lesz workshop, mag és palántabörze, valamint előadás is.

30Y, vendég: Felső Tízezer

Budapest Park, április 22., 18:00

A pécsi 30Y immáron lassan 22 éve a hazai zenei élet egyik legmeghatározóbb formációja, illetve legnépszerűbb koncert zenekara. Rengeteg korszakos slágert tudhatnak magukénak, legutóbb pedig 2021-ben jelentkeztek kislemezzel, ami a Mesélős címet viseli, április 22-én pedig a tőlük megszokott módon igazi örömzenével készülnek a Park közönségének.

A szabadság ára: Oroszország háborúja Ukrajnában

Massolit Books & Café, április 22., 18:00

Fotókiállítás „A szabadság ára: Oroszország háborúja Ukrajnában” címmel – lehetőség vizuálisan megtapasztalni a békés ukrán polgárok, közte a gyermekek fájdalmát és szenvedéseit, látni, mi lett az egykor nagyszerű és virágzó városokból a bombázások után. Lehetőség arra, hogy lássák Ukrajna bátor katonáit és katonanőit, akik hazájukat védik és nemcsak a civileknek segítenek, hanem még a házi kedvenceket is igyekeznek megmenteni. A kiállításon ukrán és külföldi újságírók által Ukrajnában készített feltételeket tekinthetnek meg. Azért, hogy megmutassák a világnak az igazságot, az életüket kockáztatták.

Anna Karenina befejezetlen története

KuglerArt Szalon Galéria, április 22., 19:00

Anna Karenina befejezetlen története egy lakásban: egy középkorú férjes asszony (Gryllus Dorka) életében először (és utoljára) szerelmes lesz egy nála tizenkét évvel fiatalabb, méreg gazdag fiatalemberbe (Bárnai Péter). Az egyetlen probléma, ami a szerelmesek törvényes útjába áll megoldhatatlanná növekszik: a befolyásos férjjel (Mátrai Lukács Sándor) való hivatalos egyezség a válásról. Hogy történhet meg egy anya életében, hogy gyermeke a boldogságának útjában áll? Mit kellene feláldoznia a szabadságáért cserében? A Trojka Színházi Társulás feldolgozásában a színészek több szerepet játszanak. Közvetlen és természetes módon hangolják át a nézőket egy családi történet privát tanúivá.

La Mancha lovagja

Budapesti Operettszínház, április 22., 19:00

Az eredeti musical 1965. november 22-én debütált a washingtoni Square Színházban, majd három esztendő múlva a Martin Beck Színházba költözött a produkció, mely összesen 2328 előadást élt meg. Az első európai bemutatót Madridban tartották, de ami még ennél is fontosabb, hogy a magyar ősbemutatót a Budapesti Operettszínházban tartották, Darvas Ivánnal a címszerepben! Hosszú évtizedek után most újra színpadunkon az előadás, melyet szöveg- és kottahűen, modern eszközökkel, gondolatisággal, látvánnyal, lenyűgöző, kifejező jelmezekkel, parádés szereposztással.

Hot Jazz Band

RAM Színház by Freelusion, április 22., 19:00

Az immáron 35 éves Hot Jazz Band annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz népszerű zenéje kel életre tolmácsolásukban, repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből az időszakból származó magyar szerzemények is. Ez a zene olyan csillagokat idéz meg, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington, Fats Waller.

Recirquel: Solus Amor

Müpa, április 22., 19:00

A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás, amelyben az új cirkusz, valamint a klasszikus és modern tánc egyesül. Az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiát megidéző produkció korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét. Vági Bence koncepciója szerint „a színpadi tér és a szereplők természeti esszenciaként ölelik körül a közönséget, hogy egy ősi imához hasonlóan lehetővé tegyék a néző számára a teljes elmélyülést”.

Budafoki Dohnányi Zenekar: Dal a Földről

Müpa, április 22., 19:30

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjén Vörös Szilvia, a Bécsi Állami Operaház magánénekese és Erin Caves amerikai tenor - aki Európa számos operaházában játszik, többek között Bordeauxban, Prágában, Milánóban, Zürichben, Berlinben és Weimarban - közreműködésével szólal meg Mahler Dal a Földről című műve. A darab egyúttal tisztelgés a Föld napja előtt. A hangverseny első részében Haydn gazdag szimfóniaterméséből a kilencvenkilencediket hallhatjuk.

Ben Wendel: High Heart

Magyar Zene Háza, április 22., 20:00

A 2010-es évek poszt-bopos, nu jazzes, fúziós jazz-színtereinek egyik kiemelkedő szaxofonosa, Ben Wendel először játszik Magyarországon. Remek hangszeresekből álló allstars zenekarával legutóbbi, 2020-as High Heart című albumával érkezik. A kanadai születésű, de Los Angelesben nevelkedett, ma már New Yorkban székelő szaxofonos-fagottos Wendel régóta működő Kneebody nevű, fúziós formációjával is ismert, na meg arról is, hogy sok kortárs jazzkolléga mellett dolgozott Snoop Dogg-gal és Prince-szel is.