Szárnyhősök

Az emlegetett darab tehát egy egészestés gyurmafilm (és mint ilyen, különleges) tartalmát tekintve pedig egy baromfi-farmon játszódó, börtönből szökős akció-vígjáték, főszerepben mindenre elszánt szárnyasokkal, és mindenre képes Tepsi gazdákkal.
Még a mostani negyven fokban sem okozhat problémát annak eldöntése, hogy ki melyik oldalán áll a rácsnak, és hogy ki győz majd. A lágerudvaron sínylődő tyúkok számára akkor csillan fel a szabadulás reménye, amikor egy repülő kakas éppen náluk hajt végre kényszerleszállást. Ha már itt van, tanítson meg repülni bennünket is, gondolják a szárnyasok, azzal belevágnak.
A szökés időközben még égetőbbé válik, minthogy a tojáságazat hanyatlása miatt Tepsiné jelentős anyagi forrásokat invesztál a feldolgozóipar egy másik szegmensébe, nevezetesen egy csirkés-lepényt gyártó gépet vásárol, ami a szárnyasok számára több mint Waterloo.
Úgyhogy következnek a mindenféle izgalmak, amelyeknek legfőbb alapja a "kutyából nem lesz szalonna" (értsd tyúkból nem lesz albatrosz) megállapítás bölcsessége, ez azonban szerencsére áthidalható a "jó az öreg a háznál" igazságával, úgyhogy "minden jó, ha jó a vége". Ez utóbbi mondatomat valószínűleg nem értették, ha meg nem látták a filmet, akkor biztosan, a lényeg az, hogy minden úgy van, ahogy mondtam (nem tudom, miért írok le ilyeneket, talán a meleg teszi).
A vázolt történet megvalósítása a gyurma ügyekben abszolút No 1. Aardmann stúdiót dicséri (ők alkották meg a legendás Peter Gabriel videóklipet, a Sledge Hammer-t), no meg a DreamWorks stúdió költségvetését. Hiába, ha a vérprofi és egyben tehetséges alkotók sok pénzt kapnak arra, amit csinálni akarnak, akkor az általában sikerülni szokott.
Ráadásul a szárnyasok hangját - a "Z, a hangyá"-hoz hasonlóan - ismert színészek szolgáltatják, a repülő kakasét például Mel Gibson, aki lényegesen meggyőzőbb kakasnak, mint elszánt hazafinak (Vér és nyál-link). Ot azonban nem hallhatjuk, mivel a filmet - nyilván a gyermeknézők miatt - szinkronizálták, ami főbenjáró bűn is lehetne, ha a magyar hang nem lenne olyan baromi jó, mint amilyen. Mel Gibson állandó szinkronhangja, Dörner György megint nagyot alakít és róla szintén elmondható, hogy lényegesen meggyőzőbb magyar kakasnak, mint elszánt hazafinak.