Régi idők focija

Focirajongóknak kötelező a megtekintése, a többiek pedig talán épp e film hatására kedvelik meg a sportágat. Kihagyhatatlan kultuszfilm, mi a nyári hőségben humorával hűsítőn hat.

Egy külvárosi focipályán valami készül. A mosodásnak kell egy csapat. Kisvártatva felzúg a tömeg: "Hajrá, Csabagyöngye!" De e tömör ajánló után nézzük kicsit konkrétabban.

Sándor Pál filmje igazi kultusszá nőtte ki magát. A film sikere első gondolatra akár egyértelmű is lehetne, hiszen magára valamit is adó drukker biztos, hogy szeretni fogja. A helyzet persze nem ennyire egyszerű. Hiszen senkinek nem kell bemutatni egy feldühödött drukker haragját. Különösen egy táborét nem. Ebből következik tehát, hogy a Régi idők focija semmivel sincs könnyebb vagy nehezebb helyzetben, mint filmtársai.

El kell fogadtatnia és meg kell szerettetnie magát a közönséggel. Ehhez pedig jó eszköz lehet a humor. A humor, mi belőlünk jön és rólunk szól, mi fittyet hány a kor szigorú, merev elveire, s szabad teret enged a mániának, rajongásnak, kilengésnek, és némi hanyagságnak is.

Mert Minárik Ede (Garas Dezső) mosodást igazából csak egyetlen dolog, a szenvedélye érdekel, csak annak él. Az pedig a labdarúgás. Az üzlet számára csak mellékfoglalkozás. De a Csabagyöngye SC. futballcsapata, az más. Azzal foglalkozni és törődni kell, mert ő hozott létre és melynek megmaradásáért naponta meg kell küzdenie.

Mivel (a történet kishazánkban játszódik) nincs pénze, arra kényszerül, hogy legjobb játékosait "eladja". Anyagi problémái miatt nem tudja felhozni soha a Csabagyöngyét az első ligába, hiszen nem állja a versenyt a tehetős mecénásokkal, akik a konkurensek mögött állnak. A helyzet nem könnyű, a csalódások gyakori vendégek nála. Utolsó nagy csalódása akkor éri, mikor kapusát, Vallayt (Vogt Károly) is elcsábítják tőle. Ekkor már a végrehajtók felvonulása sem zavarja, abbahagyja a futballért vívott küzdelmet és visszavonul. De amikor a magyar futball ügye válságba jut, Minarikra újra lehet számítani.

A groteszk látásmódú történet tanulsága: "kell egy csapat" az újrakezdés, együttes munka jelképe, s Minarik alakja Garas Dezső alakításában chaplini magaslatra nő.