Selmeczi Roland 8 legjobb szinkronszerepe

Volt miből válogatni, közel 800 film és sorozat áll a neve mellett.

Ma lenne 55 éves Selmeczi Roland. Az 1969. október 2. született színész 2008 januárja óta nincs velünk – 38 éves volt, amikor autóbalesetben életét vesztette.

Színpadi színészként a Vígszínház társulatában kezdte, később tagja lett a Soproni Petőfi Színháznak, de fellépett még a Szigligeti Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is. Játszotta többek között a detektívet A padlásban, Orsinót a Vízkereszt, vagy amit akartokban, a 8. esküdtet a Tizenkét dühös emberben és Stanley-t A vágy villamosában. A tévében először az Angyalbőrben című sorozatban tűnt fel, de láthattuk később a Kisvárosban és a Teában is. Leghíresebb filmes szerepe Bajusz rendőr volt az Üvegtigrisben és a folytatásában, és szerepelt a Sobriban, az Állítsátok meg Terézanyut!-ban és a Kútfejekben is.

A legtöbbször mégis a hangjával találkozhattunk, ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, közel 800 film és sorozat áll a neve mellett. Az ő hangján szólalt meg többek közt Brad Pitt, Antonio Banderas, Don Johnson vagy Kiefer Sutherland is. Az ISZDB szerint ezeket a színészeket magyarította a legtöbbször:

  • Don Johnson - 110 hangsávban
  • Jerry O'Connell - 72 hangsávban
  • Clarence Gilyard, Jr. - 63 hangsávban
  • Antonio Banderas  - 20 hangsávban
  • Tim McInnerny - 18 hangsávban
  • Brad Pitt - 16 hangsávban
  • Martin Kove - 14 hangsávban
  • Eric Roberts  - 8 hangsávban
  • Dermot Mulroney  - 7 hangsávban
  • Viggo Mortensen - 7 hangsávban  

 

Íme a kedvenc szinkronalakításaink tőle:

 

Sliders (1995] - Jerry O'Connell

Nem túlzás, hogy egy generáció nőtt fel Selmeczi hangján, ő szólaltatta meg ugyanis fiatalkorunk kedvenc sci-fi sorozatának főszereplőjét, a fizikaszakos egyetemistát / csodagyereket, Quinn Malloryt. Nem csoda, hogy ennyire passzolt a hang a színészhez, Jerry O'Connell és Selmeczi még alkatilag is hasonlítottak egymáshoz.


A Gyűrűk Ura-trilógia – Viggo Mortensen

Forrás: InterCom

 

Ahogy Aragorn szerepe összenőtt Viggo Mortensennel, úgy nehéz bárki mást elképzelni a gondori trón várományosának hangjaként, mint Selmeczit.


A Fekete Vipera - Tim McInnerny

A Richard Curtis és Rowan Atkinson által jegyzett kosztümös történelmi komédiasorozat tele volt idiótábbnál idiótább karakterekkel, de talán közülük is a Tim McInnerny által alakított Lord Percy Percy (a 4. évadban Kevin Cunci kapitány) vitte a prímet,  Selmeczi pedig tökéletesen adta vissza a figura debilségét.


Shrek 2. – Csizmás kandúr

Forrás: UIP-Duna Film

 

Az Ogre-széria második részében mutatkozott be a rekordidő alatt közönségkedvenc karakterré váló  Csizmás Kandúr, akit eredetiben nem más, mint Antonio Banderas szinkronizált, így a magyar verziót természetesen állandó hazai hangjára, Selmeczire bízták, aki tökéletesen oldotta meg a feladatot.


24 – Kiefer Sutherland

A komikus karakterek mellett az olyan kőkemény figurákat is kiválóan meg tudta szólaltatni, mint a Kiefer Sutherland által alakított rettenthetetlen terrorelhárító Jack Bauer a 24 című sorozatban.


Interjú a vámpírral (1994) – Brad Pitt

Forrás: InterCom


Selmeczi egyik legkorábbi, és egyben egyik legjobb munkája, mint a vámpírlétet választó Louis de Pointe du Lac magyar hangja.

 

Született gyilkosok (1994) – Robert Downey, Jr.

Oliver Stone thrillerében a Robert Downey Jr. által alakított szenzációhajhász riporter
mellékszereplőből lép elő az egyik legfontosabb karakterré. Komoly újságírónak próbálja kiadni magát, de közben csak egy pitiáner médiahiéna – Selmeczi remekül tudja ezt a kettőséget érzékeltetni.


Az ember gyermeke (2006) – Clive Owen

Forrás: UIP

 

Az új évezred egyik legjobb és legalulértékeltebb sci-fijében Clive Owen karaktere nem beszél sokat, de amikor igen, annak súlya van. Ez volt Selmeczi egyik leghálásabb szinkronszerepe.

Via: ISZDB