Szervkereskedés - érzelmesen

Stephan Frears új filmje, a Gyönyörű mocsokságok is épít Tautou korábbi sikerére. A történet London sötét oldalát, az illegális bevándorlók zaklatott életét igyekszik bemutatni. Félig krimi, félig romantikus szerelmi história, amit látunk. A főszereplő Okwe (Chwietel Ejiofor), a Nigériából tisztázatlan körülmények között menekülni kényszerült orvos, aki nappal taxizással, éjjel pedig szállodai portásként keresi pénzét. Gyanús hely ez a szálloda (Hotel Baltic): egyik éjszaka Okwe emberi szívet talál a WC-lefolyóban. Valami nem stimmel. A férfi nyomozni kezd. Fény derül a szálloda igazgatójának sötét, szervkereskedelmi üzelmeire.

A történet másik fő szála Senay (Audrey Tautou), a védtelen török lány sorsát követi nyomom, aki a Hotel Baltic-ban szobalány - feketén. Okwe átmenetileg a lány lakásán húzza meg magát mindaddig, amíg a bevándorlási hivatal csúnya és gonosz nyomozói üldözőbe nem veszik. A következő szálláshely egy kórház patológiai szekciója, ahol természetesen, a film kristályos logikájából következően, szintén egy bevándorló dolgozik, de neki már vannak érvényes hivatalos papírjai.

A film "valódi" angol szereplői egyedül a bevándorlási nyomozók. A többiek mind "kívülről" jöttek. A "leosztás" szinte népmesei, hiszen csak jók és gonoszok vannak a történetben. A nyomozók aljasak és rossz indulatúak, a menedéket keresők viszont jobbára angyalok. Kivétel a szálloda igazgatója, aki mások szerveinek eladásából tartja fenn magát ill. Senay következő munkaadója, egy varrodát üzemeltető "alak", aki szexuális szolgáltatásokra kényszeríti a lányt. A "legangyalabb" Okwe, aki szinte szétfeszül a jó érzésektől.

Sajnos éppen a hitelesség hiányzik ebből a filmből. Túlcsordul a romantika, amit az utolsó kép szerelmi vallomása is fűszerez. "I love you" - susogja egymásnak Okwe és Senay a londoni reptéren, amikor elválnak. Az ötvenes évek amerikai filmjeit idéző megoldás ez, és nehezen hozható össze a film szociális érzékenységű mondanivalójával. A baj talán az, hogy a rendező nem döntött: dokumentumfilmet, szerelmi történetet vagy krimit forgat-e? Kínosan egyszerű és átlátható minden ebben a moziban. Nem szeretném a valóságot egy az egyben számon kérni, de némi, az életre jellemző bonyodalom elférne még a vásznon.