Séf a vízben!

Kovács Lázár sertés BBQ oldalast és kemencés lángost készített a Balaton partján. A séf baráti meghívásra érkezett Siófokra, ahol vitorlázni indult az impozáns, több mint félszáz éves Délibáb nevű vitorlás fedélzetén.

[img id=510998 instance=1 align=left img]Lázár a két kapitány felügyelete alatt rögtönzött vitorlás leckéket vett, még az árboc tetejére is felmászott, és a csobbanást sem úszta meg. Hogy cserébe ő is tanítson valamit a vitorlázóknak, partot érve együtt készítették el a házi BBQ mártással megkent, impozáns méretű sertésoldalast. 

A jóízű ebéd után séfünk Balatonakarattyára is ellátogatott, ahol igen illusztris vendégek körében mérhette össze lábtengó tudását. A főzés természetesen nem maradt el itt sem, hiszen Lázár Chef a helyiekkel közösen igazi nyári finomságot, házi kemencés lángost készített.

Sertésoldalas házi BBQ–mártással:
Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 6-8 személyre:
1 darab egész sertésoldalas

a BBQ mártáshoz:
3 evőkanál barnacukor vagy nádcukor
2 evőkanál Worcestershire szósz
fél liter 100%-os paradicsomlé és 3 evőkanál sűrű paradicsomszósz összeforralt keveréke
fél dl rosé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd apróra vágott fokhagyma (fokhagymapor)
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál chili szósz
2 mokkáskanál bors
1 teáskanál füstölt só
1 teáskanál só

a tálaláshoz:
sült burgonya
koktél paradicsom
chili paprika

[img id=510999 instance=1 align=left img]Elkészítés:
Az egész sertésoldalas felületéről levágjuk a húsos-zsíros réteget, a csontok mentén csíkokra vágjuk, majd só, bors és fűszerezés nélkül, 150 Celsius fokon, tehát alacsony hőfokon puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a BBQ mártást: egy serpenyőbe elkaramellizáljuk a barnacukrot, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a szójaszószt, a chili szószt, a füstölt sót, a sót, a paradicsomlé és sűrű paradicsomszósz összeforralt keverékét, a rosé-t, az apróra vágott fokhagymát, a Worcestershire szószt, valamint az őrölt borsot. Jól elkeverjük, majd 20-30 percig, gyakori kevergetés mellett összefőzzük. 

A kifehéredett oldalas csíkokat vágódeszkára helyezzük, majd az oldalas csíkok minden oldalát megkenjük a BBQ-mártással. A megkent oldalas csíkokat visszahelyezzük a nem forró, kb. 130-150 fokos  grillre, 1,5 órán át grillezzük, majd megint átkenjük a BBQ-mártással.

A tálaláshoz széles csíkokat húzunk a BBQ-márátsból, ráhelyezzük a megsült sertés oldalasokat. Sült burgonyával, félbevágott koktél paradicsommal és chili paprika szeletekkel díszítve tálaljuk.

[img id=511000 instance=1 align=left img]A BBQ szósz titka
A nyári grillezések elengedhetetlen kelléke, amely az USA-ból származik, és ott is a legnépszerűbb: a háztartások 90%-ban fellelhető. Akár a pácoláshoz, grillezés közben, de az elkészült húsok mellé is kitűnő mártás, amely házilag is könnyen elkészíthető, szinte számtalan variációban. Mivel a cukortartalma igen magas és így könnyen megég, ha grillezés közben alkalmazzuk, ügyeljünk rá, hogy csak a sütés végén, alacsony hőfokon használjuk. A legfontosabb összetevői a Worcestershire szósz, a só, a bors, a hagyma és a barnacukor, amiket paradicsomlével, de akár húsleves alaplével, vagy alkohollal is higíthatunk.