Szex és Klimax

David Frankel már igazán rutinosan közelíti meg a szex témát a humor oldaláról, hiszen a Szex és New York filmsorozat harmincas szinglijei is több szérián keresztül sete-sutáskodtak e kérdést illetően. Most ugrott néhány évtizedet, és megvilágította, hogy "áll" vagy épp "nem áll" a helyzet a szex körül egy ötvenes-hatvanas éveit taposó, kissé befásult házaspár háza táján.

Több, mint szex

A magyar címmel ellentétben nem lehet azt mondani, hogy ez a film csak a szex körül forogna. Ennél sokkal általánosabb és mélyebb problémákat is felvázol, amely akár más korosztálybéli házaspárokra is jellemző lehet: a bántó dolgok szőnyeg alá söprése vagy elhidegülés-egymásra találás problematikája. Kay (Meryl Streep) és Arnold (Tommy Lee Jones) is ugyanezen problémákkal küzdenek, csak míg Kay próbál ellene tenni és igyekszik házaséletüket felfrissíteni, újragondolni egy párterapeuta segítségével, addig Arnold hallani sem akar a terápiáról és élből elveti az ötletet. De aztán mégis beadja a derekát és elindulnak együtt a kezdetben göröngyös úton, hogy újra felfedezzék egymást testileg-lelkileg.

[img id=408367 instance=1 align=left img]Több, mint vígjáték

Végignézve a történetet egy egészen szellemes, kedves és olykor megríkató darabot kapunk, de egyáltalán nem csöpögős formában. Ez a két főszereplő színésznek köszönhető, akik teljes átlényegüléssel hozzák a mindennapi mókuskerékben fennakadt, egymással mit kezdeni nem tudó házastársat. Talán az esendőségük megvillantása az, ami miatt azonosulni tudunk velük, és ráismerünk általuk saját hibáinkra.

Meryl Streep játéka, mint mindig, most is bájosan természetes, egyszer megnevetteti, máskor megindítja az embert. Bármilyen szerepben képes hiteles alakítást nyújtani, ez alól ez sem kivétel. Tommy Lee Jonest bár sok esetben a mentsük meg a világot vagy az utca népét akciófilmekben látjuk, itt most megmutatja, hogy van könnyed humoros oldala is, és még határozottan jól is áll neki a cinikus morgó medve modor. Látjuk őket igazi mélységeket megélni, és amikor már úgy tűnhet, hogy soha többé nem képesek egymásra hangolódni, a helyzeteket mindig ellensúlyozzák az egymásra találás humoros törekvései, amely egy „orális szex gyakorlat a moziban” jelenetben csúcsosodik ki igazán.

Minden amerikai, ha a vége jó

Természetesen, mint ahogy minden amerikai film, ez is happy enddel zárul, már amikor azt gondolná az ember, hogy nem menthető a kapcsolatuk, hirtelenjében mégiscsak fordul a kocka, és mindenféle indok nélkül az utolsó 5 percben egymás karjában kötnek ki. Ám ez a hirtelen beállt indokolatlan változás ebben az esetben megbocsájtható, legyintünk egyet és azt mondjuk elvégre ez is amerikai popcorn-mozi. De legalább előtte másfél órán keresztül végre egy olyan amerikai filmet nézhettünk, amelyben hitelesek az alakítások, kellemes a humor, és olyan témát jár körül, ami nem túl gyakori a hollywoodi filmek világában.

Kiknek ajánljuk?
– Mery Streep rajongóknak.
– Azoknak, akik nem szeretnének költeni párterapeutára, kapnak a filmből tippeket.
– Igényesebb amerikai vígjátékok kedvelőinek.

Kiknek nem?
– Az altesti humor kedvelőinek.
– Steve Carell rajongóknak, mert ebben a filmben csak inkább mellékes jutott neki.
– Akiket zavar a tudat, hogy idősebb korosztály brillírozik a vásznon.

8/10