Szex és London, és az igazából szerelmes Bridget

Kedves ötlet, kedves film. A Szerelem és egyéb katasztrófák nem annyira ütős, mint a romantikus komédia műfajának 21. századi etalonjai a Bridget Jones (2001) és az Igazából szerelem (Love Actually, 2003), merthogy nem eredeti: túlságosan hasonlít rájuk kívül-belül. Kicsit innen is vett Alek Keshisian libanoni rendező, kicsit a Szex és New Yorkból is. De minden lopását olyan ügyesen, szinte észrevétlen keverte, hogy egy egészen apró újítás elegendő lett ahhoz, hogy fenti alkotások rajongóinak kellemes szórakozást nyújtson.

Peter Simon (Matthew Rhys) forgatókönyvíró. Hosszú, hosszú ideje vágyik szerelemre, igazi kapcsolatra, egy hozzá hasonlóan melegszívű férfival. Naphosszat erről álmodozik, ír, és önti ki lelkét lakótársának Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada, 2006) angol lányklónjának Jacs-nek, akit a sziporkázó Brittany Murphy alakít. Jacks Runway helyett a brit Vogue berkeiben rohangál fel s alá, és az ő szerelmi élete is kutyagumit ér. Egy rég elhamvadt szerelem kihűlt ágyán tornázik nap, mint nap, azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy a hetero férfiak nem is érnek többet ennél a kutyaguminál. Amilyen közönyös Jacks a szerelemben, annyira melegszívű a barátaival, és éjt nappallá téve fáradozik azon, hogy legalább az ő számukra párt találjon. A csapatban - a dramaturgia humoros szálát erősítendő - fontos szerepet játszik még a nagydarab vörös Tallulah (Catherine Tate) az alkoholista ős szingli, akinek "párkapcsolati csúcsa" a szerető státusz, és egyetlen kitartó partnere egy perverz telefonszex-társ.

A főcsavarban, a gyönyörű argentin divatfotós Paulo (Santiago Cabrera - tényleg argentin és tényleg gyönyörű!) epekedik a szívét vesztett Jacks után, miközben a lány azt hiszi Paulo leginkább Peter-nek lehetne méltó párja. És ki ne hinné ugyanezt a legmelegebb divatfotós személyi asszisztenséről? Mire az igazságra fény derül, az argentin szépfiút már ki is toloncolták az országból.

A szarkasztikus-szívszorító angol humor melyeket párkapcsolati bánatukban összeboruló barátok ontanak magukból, az Bridget Jones-é és barátaié: Judé, Shazzá-é és Tom-é. A London utcáit a legutolsó divatban, tökéletes frizurával rovó, talpraesett, ámbátor a szerelemben esetlen, magányos újságíró, az Carrie Bradshaw. Az Igazából szerelem a londoni romantikus dramaturgiában villan elő, melybe truvájként Gwyneth Paltrow és Orlando Bloom is bekapcsolódik.

Az az apró, eredeti csavar, mely úgy-ahogy létjogosultságot ad az egyébként minden valószínűséggel tényleges katasztrófába fulladó limonádénak, az ötlet, hogy Peter szemszögéből nézzük az eseményeket, aki végül ebből a történetből írja meg legsikeresebb filmforgatókönyvét. Peter az, aki Woody Allen nyomában a filmtörténet egyik legviccesebb párkapcsolati kezelésén vesz részt, és ő tárja elénk a hétköznapi szerelmek legvalóságosabb helyzetét is, melyben álmokat és ideálokat kergetve örökre szem elől veszítjük az igazit. A film elsősorban a műfaj szerelmeseinek ajánlott!