Programok keddre

Válogatás a PORT egyre bővülő kínálatából.

A fagy birodalma

Csodák Palotája - CSOPA (Öveges terem), július 13., 17:00

Izgalmas kísérlet bemutató keretében a fagy birodalmába kalauzolnak el benneteket. Látványos jelenségeken keresztül tapasztalhatod meg milyen extrém hőmérsékletek uralkodnak a világunkban, és ezeket hogyan lehet megszelídíteni. Megvizsgálhatjátok azt is, miként viselkednek az élő szervezetek ilyen körülmények között.

Szemtanúk

2B Galéria, július 13., 18:00

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében több olyan mű vagy album található, amelyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg. Külön csoportot képviselnek azok a képek, amelyek dokumentarista szemlélettel, a szemtanúszerep fontosságának tudatában, mintegy tudósítóként vagy hírvivőként ábrázolják a lágerekben vagy a gettóban történt eseményeket. A művek többségére jellemző, hogy sokszor a képi ábrázolásokhoz szervesen kapcsolódó, címként is értelmezhető feliratok jelennek meg rajtuk. A kiállításon bemutatott önéletrajzi ihletettségű művek esetében a kép és az írás szerves egysége sajátosan személyes elbeszélésmódot eredményez.

ENEMVÉ - Nagy magyar versek

Várkert Bazár Öntőház Udvar, július 13., 19:00

"Huszonkét esztelen, félmeztelen egyén, egymás hátán-hegyén nyüzsög lenn a pályán." Versek kétkapura. Kihagyhatatlan tizenegyesek, emlékezetes kapufák. Labdakergetés. Győzelem és bukás futballpályán, más pályákon, a pálya széléről és azon túlról. Ki voltak a legnagyobb drukkerek és kik az ellendrukkerek?

Folyóügy

Óvóhely, július 13., 19:30

A szkeccskomédia gerincét egy behajtáskezelő cég alkalmazottjának telefonbeszélgetései adják. A vonal egyik végén a rendszerváltás körül született generáció egzisztenciális válsága bontakozik ki, míg a másikon a magyar valóság zsánerfigurái körvonalazódnak. Az egy felvonásos darab azokat a mélyen gyökerező indulatokkal tarkított, frusztrált – és ebből fakadóan végtelenül abszurd, torz – más nézetből pedig képtelenül vicces élethelyzeteket fűzi egymás után, amelyekkel nap mint nap találkozunk a mai Magyarországon, ahol egy kis hatalomra szert téve bárki kész pokollá tenni a másik életét.

Mefisztó

Átrium, július 13., 19:30

Kortárs kabaré. Klaus Mann regénye nyomán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján Urbán András és a társulat. Explicit színházi tartalom – az előadás megtekintését 18 éven felülieknek ajánlják.

Amerikai szépség - Kertmozi

Városmajori Szabadtéri Színpad, július 13., 20:00

Lester Burnham (Kevin Spacey), átlagos negyvenes férfi, halála után beszámol egyhangú életének viszonylag fordulatos utolsó néhány hetéről, amelynek során még nem volt sejtése, menyire közel már a vég. Egy csinos kertvárosban tengette napjait egy rámenős ingatlanügynök férjeként, illetve a középiskolás Janie apjaként. Családnak nevezett kényszerű együttlétüket Lester méla undorral igyekezett elviselni, míg egy szép napon be nem köszöntött életébe a rég elfeledett szenvedély, amelynek ártatlannak tűnő tárgya nem más, mint Janie 16 éves osztálytársnője, Angela.

Esküvő a topon

Budapesti távmozi, július 13., 20:00

A fiatal sydney-i szerelmesek, Lauren és Ned eljegyzik egymást, és boldogan várják a nagy napot. A lagzi előtt alig egy héttel azonban kiderül, hogy Lauren édesanyja hirtelen felkerekedett, és nyom nélkül eltűnt. Mivel örömanya nélkül szó sem lehet esküvőről, a fiatalok a gondtalan készülődés helyett az asszony keresésére indulnak. Kalandos nyomozásuk a távoli, vadregényes Északi területre vezeti őket, ahol az érintetlen, lélegzetelállító táj mellett különleges találkozások várnak rájuk, és számos múltbéli titokra is fény derül.

Mitsoura

Kobuci Kert, július 13., 20:00

Ősi tradíciók és a jelenkor hangjai, autentikus népzenei elemek és a XXI. század cinematic-electro-ambient hangkollázsai jellemzik a koncertélményt. Mitsou mellett az eredeti zenekarból Moldvai Márk (zenei producer, live electronics, keyboards, percussion) maradt meg, őket egészíti ki Jeli András (elektromos és basszusgitár, vizuál), Gábos Barna (kaval, ney, bambusz fuvolák) és Födő Sándor (dobok, percussion).

29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Vajdahunyad vára, július 29-ig

A fesztivál célja, hogy minőségi zenei élményt nyújtson látogatóinak eme különleges helyszínen, a városligeti Vajdahunyadvár romantikus udvarán.