Szombati programajánló

Még messze a tavasz, alszik a hóvirág, de az első fesztiválok már kidugták fejüket a téli álomból és a képzavarból. Fesztivál, farsang, mozi és zene. Kell-e még ezeknél több és jobb? Aligha.

MentesFeszt 2023

ELTE Lágymányosi Campus, február 25-26.

Idén februárban megrendezik az első Kárpát-medencei mentes találkozót! Társszervezőjük és egyben hatalmas segítségük ebben a CED (https://www.facebook.com/CEDNonprofitKft), akikkel közösen dolgoznak azon, hogy minden látogató fantasztikus élményekkel és hasznos tapasztalattal távozzon a fesztről.

14. Mom Sport ÁsványBörze

MOM Sport Uszoda és Sportközpont, február 25-26.

100 kiállító és változatos programok 2000 nm-en. 2023 első ÁsványBörzéje közeleg, ahol igazi tavaszváró hangulatban tudnak egy szuper hétvégét eltölteni a már jól megszokott - ásványok, drágakövek, drágakövek és ezekből készült mindenféle dísztárgyak, kicsek - ellenőrzött, minőségi csoda árukkal feltöltekezve!

14. JUF - Járatlan utakon fesztivál. EXPO

Hungexpo Budapesti Vásárközpont, február 25-26.

MINDEN ami #UTAZÁS. A világutazók LEGNAGYOBB HAZAI #fesztiválja ismét a Hungexpo-n kerül megrendezésre. Mindent is az UTAZÁSRÓL 40 előadás és kerekasztal beszélgetés keretében, 6 teremben, párhuzamosan a 2 nap alatt 10.30-18h-ig. Előadások világjáró magyaroktól, bloggerektől, kalandoroktól. Eljutsz a világ összes helyére segítségükkel s a kerekasztal beszélgetéseken kérdezhettek bloggerektől és előadóinktól.

Farsangi forgatag a Budakeszi Vadasparkban

Budakeszi Vadaspark, február 25., 9:00

Kik azok az állatok az állatvilágban akik álarcot hordanak és milyen okból hordják azt? Egy jól kitervelt rablásra készülnek? Vagy menőbbnek találják, mint a napszemüveget? Az is lehet, hogy ennek más oka van! Az állatok is nagyon sokszor hordanak “jelmezt” a természetben. Sokszor ezt a jelmezt csak alkalmanként öltik magukra, ahogyan mi is tesszük, de sokszor ezek a jelmezek az állat életének a részei. A mostani Farsang alkalmával a kutyafélék jelmezeit ismerhetitek meg közelebbről.

Kiscelli Farsang // Téli jelmez vadászat

Kiscelli Múzeum, február 25., 18:00

Február utolsó szombatján jelmezbál lesz a Kiscelliben , amely a Mácsai István kiállítás képein is megörökített Kádár-korszakot idézik meg. Öltözz neon reklámnak, csuklós busznak, kék Trabantnak, bólogatós kutyának vagy akár Kádár-kockának – a lényeg, hogy fel lehessen ismerni az öltözék ihletőit: Mácsai István festőművész alkotásait és a fővárosi kutyatartás kultúr történetét bemutató VAU! kiállítás szereplőit! Az est folyamán szakavatott zsűri és a közönség véleményezi a jelmezeket, a legfrappánsabbakat díjjal jutalmazzák!

VÁRkert Mozi - Van Gogh: Búzamezők és borús égbolt között

Ebben a művészeti ismertetterjesztő filmben Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő életútját, végigvezeti a nézőket a De Huge Veluwe Nemzeti Park területén található Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon.

Az önfeledt, hamisítatlanul nyári vígjáték főhőse Don Fabijan, egy kis horvát sziget ifjú és energikus papja. A férfi elkeseredve látja, hogy a helyiek mennyire nem tekintik fontosnak az utódnemzést, ezért sajátos módot talál ki arra, hogy növelje a lakosok és így a hívek számát: gondoskodik róla, hogy a helyi boltokban fellelhető összes óvszeren apró lyuk segítse a gyerekszaporulatot. Egyre bonyolódó akciótervéhez tettestársakra lel Petar, az újságárus és Marin, a gyógyszerész személyében, azonban a bébi boom váratlan következményekkel jár.

A KFT 2023-as évadnyitó koncertje, egyben első fellépése az Akváriumban. Aki a legnagyobb slágereket várja, nem fog csalódni, ahogyan azok sem, akik ritkán játszott, jellegzetes káefté számokat szeretnének hallani.

Tariqa

BMC - Opus Jazz Club, február 25., 19:00

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A marokkói gnawa a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi, szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”. A Gnawa a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a gyorsuló és fokozódó, erős érzelmi hatást kiváltó monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata.

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.

Programok a we love ajánlásával

Farsangi Piacozás a Hunyadin

Február 25-én egy rendhagyó piacozáson vehetünk részt a Hunyadi téren, ahol a termelői portékák és finomságok mellett, a hagyományos farsangi fánkoké és churros fánké lesz a főszerep, amiket forró csokival, forralt borral és meleg teával kísérhetünk. A gyerekeket farsangi arcfestés várja, a hangulatot pedig a KlubZene DJ biztosítja.  

További infók 

 

Plants & Grooves: The Bazaar

Különböző palántákból és a sokféle szobanövényből válogathatunk kedvünkre február 25-én, a MANYI-ban tartott növényvásáron. Nem lesz hiány a természettel kapcsolatos designer termékekből, divat és lakberendezési árukból sem, a hangulatért pedig a Groove Cartel DJ-duó felel majd, akik egy meglepetés zenésszel társulva fogják a zenét szolgáltatni.  

További infók