Egyéb

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja

Magyarság Háza Galéria
2024. október 23. (szerda) 18:00

Helyszín:

Magyarság Háza Galéria
1051 Budapest, Nádor u. 17.

18:00 Történelemóra – Babos László, egy meghurcolt és elfeledett felvidéki magyar költő élete és munkássága – Dunajszky Géza felvidéki közíró könyvbemutatója.
Babos László költő veje, František Pláteník kutatásának köszönhetően az Állambiztonsági jegyzőkönyvek tükrében ismerkedhetnek meg egy elfeledett, meghurcolt, 1956 miatt bebörtönzött felvidéki magyar újságíró, költő, műfordító életével és munkásságával.
Babos László a Fáklya, illetve A HÉT, a Csemadok KB hetilapjának lektora és szerkesztője volt 1957. október 1-ig, amikor egy eddig ismeretlen besúgó feljelentése alapján a Csehszlovák Állambiztonság (Štb) emberei letartóztatták a titokban terjesztett Történelemóra című versének tartalma miatt. Ugyan a pozsonyi börtönből amnesztiával szabadult, de a regnáló kommunista hatalom lehetetlenné tette a költő megélhetését és létezését hazájában. Anyagi gondjai miatt tíz év alatt két házassága is felbomlott. Kihasználva az 1968-as csehszlovák eseményeket, Babos László harmadik feleségével és két gyermekével Bécsbe emigrált, ott felvették a zsidó vallást, nevet változtattak és Izraelben telepedtek le. Azóta az első családjából származó két lánygyermeke, a költő testvérei és hozzátartozói csak annyit tudnak róla, hogy 1971-ben egy arab fegyveres merénylet áldozata lett.


19:15 Sörös Imre és a Pongrátzok – filmvetítés
A temerini Sörös Imre 1956 őszén Renner Péterrel együtt a Corvin közi főparancsnok, Pongrátz Gergely mellett látott el fontos bizalmi megbízásokat, a forradalom és szabadságharc leverése után pedig futári szolgálatot teljesítettek Bécs és Budapest között. Az egyik ilyen megbízás személyes jellegű volt. A Nyugatra kijutott főparancsnok azzal bízta meg bajtársait, hogy segítsenek a Pongrátz-család egyesítésében, biztonságba helyezésében, menekítsék ki Bécsbe az itthon maradt Pongrátz Ernőt és családját. A dokumentumfilm feleleveníti Sörös Imre életét, azt, hogy ez a szöktetés mekkora feladattal és kockázattal járt.
Pongrátz Gergely élete szinte nyitott könyv a magyarok előtt, de a film egy új oldaláról is bemutatja a Pongrátz családot. A vajdasági származású Sörös Imre tevékenysége a bizonyíték arra, hogy a Kárpát-medence magyarsága kiállt a budapesti forradalom mellett.


Rendező: Kozma Zoltán


A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérik a regisztrált vendégeket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudnak helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben.