Rajzolj áramkört és nézd meg, hogyan növesztenek gyémántot a fizikusok!

Újra itt a Kutatók Éjszakája, amikor a leendő tudósok beléphetnek a tudomány szentélyeibe, ahol játékos kísérletek és izgalmas előadások várják őket. A programok nagy részét szeptember 28-án pénteken tartják, de sok helyen még szombaton is várják az érdeklődőket.

Rajzolj áramkört és irányíts robot kutyapókot!

Ericsson Magyarország, Budapest, Magyar tudósok körútja 11.

 

Nehéz bármit is kiemelni az Ericsson programjából, annyira sokrétű a választék elsősorban robotika és IoT (Internet of Things) témakörben. Bemelegítésképp Öveges professzor ifjú utódai izgalmas kísérletekkel teli fizikaórákon mesélnek természettudományos jelenségekről, a gőzről, a hullámokról, többek között az is kiderül, hogy készülhet-e golyóálló mellény keményítőből. A workshopokon ismerkedhetünk mobilról vezérelt LEGO kamionnal, autonóm LEGO autóval, irányíthatunk 3D nyomtatott alkatrészekből épített robot kutyapókot, rajzolhatunk működő áramkört egy speciális tollal, így elkészíthetjük a saját kütyünket. Ráadásul megtudhatjuk, hogyan használhatjuk a WIFI-t és a Bluetooth kapcsolatot az otthonunk okos vezérlésére, a redőnyök, a klíma, a fűtés, esetleg a biztonsági kamerák beállítására, de a mesterséges intelligencia is képbe kerül.



Mentsük meg a világot mikrofluidikával!

Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Információs Technológiai és Bionikai Kar, Budapest, Práter u. 50/a

 

Az Információs Technológiai és Bionika karon cellux, citromlé és Betadin felhasználásával hozhatunk létre parányi laboratóriumot, és megtudhatjuk, hogyan készülnek a legkisebb diagnosztikai eszközök hi-tech és házi eszközökkel, és hogyan használhatjuk ezeket a különböző sejtek vizsgálatában. Egy másik alkalmon kiderül, hogy a látás az a terület, ahol még nagyon le vannak maradva tőlünk a gépek, viszont az emberi látás összetettségének megismerése nagyban segíti a gépi látás fejlesztését.

 

Innováció az autóiparban egy Teslával

Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont, Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.


 

Magyarország legnagyobb tudományos játszóházaként hirdeti magát a mosonmagyaróvári központ, ahol a modern autógyártás rejtelmei nyílnak meg a vendégek előtt. Egyrészt élőben lehet megnézni kívül-belül egy Tesla autót, és a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójától tudhatunk meg sok mindent a legújabb hi-tech fejlesztésekről. Ugyanitt egy természettudományos alapokon nyugvó bűvészműsor ad választ olyan kérdésekre, hogy meg tud-e gyulladni a víz, vagy hogy mennyi füst fér el egy vízgömbben.



Nanolego és gyémántnövesztés


MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpont, Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33

 

Az ifjú és idősebb érdeklődők betekintést nyerhetnek a szerkezetkutató laboratórium munkájába, ahol olyan fulleréntartalmú kristályt állítottak elő, amiben az egyik legveszélyesebb robbanóanyag biztonságosan tárolható, és egy olyan speciális kristályt, ami még a gyémántnál is keményebb. A kalandvágyóbbak kipróbálhatják a fizikus szabadulószobát, és akiben maradnak kérdések, az a fizikus simogatóban kerülhet közelebb az intézmény tudományos munkatársaihoz.



Lakótársaink – Akiket látunk és akiket nem

Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen, Egyetem tér 1.


 

A debreceni Agóra gyakorlatilag az év minden napján azon dolgozik, hogy a természettudományokat közelebb hozzák a fiatalokhoz. Most egy előadáson azzal a közel százféle állattal ismerkedhetnek meg, akik a lakásainkban velünk élnek, például az ugróvillásokkal és az ősrovarokkal. Aki pedig még nem látott közelről 3D nyomtatót, az itt többet is megnézhet működés közben, de ha szerencséje van, be is szkennelik tetőtől talpig.



Asztali Theremin és látványos big data

CEU – Közép-európai Egyetem, Budapest, Nádor utca 15.

 

Akit érdekel, hogy mi zajlik a mostanában sokat emlegetett egyetemen, most első kézből tudhatja meg, miféle tudományos élet pezseg a falak között. A látogatók egy kétszemélyes thereminnel játszhatnak közösségi zenét, megtudhatják, hogyan forradalmasította a most nagyon trendi big data a tudomány számos területét a szociológiától a bioinformatikáig és egy mobilos app segítségével virtuálisan meglátogathatják New York legmenőbb galériáinak kiállításait.




Még több izgalmas program és információ itt!