Rossz álmok

Különböző okokból ugyan, de az embereket időtlen idők óta foglalkoztatja, hogy mit tartogat számukra a jövő. Manapság is számosan fordulnak jósokhoz, különleges képességű emberekhez, hogy bizonyosságot nyerjenek az eljövendőjüket illetően. Sokszor azonban a fellebbentett fátyol mögött nemcsak jó, de baljós események is rejtőzködhetnek és tudomást szerezhetünk közelgő anyagi katasztrófáról, szerelmi csalódásról, betegségről, akár halálról is.

A Rossz álmok című film főhőse egy jólelkű, gyermekeit egyedül nevelő nő, aki különös képességgel rendelkezik. Annie képes a jövőbe látni, valamint érzékelni a másutt történő dolgokat. Kártyajóslásból él, de igyekszik csak jó híreket közölni kklienseivel, s ezért inkább afféle lelki tanácsadója a hozzáfordulóknak: a zavart lelkű autószerelőnek, Buddy-nak vagy a férje által rendszeresen vert Valerie-nek. Annie-t lelkét azonban súlyos önvád gyötri férje halálos balesetéért, és ennek kapcsán egyre rémisztőbb álmai és víziói vannak éjszakánként. Indákba csavarodott felpuffadt női holttestet lát és egy gyilkosság szörnyű és véres pillanatai villanak fel előtte álmában. Minden olyan valóságosnak tűnik, és mindig hajnali fél kettőt mutat az óra, amikor felriad. Ezzel egy időben eltűnik a városból a szép és szabados életet élő Jessica. A jósnőt megmosolygó seriff, a lány apja és vőlegénye kérésére, kényszeredetten Annie fordul tanácsért, aki képtelen konkrét segítséget adni, csak a rémálmai válnak egyre rettenetesebbé...

A természetfölötti, misztikus témák szerfölött izgatják Sam Raimi amerikai producer-rendezőt, akinek eddigi életművét javarészt ilyen témák filmes feldolgozásai alkotják. Az 1982-ben az Evil Dead című zombiefilm-klasszikussal debütáló rendező a Liam Neeson főszereplésével készült Darkman-szériával vált széles körben ismertté. De az ő nevéhez fűződik még többek között a Boris Vallejo-festmények képi világát idéző meglehetősen giccses, ám igen sikeres Hercules és Xena tévésorozatok elindítása, vagy az Armand Assante címszereplésével készült Odüsszeusz, de társírója volt a Paul Newman és Tim Robbins nagyszerű kettősével fémjelzett Nagy Ugrásnak is.

Ebben a mostani, fordulatos cselekményű, izgalmas thrillerben előéletéhez képest pozitív meglepetés Raimi feszes, visszafogott rendezése. Kiváló atmoszférateremtő erővel jeleníti meg a fülledt Dél-Georgiai kisváros nyomasztó hangulatát, a ködben úszó mocsárból felsejlő ciprusok C.D. Friedrich festményeit idézve éreztetik az emberek tudatalattijában élő félelmeket, amelyekből minden misztikum és fantasztikum is táplálkozik. A kiváló színészi teljesítmények mellett Cate Blanchett (Annie) és Keanu Reeves (Donnie) megdöbbentő alakítása teszi még hitelesebbé ezt a misztikus krimit és emeli a hasonló témájú filmek átlaga fölé. Aki vágyik egy kis borzongásra, csapjon bele a mocsárba!