Szombati programajánló

Ezen a szombaton az éhesek olvasással tölthetik el az időt és a hasukat, amit a művészeti moziban pihenhetnek ki később. Erre többé nem lesz idő, mert aztán megindulnak a koncertek, kivilágos kivirradtig.

Kakastaréj – Írások a magyar konyháról

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea, február 11., 16:00

A Kakastaréjban úttörő munkák olvashatók: a kulináris mesterművek mellett a szakácskönyvkiadás kezdeteiről, az idegen nyelvű étlapokról, méltatlanul elfeledett szerzőkről és konyhaművészekről. A vendéglátás hullámzó színvonaláról: csúcsokról és mélypontokról. Milyen a valódi Jókai bableves? Hogyan született a „székelygulyás”? Mi a különbség a flekken és a lacipecsenye közt? Vetrece, bosporus, Kossuth-kifli?

A művészet templomai - Salvador Dalí ifjúkora - Várkert Mozi

Várkert Bazár, február 11., 18:00

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film a művész születésétől 1929-ig – a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig – tartó korszakra és Dalí ifjúi éveinek helyszíneire: Figueresre, Barcelonara, Madridra és Párizsra fókuszál. A film számos, eddig még sohasem látott archív dokumentumot és felvételt mutat be, amelyek új fényt vetnek Dalí gyermek- és fiatalkorára.

SING SING Halál a Májra 30 | BUDAPEST | Különleges vendég: ős P. Box | Z.Z. Copy

Barba Negra Red Stage, február 11., 18:30

A MENETREND: 18:30 kapunyitás, 19:15-20:00 ZZ Copy, 20:30-21:30 Ős-P.Box Varga Miklóssal, 22:00-23:30 Sing Sing

Margittai Jazz Est: Tzumo Trio Feat: Kanyó Dávid

Budapest Jazz Klub, február 11., 20:00

Tzumo Árpád a korábbi években olyan nagy amerikai sztárokkal koncertezett, mint Wayne Shorter, Terence Blanchard vagy Kenny Garrett. A külföldön is sikeres művész nem kisebb formátumú billentyűstől leshette el a jazz-zongorázás fortélyait, mint Herbie Hancock. Ezen az estén dobokon a billentyűk mögül is jól ismert Tálas Áron, míg basszushangszeren a legendának számító örök fiatal, Torma Rudi kíséri. Az első részben a trióhoz csatlakozik a kiváló fuvola művész Kanyó Dávid.

Muddy Shoes „25+1” koncert a Muzikumban!

Muzikum Klub & Bisztró, február 11., 20:00

Újra a Muzikum színpadán a hazai bluesélet egyik emblematikus zenekara, a Muddy Shoes! A formáció kicsit több, mint negyedszázada változatlan felállásban várja azon zenerajongókat, akik szeretik a tradicionális akusztikus–elektromos bluest; rájuk jellemző lendületes, egyedi hangvételű előadásban. Közreműködik: Fekete Jenő – ének, gitár | Nagy Szabolcs – zongora | Pengő Csaba – basszusgitár, bőgő | Mezőfi István – dobok

J(A)ZZ! | Blechbaragge (AT)

BMC - Opus Jazz Club, február 11., 20:00

Az alpesi zenei kozmoszt extremisták és specialisták népesítik be, akiket gyakran már hangszer választásuk elárul. A Blechbaragge – valószínűleg a világ egyetlen hasonlóan merész felállású triója – a tuba hangját helyezi új kontextusba: Johannes Bär hangjai messze túllépnek a megszokott basszusok frekvenciáján, kiegészítőkkel pedig a szintetizátorhoz közeli effekteket is képes kicsalni a hangszerből. Bär játékával Alfred Vogel indulószerű dobolása és Andreas Broger néha flegmatikus, néha hiperaktív szaxofonja vagy éppen klarinétja lép párbeszédre.

Beat Safari: ZIGI SC (Darkshire, CZ)

Dürer Kert, február 11., 22:00

A cseh származású producer, dj és fesztiválszervező neve jócskán ismerősen csenghet a neurofunk szcénát aktívan figyelemmel követőknek. ZIGI az utóbbi pár év alatt nemcsak masszív megjelenései vagy 4deckes dj szettjei miatt vált nemzetközileg elismertté hanem mint a Darkshire Fesztivál és rendezvénysorozat egyik főkoordinátoraként is. A fesztivál látványvilága semmivel sem hasonlítható össze ami eddig a drum&bass karakterisztikájaként jellemezhető volt - mégis iszonyatosan működik... A darkwave - tribal - kecskeáldozós neurofunk immáron hivatalosan is beírta magát a műfaj enciklopédiájába.

Free BJC Jam Session: Gáspár Károly Trio

Budapest Jazz Klub, február 11., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.