Szeressük vagy ne szeressük? – Melissa McCarthy

Van, hogy személyazonosságot lop vagy fánkot rabol, máskor kemény zsaru vagy beugró kém, és nemsokára szellemet irt. Nem lesz kicsit sok a duci, nagyszájú színésznőből?

Mindig volt igény a filmiparban nagyszájú, vicces dundi színésznőkre, de rendszerint csak jópofa mellékszereplőként, akik csak pár percre kaptak szerepet, amolyan feszültségoldásként. Aztán jött Melissa McCarthy, akinek először fontos mellékszerepe volt a Szívek szállodájában, majd a hozzánk elég későn eljutó, de már 2010 óta futó Mike és Mollyban tűnt ki. A sorozatot azóta sem hagyta ott, pedig közben szépen beindult a karrierje, és két gyereke is született rendező-producer férjétől, Ben Falconétől. Előbb vicces, kicsi szerepek jöttek, aztán az áttörés a Koszorúslányokkal, és megannyi főszerep, köztük a most bemutatott A Főnök és még idén jön a Szellemirtók, vagyis siker, pénz, csillogás. Lássuk a mérföldköveket!

Koszorúslányok  (2011)

Ha objektíven nézzük, McCarthy nagyjából az ötödik vagy hatodik fontosságú szereplő volt, egy fegyverbuzi, férfiruhában járó trampli, aki csak véletlenül, valakinek a rokonaként csapódik a lánybúcsúra induló baráti társasághoz. Mégis, pár év múlva ő maradt a legemlékezetesebb figura a nyilvánvalóan a Másnaposok sikerén lovagló, amúgy önmagában sem rossz vígjátékból, pedig olyan remek komikák mellett játszott, mint Kristen Wiig, Rose Byrne és Maya Rudolph. És el nem hinnék, de a szerep Oscar-jelölést hozott a színésznőnek a Legjobb női mellékszereplő kategóriában – és ekkor „tapadt hozzá” Börcsök Enikő remek szinkronhangja.
Port.hu pontszám: 5.8

Személyiségtolvaj  (2013)

Az első tulajdonképpeni főszerep egyben a negatív főhősi bemutatkozás is: McCarthy itt egy olyan spinét alakít, aki ellopja mások személyazonosságát, aztán az illető pénzét költi, lemerítve annak teljes hitelkeretét is. Pofátlan és ügyes, lerázhatatlan és erőszakos – de a legvégén itt is kiderül, hogy aranyból van a szíve, pontosan úgy, mint a most mozikba kerülő A Főnökben. Partnere, áldozata és ellenfele a mindig kedves átlagembert alakító Jason Bateman, és jó párost alkotnak ebben a látványos, kedves akcióvígjátékban, ami a maga 35 millió dolláros büdzséjével 135 milliós hasznot hozott, megalapozva hősnőnk azóta is tartó jóhírét az üzletben.
Port.hu pontszám: 5.8

Női szervek  (2013)

Melissa McCarthy itt tulajdonképpen azt a figurát hozza, amivel keresett színésznő lett a Koszorúslányokban, Sandra Bullock pedig azt, ami népszerűvé tette a Beépített szépségben, és ettől a film szerencsére nem lett egy, csuklóból letudott, összecsapott munka. A két színésznő már régóta szeretett volna együtt dolgozni, aztán rátaláltak a forgatókönyvre, és ami azt illeti, nem finomkodtak, amikor azt meg is kellett filmesíteni. Megszoktuk, hogy ha lányok/nők/hölgyek játszanak a vásznon, akkor sokkal elegánsabbak és kedvesebbek, mint a férfiak, de ez erre az esetre nem igaz. Bár a sztori úgy gagyi, ahogy van, számos logikai buktatóval és ostobasággal, Bullock és McCarthy szépen átgyalogolnak mindenen és mindenkin, és meglepően viccesek így együtt, a film pedig sok pénzt hozott a konyhára. 
Port.hu pontszám: 7.7

Tammy  (2014) 
A film tulajdonképpen egy Thelma és Louise parafrázis, amelynek ötletét a rendező, Ben Falcone megálmodta: álmában felesége, Melissa McCarthy egy gyorsétteremben dolgozott, de elkezdett szétesni az élete. Meg is született Tammy története, aki elveszíti a munkáját a gyorsétteremben, és rájön, hogy a férje megcsalja. Úgy dönt, összepakolja a legszükségesebb holmijait, és vinné a szülei autóját, amihez viszont tartozik egy piás nagymama, akinek van pénze az útra. Mindez lehetett volna jó is, de nem az, és a 20 milliós költségvetés „csak” 84 5 miliót hozott vissza, bár az, amit egy kommentelőnk írt, talán kissé erős vélemény: „Melissa McCarthy karrierjének erősen a mélypontja. Taszító, gusztustalan, lapos, és a végletekig unalmas sztori, amibe még Susan Sarandon is belekotnyeleskedik néha-néha”. 
Port.hu pontszám: 5.6

A kém (2015)
Egy film, amire büszkék lehetünk, hiszen nálunk forgatták, és magyar statiszták ugrálnak félre a mopeden száguldó McCarthy elől, és fontos hazai középületeket ismerhetünk fel, amitől A kém nem lesz több egy szórakoztató, de felejthető darabnál. Hősnőnk ezúttal a CIA elemzője, és amikor a cég legjobb ügynöke lebukik, ő az egyetlen, akit éppen bevetésre lehetne küldeni: életében először, a terepen kell kipróbálnia magát, ám nem minden úgy alakul, ahogy tervezte. Az alapötlet vicces, talán a tempóval van a hiba, az viszont nagyon vicces, hogy Jason Statham ezúttal saját szerepeinek ostoba verzióját hozza. 
Port.hu pontszám: 7.5