Sigourney Weaver és az emberi szörnyek – Tökéletes másolat

Hihetetlen, de már húsz éve készült el a thriller, amelyben a rettenthetetlen Sigourney Weaver egy komoly trauma után kénytelen visszatérni a „harcmezőre ”, megküzdve a rémálmokkal és az őt lesajnáló környezettel. Bár szituáció A bolygó neve halálból is ismerős, most a Tökéletes másolatról van szó.


Dr. Helen Hudson sorozatgyilkosok agyában turkáló törvényszéki szakértőből válik bogaras bolond asszonnyá, miután a női mosdóban jobban megijed, mint a Sikoly Sidney-je. Miután beteljesítette e klasszikus pszichológusi életpályamodellt, többé ki sem mozdulna a lakásából, ha nem jönne egy újabb gonosztevő, akit csak az ő segítségével kapcsolhatnak le. A képletesen harapós Hudson a siker érdekében valódi őrültekkel is kénytelen kommunikálni, hogy aztán több karakterből álljon össze a film Hannibal Lecter lightja.


A szokás szerint remek Weaver mellett Holly Hunter tűnik fel, mint egyszerre huncut és cinikus nyomozó, a forrófejű partnert pedig Dermot Mulroney alakítja. A hármas jól működik, a Tökéletes másolat napjainkban is egész izgalmas, annak ellenére, hogy már az a mozimagazin is évek óta megszűnt, amelyikben egykor olvastam róla. Bár ma már mosolyogva szemléljük a filmben látható kezdetleges e-mailezést és a retró hatású számítógépeket, a gyilkos által küldözgetett bénácska animációk azért még mindig megborzongatnak. A vihogó halálfej örök para, mint ahogy a lakásba bejárkáló „mumus” is.


Jon Amiel rendezésén ezúttal a Duna Televízió jóvoltából rémüldözhetünk, az erre leginkább alkalmas időpontban, hajnali fél kettőkor.

Frei Gabriella
http://hogyvolt.blog.hu/tags/tudorok