Rollerball

A Rollerball azok közé a filmek közé tartozik, amelyek mellett talán el lehet menni - némely halandó még azt sem realizálja, hogy létezik - számomra nem volt túl csalogató.

A rendező, John McTiernan látott már jobb napokat is, vegyük csak elő a poros '88-as Die Hard-ot, de a Vadászat a Vörös Októberre című alkotás dobozán sem villogott a "Süllyesztő" felirat.
Chris Klein (Jonathan) - a Rollerball vitathatatlan fókusza - már feltűnt az Amerikai pite 2-ben és nemsokára Mel Gibson mellett virít, de valljuk be, neve miatt nem lesznek - még - kígyózó sorok a pénztárak előtt.

A történet akár a legegyszerűbbnek is felfogható: egy felturbózott, vad és embertelen világban harcolunk a gonosz ellen. A Gonosz (Petrovich) elgondolkodtató szerepében Jean Reno-t láthatjuk, és megint értetlenül áll az ember: mit keres ő itt; csak nem leáldozott?

A Rollerball jólelkű világunk újabb kreációja; olyan sport, amely veszélyessége, durvasága miatt bármivel vetekszik a "sport", mint fogalom égisze alatt.
Mi kell a népnek? Mit kér a nép? - hangzanak el vastag ajtók mögött hetente, naponta, percenként a már lassan-lassan vészjósló kérdések. Mi mást? Panem et civetse! Hát cirkusz van bőven, a többi egyéni szoc-probléma.
A Rollerball-t két csapat játssza; lényege szerint görkorcsolyával a lábukon kell(ene) egy fémgolyót az ellenfél vicsorító nemtetszése mellett egy korong alakú ernyőnek dobni, ehhez természetesen légi trükkökre van szükség. A találatot félelmetes hangorkán kíséretében adja a közönség tudtára a szerkezet. A háttérben többnyelvű kommentátorok zagyválnak. A játék őrei a páholyból, üvegfalak mögül ügyelnek. Az "összecsapáshoz"-hoz legalább annyira fel kell kötni az alsóneműt, mint a jégkoronghoz. A motor, a kemény fémzene olyannyira velejárója e sportnak, mint a szabályok - esetleges - teljes eltörlése, a beavatkozás, pláne az orvosi kiiktatása. Bizony, kérem szépen, ha muszáj, itt vérre megy a játék. A nézettség mindenek előtt, márpedig a nézettséget (csak) úgy lehet növelni - rájött erre már az ember fia -, ha izgalmat, drámát, tragédiát, vért, hősöket adunk.
Az amerikai csapat az ázsiai kontinensen vendégjátszik. Kiéhezett tömegek előtt. A kiéhezett tömegben pedig pénz van, és ezt pontosan tudja a teljhatalommal bíró úr, a Gonosz. A tömegek pénzét hatalommal és hazugságokkal lehet megszerezni. Hatalommal és hazugsággal. És persze cirkusszal.