Rajzfilm-pszichológia I. – Little Family Guy, Stewie Griffin váltakozó szerepei

Sajnálhatjuk, hogy a Family Guy Stewie-ja nem élő ember, ebben az esetben ugyanis egy évszázadra elegendő kutatási anyagot szolgáltatna a pszichológusoknak. Diagnosztizálása meglehetősen bonyolult lenne, kezelése pedig briliáns szakembereket taszítana kétségbeesésbe.

Azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy a Griffin-család legkisebbikében számos én lakozik. Mégsem felel meg a disszociatív önazonosság-zavar, ismertebb nevén többszörös személyiségzavar kritériumainak, az ének ugyanis azonos néven futnak, jellemvonásaik, reakcióik hasonlóak, ráadásul semmilyen jel nem utal emlékezetkiesésekre és pszichotikus epizódokra. Stewie tehát tudatosan variálja megjelenési formáit. Ezen éles váltások családja számára észrevétlenek maradnak, rámutatva nagyfokú szellemi sivárságukra, aminek oka feltehetőleg az alacsony intelligencia és a tartós depresszió együttes hatása. Legszűkebb környezetében egyedül Brian, az alkoholista kutya jelent kivételt, csak ő érzékeli az összes réteget.

Az első évad Stewie-ja a felszínen megmarad kisbabának, annak minden tulajdonságával, belül viszont pszichopata sajátosságokat hordoz, amelyek erőszakos magatartásban, gyilkossági kísérletekben és világuralmi tervekben nyilvánulnak meg. Sajátos viszonyban van anyjával, akit a fizikai függés ellenére holtan szeretne látni.

Ahogy az idő halad, utóbbi emóció lecsillapodik, Stewie megbékél Lois-szal és diktatórikus törekvései is háttérbe szorulnak. A csecsemő én a szükségletek szintjén újra és újra felbukkan, az uralmat azonban átveszi egy 2-4 év közötti kisfiú, akit már a lányok is érdekelnek, nem beszélve az egyéb hajlamokról. Stewie kora egyébként meghatározhatatlan, de a hivatalos álláspont szerint továbbra is mindössze egy esztendős.

A Brian által jól ismert személyiség angolos eleganciával és széles körű műveltséggel rendelkező zseni, aki képességeit és találmányait már nem csak rombolásra, hanem hasznos célokra is használja. Öltözködése és stílusa megváltoztatásával hitelesen alakít olyan tinédzser és felnőtt szerepeket is, amelyeket termete speciális kvalitások nélkül nem tenne lehetővé. Időről időre visszavedlik azonban naiv, rettegő, megoldásokat a szülőktől váró gyerekké, amit valószínűleg nem várt érzelmi traumák váltanak ki.

De mi a helyzet e bonyolult lélek kapcsolataival és nemi identitásával? Hamarosan erről is szó esik.

hogyvolt.blog.hu/tags/tudorok