Szezám, tárulj!

  • Sz. E. / PORT.hu

Látványosan kidolgozott, izgalmas mese, gyerekeknek.

Bátran, előre

Ahogy azt már korábbi kritikánkban is leírtuk, az új rész is a Harry Potter / Gyűrűk ura mezsgyéjén halad tovább - a két mű annyira megkerülhetetlen toposza lett a műfajnak, hogy ez nem is meglepő dolog. Világmegváltó történet erkölcsi tanítással, misztikus lényekkel és fantasztikus környezettel. Ráadásul az alkotók tudatosan alkalmazzák és használják a Potter filmek egyre jobban komorabbá váló, sötétedő tónusú látványvilágát, a harmadik epizód ebből a szempontból túlnő az első kettőn. Mindezt vállaltan teszik, előttük is hasonló cél lebeg: gyerekhőseik együtt nőnek és érnek a közönséggel, ezzel egyidejűleg pedig a látványvilág is egyre nyomasztóbbá, rémálomszerűbbé válik. Persze, hogy sikerül-e Rowling sikereinek nyomdokaiba lépni, az kérdéses. Alapvetően azért, mert az írónő folyamatosan az elvárásokhoz és az aktuális trendekhez igazította művét, míg a gyermek-fantasy megalkotója, C. S. Lewis már egy lezárt, hét részes művet hagyott maga után.

[img id=272842 instance=1 align=left img]

Mélyebb tartalom

A Narnia Krónikái egy alaposan kidolgozott, teológiai és filozófiai gondolatokkal teli fantasy sorozat. A meseszerű lények szinte kötelező kellékek, de emellett Lewis a regényekben foglalkozik teremtéstörténettel, isteni akarattal is. Aslan mindenhatóként irányítja ezt a világot (aki a mi világunkban is jelen van, csak más névvel illetik), ahol minden történésnek megvan a maga helye és ideje. Részletesen leírja, hogyan néz ki Narnia, milyen más országok, természeti képződmények határolják. Mindezt egy földcentrikus, lapos világban képzelte el, melyben ott a túlvilág ígérete is. A bibliai utalásokon túl pedig rengeteg filozófiai gondolat is helyet kapott benne, többek között Platon ideatana is. Lewis tehát egy jól felépített, gondosan kimunkált mesevilágot alkotott meg, amely néha kapcsolatba kerül a "mi", valóságos világunkkal.

Aktuális kaland

A Hajnalvándor útjában ismét ez történik, Edmund és Lucy visszatérhet Narniába. Most nem egy ruhásszekrényen, vagy egy barlangon keresztül jutnak át, hanem egy varázslatos képkereten keresztül. Nem csak ők ketten érkeznek, velük tart (akaratán kívül) unokatestvérük, Eustance is. Ismét rengeteg izgalmas és főként embert próbáló kalandon kell túlesniük, hogy segítve Caspian királyt, helyreállítsák a nyugalmat Narniában. Peter és Susan már nem jöhettek, Lucy és Edmund is utoljára járhatott itt. De nincs vész, Eustance még visszatérhet. Feltételezzük, vissza is fog.

Főként gyerekeknek

Michael Apted egy látványos, izgalmas történetvezetésű filmet készített. Azok számára is érthetően mesél, akik nem olvasták a regényt, még ha némiképp át is dolgozza itt-ott az eredeti művet. A feszes ritmusú, akciódús mozit alkotott, kitöltve azt szerethető karakterekkel (a legkedveltebb hős minden bizonnyal Cincz Vitéz lesz). A gyerekszínészek alakításait inkább nem érdemes feszegetni, már csak azért sem, mert a már fent említett varázslótanoncok sem alakítanak hitelesebben. A mesei mondanivaló nem több annál, mint amennyire egy 12 éves gyereknek szüksége van, aki ennél többet vár, az csalódni fog. Viszont épp ezért bátran ajánlható nekik az új kaland. Még akkor is, ha a film utolsó harmada tartogat számukra egy-két félelmetesebb percet.

Kinek ajánljuk?
- 12 és 16 év közöttieknek.
- A mesék kedvelőinek.
- Narnia rajongóinak.

Kinek nem?
- Aki szerint a fantasy-t el kéne már felejteni.
- Akinek nem elég a mesei tanítás.
- Túlzott realistáknak.

7/10