Szombati árnyékolás

Szombaton nyárnak kell lennie, mert hétvége. Ebből az alkalomból direkt mindenféle programot válogattunk össze, hogy jó legyen. Lehet árnyékba menni, koncerten, vagy tó parton lenni, koncerten, vagy hűvös épületben lazítani, koncerten. Ezen kívül még sétálni lehet, árnyékosan, színházazni, tó mellett, és kísérletezni hűvös épületben. De jó ez a szombat!

Asztro-matiné - Üstökösök és rakéták a kertben!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, július 16., 10:00

Üstökösök – a kertben? Hát ez meg hogy lehetséges? A válasz egyszerű – ti fogjátok „megfőzni” őket! A (g)asztronómiai kísérlet során egy nagy fazékba keveritek össze az üstökös hozzávalóit, a receptet gondosan betartva. Mindeközben megismerkedhettek az üstökösök keletkezésével, a földi víz eredetével, valamint fény derül arra is, mi a közös az üstökösökben és a rock koncertekben! És hogy mi sül ki mindebből a legvégén – az legyen meglepetés!

Hangszersimogató Bársony Bálinttal és zenekarával

Magyar Zene Háza, július 16., 10:30

A Hangszersimogató egy szabad zenei foglalkozás gyermekeknek és szüleiknek egyaránt. Interaktív közös játék a hangszerekkel. A foglalkozások célja a hangszerek hangjának megismertetése és az együttzenélés, együtténeklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Kaláka: Nálatok laknak-e állatok?

Városmajori Szabadtéri Színpad, július 16., 10:30

Nálatok laknak–e állatok? – biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek ismerősen hangzik ez a kérdés. A gyerekeknek szánt első Kaláka zenéskönyv 1986-ban viselte ezt a címet, és sokan emlékeznek a szülők közül gyerekkorukból a kicsi könyvecskére a kazettával. A Városmajori Szabadtéri Színpadra visszatérő több, mint 50 éves Kaláka együttes újabb dalokkal egészítette ki régi műsorát.

Ha Szindbád rendel – irodalmi mulatós

Szentlélek tér, július 16., 16:00

Sétáljegyet a Krúdy-negyedben, és fedezd fel az író egykori lakhelyét, kedvenc kávézóját és vendéglőjét! A panelházak tövében korabeli alkotások és hírlapok idézik meg egy letűnt világ – Óbuda századfordulós hétköznapjait. Hogy rúgtak ki a hámból, miként mulattak itt száz évvel ezelőtt neves íróink és a hétköznapi emberek? Vajon mi maradt meg a régi idők varázsából – a macskaköves utcákból, a hangulatos kapualjakból és a kisvendéglőkből? Miről tudósítottak a korabeli hírlapok, hogy nézett ki a kínálat egy korabeli étlapon, miért voltak olyan népszerűek a helyi kiskocsmák, és milyen volt az éjszakai élet. 

Az egyhetes együttlét alatt a mesterek improvizációkon és határokat átlépő kísérletezéseken keresztül utat mutattak a klasszikus zene, a jazz és a magyar népzene fúziójához, és új értelmet adtak a világzene fogalmának. A foglalkozásokon olyan nevek oktatták a legsokszínűbb korú és érdeklődésű táborozókat, mint: Kéri Gábor, Mózes Tamara, Kertész Ákos, Savanya István, Kézdy Luca, Szerényi Béla, és persze a tábor főszervezője, Nagy János Yancha. Ezen a délutánon, a tábor résztvevői játszanak a BJC színpadán. 

Budapest Park, július 16., 18:00

A gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company az elmúlt években sorozatosan ontotta magából a dallamos slágereket, miközben a közönség szeretetén túl több szakmai elismerést is bezsebeltek. A 2020-as kényszerpihenőt kihasználva pedig egy új lemezt is rögzítettek - a Fordul a világ című album tavaly jelent meg, rajta olyan slágerekkel, mint a Visszajövök, a Csak az ég tudja vagy a Fekszünk a strandon. 

XXIX. Gyulai Vár Jazz Fesztivál

Gyulai Várszínház, július 16., 20:00

A Gyulai Gyulai Vár Jazz Fesztivál a Gyulai Várszínpadon 2022. július 16-án. 1991-ben rendezték meg az első jazz ünnepet. Az eltelt időszakban több mint 130 jazz együttes lépett fel Gyulán. Játszott a várban és a tószínpadon megrendezett koncertsorozaton szinte a teljes magyar jazz élvonal. 1999-től a nemzetközi jazzvilág muzsikusai is felléptek itt, s jó néhány világsztárnak is tapsolhatott a műfajt szerető közönség.

Csík Zenekar // vendég: Hobo

Kobuci Kert, július 16., 20:00

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik.
Nos, ez a Csík Zenekar.

Váczi Eszter és a Quartet szerzeményeinek egyedi hangulatát a jazz, a pop és a sanzon különös egyvelege adja, magyar nyelvű, filmszerű dalszövegekkel társulva. Az énekesnő 2014-ben Artisjus díjat kapott mint az év könnyűzenei dalszövegírója. A zenekar első két lemeze platina-, illetve aranylemez lett jazz kategóriában, három albumukat pedig Fonogram-díjra jelölték a legjobb hazai jazzalbumok között. 

Mil Pasos

Veszprém, Óváros tér, július 16., 20:00

Nyolc szegedi muzsikus különböző zenei irányzatból érkezve megteremtett egy sajátos, egyedi hangzásvilágot, egy zenekart, a Mil Pasost, ami spanyolul ezer lépést jelent. Céljuk, hogy közkedveltté tegyék és megszerettessék a közönséggel a magyar nyelvű, igényes, fúziós jazz muzsikát. Műsorukban a saját dalok mellett átdolgozások is hallhatók

A 30Y kocsmakoncertje a MÜPA-ban debütált 2015-ben. Maga a forma, az akusztikus hangvétel már ismert és szinte egyidős a zenekarral, a 2022-ben huszonkét éves 30Y tizenöt éve játszik közvetlen hangú koncerteket: fesztiválokon, vagy éppen utcazenélve. 2012-ben megjelent a Szentimentálé album, ami egyben jelenti a zenekar akusztikusan hangszerelt dalainak tárát és azok újra-koncepcionálását is.

A Pál utcai fiúk

KULTKIKÖTŐ - Alsóörs, július 16., 20:30

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás,
az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök
kortársaink. 

A Budapest Bár a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává. Az együttes varázslatos vonzerejét a kitűnő zenészeknek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek köszönheti.

VeszprémFest, július 16., 21:00

A 2022-es VeszprémFest zárónapján a brit szupersztár, James Blunt ad koncertet. Az énekes 2022 februárjában induló, The Stars Beneath My Feet című Európa turnéjának keretében lép fel Veszprémben. Blunt, bár gyermekkorában több hangszeren tanult, szülei nyomására mégis katonai pályára lépett és a Brit hadseregnél szolgált, ahol 2002-es leszereléséig századosi rendfokozatig jutott. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel, melynek You’re Beautiful című dala azonnal világsztárrá tette.

ColorStar

EFOTT, július 16., 22:00

A Hajógyár Petőfi Színpadán az EFOTT Fesztiválon sokoldalú, friss programmal rukkoltunk elő a fesztivál szerelmeseinek és az elsőre érkezőknek is. Színpadra állnak a Hajógyár műsorainak és eseményeinek már megszokott arcai, és a Hangfoglaló utóbbi éveinek legsikeresebb zenekarai is.

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.