Stanley Kubrick és a holdra szállás

A holdra szálláshoz számtalan összeesküvés elmélet kapcsolódik. Örök sláger, hogy ha járt is ember a Holdon, nem 1969. július 20-án történt, és/vagy az Apollo-11 történelmi küldetése csak egy rafinált hazugság volt. Egyesek szerint a kamu holdra szállást maga Stanley Kubrick rendezte.

A napokban ünnepeltük Stanley Kubrick 2001 - Űrodüsszeiájának ötvenéves évfordulóját, és egy eszement összeesküvés elmélet szerint Stanley Kubrickot épp a korszakalkotó sci-fi után keresték meg, hogy rendezze meg a holdra szállást. 1961. április 12-én a szovjet Jurij Gagarin megjárta a világűrt (vagy nem, mondják a konteósok), és John F. Kennedy még a következő hónapban, a május 25-i kongresszusi beszédében bejelentette az Apollo-programot, és megígérte, hogy az Amerikai Egyesült Államok még az évtized végéig embert juttat a Holdra. 

Forrás: Evening Standard / Getty Images

 

Végül az Apollo-11 parancsnoka, Neil Armstong lépett először a Hold felszínére 1969. július 20-án - már ha így történt. A népszerű összeesküvés elmélet szerint ugyanis még nem állott rendelkezésre a megfelelő technológia, hogy biztonságos körülmények között lebonyolíthassák a holdra szállást, de az űrversenyt meg kellett nyerni, így ki kellett találni valamit. Az 1968-ban bemutatott 2001. Űrodüsszeia minden ízében korszakalkotó film volt, és a NASA-nak épp egy olyan emberre volt szüksége, aki le tud vezényelni egy hihető tévéközvetítést - állítja az elmélet. Titokban megkeresték a rendezőt, és felbérelték, hogy hajtsa végre minden idők legnagyobb átverését. Az Apollo-11 kilövése megtörtént, de az űrhajó soha nem szállt le a Holdra - helyette Armstrong egy stúdióban tette meg nevezetessé vált kis lépését.

Mivel "bizonyítják" mindezt? A konteóban hívők szerint Kubrickot nagyon megviselte, hogy közreműködött a hazugságban, de természetesen nem állhatott a nyilvánosság elé, ezért a Ragyogásba szőtte bele vallomását. Sőt, ezzel indokolják azt is, hogy annyira eltér Stephen King regényétől, Kubrick azért változtatott a történeten, hogy világosabban elhelyezhesse benne az üzenetét. Talán kevés olyan film van, amit annyira kiveséztek volna, mint a Ragyogást, szinte minden képkockáját előcitálták már a különböző értelmezések alátámasztására - ahogy természetesen a kamu holdra szállás "bizonyítékait" is mind felfedezhetjük.

A lényeg nagyjából a következő: Jack és a fia Danny Kubrick személyiségének két oldala - az apa a gyakorlatias, a fiú az álmodozó. Az Overlook Hotel testesíti meg Amerikát, a kemény tél a hidegháborút, az elátkozott szoba pedig a NASA titkos stúdióját, ahonnan a holdra szállást közvetítették. King regényében a szoba a 217-es számú, a filmben azonban 237 - ez a Föld-Hold távolságra utal mérföldben. (A valós távolság 238,857 mérföld, azaz mintegy 384,4 km.) A híres hatszögletű szőnyegminta az Apollo-11 kilövőállomásának alaprajzára utal, az ikrek (a regényben csak egy kislány szerepel) az Apollo testvérprogramjára, a Geminire, a több helyen is látható kitömött medvék a Szovjetunióra, Danny Apollo-11-es mintájú pulóvere pedig ezek alapján egyértelmű. Persze ezek csak a "leglátványosabbak", az elmélet bizonygatói mindenben kódokat látnak: egy felállított létra, ami A betűt formál, nyilván az Apollóra utalhat, a szálló előtt parkoló autókat - meglehetősen önkényesen - csoportosítva  a  7, 21, 6 és 9 számok jönnek ki, azaz 1969. július 21. És így tovább.

A konteó elterjedésében fontos szerepe volt egy interjúnak, amit az állítólagos T. Patrick Murray készített Kubrickkal, és az idős rendező, három nappal a halála előtt bevallja, hogy ő vezényelte le a kamu holdra szállást. Persze hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egy imposztor személyesítette meg a rendezőt, de ha egy elmélet szárnyra kap, hiába egyértelmű a cáfolat, nem lehet megzabolázni. Annyira népszerű lett, hogy még a popkultúrába is bevonult: Dark Side of the Moon címmel készült róla áldokumentumfilm, a Room 237 a Ragyogás rejtett kódjairól szól, sőt, még egy vígjátékban is feldolgozták. A 2015-ös Holdjárókban két londoni lúzer lopja el a Kubricknak szánt pénzt, de a nyomukban loholó gengszterek és egy bérgyilkos elől menekülve végül egy szedett-vedett társasággal mégis le kell forgatniuk a kamu közvetítést.