Szerdai programajánló

Forradalmi napra ébredtünk, most jó elmenni kirándulni, mert ezt nehéz máskor megtenni a hét közepén. Reméljük, az időjárás kegyes lesz a túrázókhoz, és azokhoz is, akik a városi barangolást választják. Az utóbbiak természetesen könnyen beleakadhatnak tematikus programokba, akár direkt is. Este levezetés koncerttekkel.

Történelem és Mindennapok

Skanzen, október 23., 9:00

Amikor 1956-ról beszélnek, legtöbbször a budapesti eseményekről esik szó, pedig a vidék forradalma legalább annyi figyelmet érdemel, mint a fővárosé. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ugyanis vidéken kezdődött és vidéken ért véget. A Skanzen idei október 23-i programján személyes sorsok és történetek bemutatásán keresztül ismerhetik meg az 1956-os szabadságharcot megelőző időszakot és a forradalom vidéki eseményeit. Az egész napos rendezvény során a látogatók így nemcsak azokkal az épületekkel és kiállításokkal találkozhatnak a múzeumban, amelyek szorosan kötődnek az egykori történésekhez, hanem a múzeumi színházi előadásokon, tematikus tárlatvezetéseken és különböző játékokon keresztül betekintést kaphatnak az ’50-es évek kemény mindennapjaiba és a magyar családok gyakran nélkülözéssel teli életébe is.

1956: És mi mégis ellenállunk

Budapest, október 23., 10:00

Ez a város látott már mindent. Várostromot, bortilalmat, zavargást, árvizet, hőgutát és … forradalmakat is. A budapestiek pedig mindannyiszor állták a megpróbáltatásokat; egyszerre voltak jelen szemtanúként, elszenvedőként és cselekvőként mindenben, amibe a város, az ország és Európa sodorta őket. Így volt ez mindig. Budapest megpróbáltatásai alatt egy erőre számíthatott mindig: lakóira, akik ellenálltak koruk fordulatainak. Hőseire, akik, ha kellett, tüntettek, ha kellett, összefogtak és ha kellett, fegyvert is fogtak, hogy városunk szabadságát, életük háborítatlanságát is megvédjék. A város lakói, legyenek ismert hősök vagy egyszerű emberek mindig is ellenálltak, dacoltak és küzdöttek azzal, ami el akarta venni tőlük szabadságukat, biztonságukat, függetlenségüket.

Október 23. - ünnepi programok Terézvárosban

Hunyadi tér, Eötvös10 Művelődési Ház, október 23., 10:00

"Emlékezzünk együtt" az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire október 23-án 10 órakor a Hunyadi téri emlékműnél!

’56-os filmmaraton a Corvin moziban

Corvin mozi, október 23., 10:00

Október 23-án 3 filmet is megnézhetsz ingyenesen, amelyek az 1956-os forradalom témáját járják körül. A belépők a Corvin Mozi pénztárában, nyitvatartási időben személyesen igényelhetők és vehetők át.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja

Magyarság Háza Galéria, október 23., 18:00

Babos László költő veje, František Pláteník kutatásának köszönhetően az Állambiztonsági jegyzőkönyvek tükrében ismerkedhetnek meg egy elfeledett, meghurcolt, 1956 miatt bebörtönzött felvidéki magyar újságíró, költő, műfordító életével és munkásságával.
A temerini Sörös Imre 1956 őszén Renner Péterrel együtt a Corvin közi főparancsnok, Pongrátz Gergely mellett látott el fontos bizalmi megbízásokat, a forradalom és szabadságharc leverése után pedig futári szolgálatot teljesítettek Bécs és Budapest között. Az egyik ilyen megbízás személyes jellegű volt. 

Október 23 Rock'n'Roll Buli a Margitszigeten - Black Frogs és Candymen Duo

Kristály Színtér, október 23., 19:00

Black Frogs és CandyMen Duo forradalmi rock'n'roll buli a Margitszigeten. OKTÓBER 23
Helyszín: a Nyulam Presszó, a Kristály Színtér nagy táncterme. (Beltéren) Koncertkezdés 19 óra.

A forradalom zenéje || Szilasi Alex és Dr. Horváth Attila ismeretterjesztő előadása

Magyar Zene Háza (Előadóterem), október 23., 19:00

Az 1956-os forradalom évfordulóján Szilasi Alex zongoraművész és Dr. Horváth Attila jogtörténész tart előadást, melyben a társadalomtörténet és a zenetudomány találkozik, egy interaktív program keretében. Szilasi Alex virtuóz zongorajátéka megidézi a 19. és 20. századi forradalmak és ahhoz kapcsolódó zenék hangulatát, többek között Chopin, Liszt és Sosztakovics művein keresztül. Dr. Horváth Attila humoros és emberközeli stílusával teszi barátságossá előadásait, ők pedig együtt Severinghaus Artemisz moderátorral együtt alkotják majd az est előadói csapatát.

Maybeshewill (UK), TÖRZS, Hexa

Dürer Kert, október 23., 19:00

Az NMC Live, az Emptiness Booking és a Dürer Kert bemutatja: 2024. Október 23. - Szerda Dürer Kert - Nagyterem, Kapunyitás: 19:00

Wednesday Open Jam: Gyárfás István Trio

Budapest Jazz Club, október 23., 22:00

A jazz rajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.