Réges-régen egy Baljós árnyak előtti galaxisban...

  • TóCsa / PORT.hu

A kilencvenes évek egy vérbeli Star Wars-rajongó számára maga volt a gyötrelem. Kedvenc sorozatuk már sok-sok éve nem adott magáról életjelet, és amikor George Lucas végre bejelentette, hogy hosszú szünet után végre ismét visszatér a Csillagok háborúja univerzumba, a filmbemutatóig hátra lévő évek/hónapok csigalassússággal teltek. Kyle Newman mozija igazi tiszteletteljes főhajtás ezen rajongók előtt.

Road movie

A road movie forma tökéletesen alkalmas abban a helyzetben, ha van néhány erős, jól kidolgozott karakterünk, de egy épkézláb történetet nem igazán tudunk kitalálni számukra. Ilyenkor egyszerűen útnak kell indítani őket, hiszen útközben számtalan, egymástól független kalandba keveredhetnek, melyek közben a köztük lévő viszonyok és konfliktusok kiéleződnek, és valódi történet hiányában igazából a karakterek belső történései adják meg a cselekmény folytonosságát. A Fanboys - Rajongók háborúja erre tökéletes példa, ugyanis alkotói pusztán egy alaphelyzetet vázoltak fel azzal, hogy néhány ős Star Wars-rajongó be akar törni George Lucas birtokára, hogy még a premier előtt láthassa a Baljós árnyakat, mivel a csapat egyik tagja rákban haldoklik, és a hivatalos mozibemutató időpontját már nem élheti meg. A film jól illeszkedik a mostanában nagyon népszerű geek komédiák sorába, ugyanis kevés lúzerebb dolgot lehet elképzelni annál, mintha néhány felnőtt fickó rohamosztagosnak öltözve egyfolytában Leia hercegnő szexuális életét akarja kitárgyalni.

X-edik típusú találkozások

Mivel a főszereplők között nem túl sok ismert nevet láthatunk (talán a csodaszép Kristen Bell és a Trópusi viharból emlékezetes Jay Baruchel részben kivételek), így a fanok moziba csábításához az alkotók sok hírességet nyertek meg egy-egy rövid mellékszerep vagy cameo kedvéért. A legemlékezetesebb kétségtelenül a duplaszerepben tündöklő Seth Rogen, aki vérbeli Star Trek geekként hőseink egyik legfőbb ellenlábasa (és striciként is megkergeti őket Las Vegasban), de meleg rockerként a rosszarcú Danny Trejo is okoz pár megmosolyogtató pillanatot. Néhány Star Wars szereplő (Billy Dee Williams, Carrie Fisher?) természetesen nem lehetett kérdéses, viszont a Kirk kapitányként elhíresült William Shatner cameoja tényleg a film egyik legüdítőbb pillanata.

Summa

Bár a filmbéli rajongók tényleg szerethető figurák, az útjukat bemutató kalandok annyira hányaveti módon lettek egymásra pakolva, hogy hiányzik a történet folytonossága, ráadásul a poénok sem eléggé merészek, és a túlzott érzelgősködés miatt a sztori néha unalomba fullad. A számos Star Wars, Star Trek vagy Indiana Jones idézet miatt egy rajongó szívét így is megdobogtatja, és az alkotók bátorságára vall a kicsit burkolt tanulság a végén: a Baljós árnyak igenis szar film volt!

Kinek ajánljuk?
- Akiknek már csörgött valaha a mobilja John Williams klasszikus zenéjére vagy Darth Vader jellegzetes légzésére.
- Akik szeretnék megérteni, hogy milyen érzés lehet rajongani valamiért felnőttként is.
- Nemcsak Star Wars, hanem Star Trek fanoknak is szól.

Kinek nem ajánljuk?
- Akik még soha életükben nem rajongtak semmiért.
- Akiket mindig is hidegen hagytak az űroperák.
- Akik az Űrgammák után elpártoltak a műfajtól.

6/10