Superman a legunalmasabb szuperhős?

Bár már nem hordja kívül az alsónadrágját, Superman továbbra is az egyik legszíntelenebb, szagtalanabb képregényhős, akit valaha is lerajzoltak és vászonra vittek. Vajon változtathat ezen a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala?

Íme a paradoxon: bár ő a legismertebb szuperhős, mindig is a szuperhős piramis csúcsán állt, még a neve is ezt bizonygatja, Superman mégis minden idők legunalmasabb hőse. Miért is? Mert nincs benne jellemfejlődés, nincsen felmutatható hibája, sőt, nincs benne semmiféle egyéniség, ráadásul itteni kalandjainak semmi tétje nincsen számára, hiszen ő nem ember. 
Mit is tudunk róla: 1933-ban látott napvilágon a DC Comics egyik képregényében, illetve Kal-El néven született a Krypton bolygón, amely nem sokkal utána el is pusztult, szülei pedig a kisdedet a Földre menekítették, ahol a Kent család nevelte fel, így lett Clark Kent a polgári neve. A fiú kryptoni képességei a földi körülmények hatására szuperképességek lettek, ő pedig valamiért újságírónak adja ki magát – a szemüvege az álcája! -, de ha bárki is bajba kerül, ő átöltözik és megmenti! Visszatérő ellenfele a bolygójáról való Zod tábornok és a leleményes Lex Luthor, gyengéje pedig a kryptonit – szuperképességéből viszont rengeteg van. Gyorsabb egy repülő puskagolyónál, több ereje van, mint egy mozdonynak, röntgenlátása van és képes átugrani hatalmas épületeket egyetlen elrugaszkodással – sőt, arra is volt példa, hogy a Föld forgási irányát változtatta meg. Superman tulajdonképpen egy UFO, és az csak egy furcsa körülmény, hogy folyton meg akarja menteni az embereket, hiszen nem közülünk való,  és mivel legyőzhetetlen, a legjobb esetben is csak gyengíthető, ezért mindig kiszámítható a történet vége. Persze, az összes többi szuperhős is győz a végén, de nekik szembe kell nézniük saját halandóságukkal, erkölcsi dilemmáikkal és korlátaikkal – Supermannek ilyesmi egy sincsen, a tökéletesség pedig unalmas.  

Mindezt Hollywoodban is tudják, miért is ne tudják, hiszen a képregényfeldolgozások hőskorát éljük, minden hőst ezerszer csócsáltak meg, kiaknázva minden bennük lévő potenciált. Tudjuk, mitől működik a Pókember, Batman, Hulk, a Vasember vagy Thor története, mik a gyengéik, mitől szórakoztatóak, és már a másodvonalhoz tartozó hősök is saját filmeket kapnak, mint a Hangya vagy a Galaxis őrzői esetében. De mit lehet tenni egy egyéniség, humor, hibák és gyengeség nélküli hőssel, akinek csak egy nőért repes a szíve, Lois Lane-ért, és akit mindenki tökéletesen ismer?  Hogyan tehetjük legalább kevésbé unalmassá – azon túl, hogy még több robbanást és speciális effektet pakolunk mögé? Zack Snyder már megpróbálkozott Az acélemberben azzal, hogy az emberiséget és Supermant egymás ellen fordítsa, hogy a legyőzhetetlen hőst legalább elnyűtté tegye – de már a Christopher Reeve korszakban is próbálkoztak a gonosz Supermannel -, és a borosta tényleg jól állt neki, és buzgalmában egy fél várost robolt le. Most pedig hamarosan itt a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, és hősünknek látszólag Batmannel gyűlik meg a baja, és nyilván ez is azt a célt szolgálja, hogy előcsalogassák Superman sötét oldalát. Kérdés persze, hogy Henry Cavill mennyire állja majd a sarat a nála tapasztaltabb és ismertebb Ben Affleckkel szemben, aki most először játssza Bruce Wayne-t, illetve kihez húz majd a Wonder Womant alakító Gal Gadot – ami nem olyan nagy kérdés, hiszen Lois Lane nem tűnik el. Ahogy nem tűnik el Lex Luthor sem és haló poraiban Zod tábornok is előkerül, hogy egy szörnyű ellenség alapjaként szolgáljon – ami arra utal, hogy újra csak az unalmas, humortalan szuperhős szeli majd át az eget. Vagy mégsem? Vagy egy új barátság veszi kezdetét, amely megszínesíti a színtelen karaktert? Március 24.-én kiderül!