Segítség, apa lettem!

Korunk hőse, a minden jóval bíró és mindenre képes bróker áll a történet középpontjában. A csúcson levő Jack Campbell (Nicolas Cage) a magányosan töltött karácsony este egy fegyveres rablásba keveredik és megakadályozza azt: kimagyarázza a rablót - aki természetesen fekete és kissé gangxta. Az incidenst követően álomra hajtja fejét hi-tech otthonában, és csodák csodájára reggel egy kertvárosi családi házban ébred, feleséggel, gyerekekkel, kutyával. Az asszony pedig nem más, mint egykori egyetemi exbarátnője, Kate (Téa Leoni), akit karrierje miatt hagyott el. Brókerünk kétségbeesve keresi a Ferrariját, a megszokott életét, de az nincs többé: harsány átlagpolgári életbe csöppent, autógumi-ügynökké válva. Ám a kényszer s az őt körülvevő szeretet nagy úr, így hát lassacskán kezdi megkedvelni ezt az általa addig alantasnak tartott életet. Közben kiderül, hogy rablónk valamiféle angyal, ki sorsokkal játszik. Jack azonban nem tud kibújni bőréből, tehetsége révén ismét nagyra tör, s ismét döntenie kell szerelmét avagy a sikert választja?

A sorssal, a lehetőségekkel, a "mi lett volna ha" ábrándjával való játék az ember egyik kedvenc ősi szórakozása. A megnyugvás, nyugtalanság és bizonyosság keresése: mikor van helyén az élet? Ettől a perverz és nyugtalanító érzéstől sosem lehet szabadulni, a filmeseknek sem megy. Időről időre előkerülnek a lehetőségeket boncolgató - találgató filmek. Kezdve a sokszor újrakezdett napon át egészen a párhuzamos idősíkokig: az egyén életétől a történelem és a világmindenség egészéig.

Történetünkben egy lehetséges párhuzamos életsíkot láthatunk, ami nem külső vízióként jelenik meg, hanem maga a főszereplő is részesévé válik: a két sík összekeveredik, ez nem álom - valóság kapcsolat, itt az érzések és tapasztalatok megmaradnak. A felbukkanó képek a főszereplő benső fejlődését, átalakulását illusztrálják. Hogyan lesz a gránithideg pénzemberből melegszívű családapa.

A változó emberünket alakító Nicolas Cage eme szerepében tisztességes átlagalakítást nyújt: arcát adja a filmhez, s több nem is kell. Szépen mosolyog, szépen ijedezik, nagyszerű hétköznapisággal ölti magára a bróker - családapa kettős szerepét, s örömmel fürdik a komikussá váló jelenetek sorában. Kitünő partnere ebben Téa Leoni, aki a Cage-féle férfiasságot kirobbanóan szenvedélyes nőiességgel ellenpontozza.

Kár, hogy a filmet csak most mutatják be, mert igazi karácsonyi csemege lehetett volna azoknak kik egy kellemes és szívet melengető romantikus történetre vágynak. De még most is megér egy estét.