Sigourney Weavert ünnepelte egész Velence

A színésznő életműdíjat vehetett át a megnyitón, és arról is beszélt, mi köze az USA női elnökjelöltjéhez.

Sztárcunamival indult a 81. Velencei Filmfesztivál. Tavaly a színészsztrájk miatt távol maradt a hollywoodi elit, az idei megnyitón azonban olyan színészek vonultak fel, mint a nyitófilm, a Beetlejuice Beetlejuice sztárjai – Jenna Ortega, Michael Keaton, Winona Ryder, Catherine O’Hara, Willem Defoe, Justin Theroux és Monica Bellucci –, a francia Isabelle Huppert, az idei zsűrielnök, és Cate Blanchett, aki az Apple TV+-ra készített Disclaimer című sorozatának premierje miatt érkezett a városba.

Forrás: Getty Images (Vittorio Zunino Celotto)

 

Az est legnagyobb sztárja azonban Sigourney Weaver volt, aki megkapta az életműdíjas Arany Oroszlánt. Elsőként Camille Cottin francia színésznő méltatta, aki együtt szerepelt vele a Call my Agent! című szatírasorozatban.

Mindennel szembeszállt, a földönkívüliektől kezdve a szellemeken át a gorillákig, az üvegplafonon át a nemi sztereotípiákig"

– mondta Cottin, majd James Cameron videóüzenetét játszották be.

A rendező úgy fogalmazott, hogy hihetetlen kiváltság volt számára, hogy az évek során többször is együtt dolgozhatott „Sig”-gel, kezdve A bolygó neve: Halállal 1985-ben, amelyért a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték.

Azóta még két jelölést kapott, és ha engem kérdeztek, már régóta esedékes lenne neki az Oscar-díj, ha van igazság. Szóval, ha van a közönség soraiban akadémiai tag…"

A színésznő korábban, a sajtótájékoztatón is elérzékenyült, amikor arról kérdezték, hogy milyen hatással lehetett a karrierje – és Ripley karaktere – a nők szerepvállalásának erősítésére, és hogyan segíthet abban, hogy Kamala Harris amerikai elnök lehessen.

"Egy pillanatra is belegondolni, hogy a munkámnak bármi köze lenne [Kamala Harris] felemelkedéséhez, valójában nagyon boldoggá tesz, mert ez igaz. Nagyon sok nő jön oda hozzám, hogy köszönetet mondjon."
Forrás: Getty Images (Pascal Le Segretain)

 

A sajtótájékoztatón Weaver az idősödő hollywoodi színésznők helyzetére is reflektált.

"Azt hiszem, hirtelen valamiért úgy döntöttek, hogy az idősebb nők tudnak érdekes karaktereket játszani, és elkezdtek sok idősebb női karaktert írni. Egyszer csak megszűntünk viccnek és anyósnak lenni, és elkezdhettünk valódi embereket is játszani, mert a közönségünk nagy része is valódi ember."

Amikor arról kérdezték, hogy miért alakít mindig kemény női karaktereket, azt felelte, hogy ez nem tudatos választás, hanem a nők veleszületett tulajdonsága.

"Mindig megkérdezik tőlem, miért játszom erős nőket, és mindig azt gondolom, hogy ez egy nagyon furcsa kérdés, mert egyszerűen csak nőket játszom, és a nők erősek, és a nők nem adják fel. Tudjátok miért? Mert nem tehetjük. Csinálnunk kell."

via: Variety / THR