Szombati programkavalkád

Mai kínálatunkban online és élő helyszínes programokból válogathattok. Lesznek gyereknapi programok, színházi előadások, koncertek is. Jó szórakozást!

KMO online gyereknap

Online, május 29., 10h

A gyermeknapot a világ több országában ünneplik. A nemzetközi gyermeknap Törökországból ered ugyanis 1920-ban, majd 1925-ben a genfi Gyermekjóléti Konferencián került először  szóba. Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, ezt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezik meg a gyermekek napját. Május utolsó hétvégéjén tehát a gyermekeknek szóló programokkal jelentkeznek: gyermektotóval, esti mesével és báb előadással kedveskednek a kicsiknek.

Sün Sári világot lát

Online, május 29., 11h

A történet kedves és családias hangvételű, a problémák felmerülése során mindig segítőkész szereplők érkeznek a történetbe. A mese fő célja bemutatni, hogy egymást segítve és bízva a másikban sok akadály leküzdhető! 

Asztro-matiné: játékos csillagászat a gyerekek nyelvén

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 29., 11h

Interaktív foglalkozásukon megismerkedhetsz a Naprendszer, a csillagok és a fekete lyukak titkaival.
Ezt követően a csillagszínpadon eljátsszák a Hold, a bolygók és a csillagok mozgását. Derült időben megfigyelhetitek a Napot a csillagvizsgáló távcsőóriásával, borult időben égből hullott meteoritok titkait fürkészik. Készen állsz egy izgalmas kalandra? 

Gyereknapi hétvége

Budapest Bábszínház, május 29., 15h

Újranyitják a gyereknapi hétvégére a Budapest Bábszínházat! Május 29-30-án személyesen is találkozhattok, hiszen gyereknap alkalmából 2 paravános előadással várják nézőiket a nagyszínpadon. Szombaton 15 órától a Holle anyót nézhetitek meg.

Gyereknapi programok a Kultúrkúriában

Klebelsberg Kultúrkúria, május 29., 16h

Várják újra a családokat szabadtéri rendezvényükön. Eső esetén az előadásokat az épületben tartják meg. A rendezvényt 18 éven felüliek védettségi igazolvány és személyazonosság igazolására szolgáló arcképes okmány bemutatásával látogathatják. 

Gyereknap alkalmából - A dzsungel könyve

Online, május 29., 18h

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról — vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Primadonnák

Online, május 29., 19h

"Haldokló asszony keresi szeretteit. Irdatlan vagyon forog kockán..." - olvassa a hirdetést Leo és Jack, a két állástalan Shakespeare-színész egy pályaudvar füstös várójában. Agyukban máris megfogan egy ördögi gondolat. Az előadást jegyvásárlást követően nézhetitek meg. 

A magyar klasszikus zene napja

Online, Bartók Terem, május 29., 19h

Bartók Béla 1910-ben komponált Két képe, a Virágzás és A falu tánca a természet képét és az emberek mulatozását ábrázolja izgalmas eszközökkel. A kompozíció hangzásvilága sokatmondóan tükrözi a Bartók által megismert Debussy-művekből nyert inspirációt. A zenekar mérete nagyobb a megszokottnál, a fúvósokat párban alkalmazza a zeneszerző, trombitából pedig ötöt használ. A koncert személyesen vagy online is megtekinthető!

Andrea Chénier

Erkel Színház, május 29., 19h

„A forradalomnak nincs szüksége költőkre!” – állítólag ez volt a közvádló utolsó mondata, amikor a Forradalmi Törvényszékkel halálra ítéltette Andrea Chénier-t a francia forradalom vérben gázoló éveiben. Umberto Giordano művében Chénier sorsa túllép a valóságon, és tragikus szerelmiháromszög-történet lesz belőle, ahol a történelem, az árulás és a szerelem vonzásában alakul a hősök élete. 

Big Band Tribute!

IF Cafe, május 29., 19.30h

Igazi klubhangulat! Lesz minden ami kell hozzá, menjetek előbb, maradjatok zárásig, lehet beszélgetni a zenészekkel! 

Müpa Home - Jakub Józef Orliński és az il pomo d'oro

Online, május 29., 19.30h

Egy sztárénekes és egy sztáregyüttes, no meg egy műsor, amely főképp izgalmas ritkaságokat tartalmaz - ez az est mérlege. Jakub Józef Orliński 1990-ben született Varsóban. Lengyel operaénekes, kontratenor, aki emellett breaktáncbajnok és nemzetközi divatcégek reklámmodellje. Telt házak előtt lép fel, legyen bár a helyszín a New York-i Carnegie Hall vagy az Aix-en-Provence-i Fesztivál, s legyen bár a műsoron Händel Messiása vagy Cavalli ritkán hallható operája, az Erismena. A koncert megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Az utolsó óra

Rózsavölgyi Szalon  Arts & Café, május 29., 19.30h

A darab középpontjában a világhírű pszichoanalitikus, Sigmund Freud áll. Londoni otthonába látogatóba érkezik egy kevésbé híres fiatal professzor, Clive Staples Lewis, aki korábbi könyvében nevetségessé tette az idős lélekbúvárt. Két szakember. Az egyik legenda. A másik talán lesz. Fiatal és idős. Két generáció. Két felelős értelmiségi egy nehéz, fájdalmas és zűrzavaros történelmi pillanatban.

The Gershwins®: Porgy és Bess®

Online, május 29., 19.55h

Ki ne ismerné a Summertime, az I Got Plenty O’ Nuttin’ vagy az It Ain’t Necessarily So kezdetű slágereket? Sokan nem tudják azonban, hogy ezek nem csupán régi jazzdalok, hanem az egyik leghíresebb amerikai opera, az 1935-ös Porgy és Bess® legnépszerűbb részletei. George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, valamint Ira Gershwin története a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének vidámsággal, imádsággal, munkával és erőszakkal teli életét mutatja be egy kripli koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül.

Bagossy Brothers Company // KOBUCI 2.

Kobuci Kert, május 29., 20h

A Bagossy Brothers tavaly majdnem a Kobuciban fejezte be a koncertezést, most pedig a szombati akusztik után itt térnek vissza hangos-zúzós-rákendrol bulival, mert ugye "Fordul a világ", remélhetőleg, hogy ezúttal picit jobb irányba!

Ecool Jazz Est: Borbély Műhely

Budapest Jazz Club, május 29., 20h

A különleges zenei utak után kutató zenekar tavaly mutatta be legújabb, Grenadilla című lemezét. A grenadilla egy Dél-Afrikában honos, rendkívül tömör és strapabíró fafajta, amiből a nyugati klasszikus zenében használt klarinét és a magyar tárogató is készül. A koncert különlegessége, hogy a zenekar korábbi zongoristája, a közel egy évtizede az USA-ban élő és ott is szép sikereket arató Szabó Dániel csatlakozik egykori kollégáihoz - izgalmas újratalálkozás tanúja lehet a BJC közönsége!

Újra élő! Branka Trio: Félig Egészen, vendég: Varga Veronika és Babcsán Bence

Fonó Budai Zeneház, május 29., 20h

A meghívott művészekkel új színek kerülnek bele a Trió hangzásvilágába, zenei gondolatiságába, valamint jelenlétükkel újabb perspektívák nyílnak a zenében. Az első eseményen Varga Veronika és Babcsán Bence közreműködésével járják körbe a “félig-egészen” gondolatot, hiszen amellett, hogy mindketten a Babra zenekar tagjai, zenéjükben és életükben jelentős szerepet játszanak saját kultúrájuk és identitásuk mellett a szerb és balkáni valamint a görög kultúrához és népzenéhez való kötődéseik.

Táncszínház ON - FlamenCorazónArte Táncszínház: Caminos

Online, május 29., 20.30h

Pirók Zsófia flamenco táncelőadásával olyan utazásra hív, melyben a megállók helyszínének csakis a képzeletünk szabhat határt. Időben, térben és kultúrák közt utazhatunk, miközben mások útjai keresztezik a miénket, de akár saját magunkkal is találkozhatunk egy másik korszakban. Ön hova venne jegyet?

Színház, szerelem, és... Fonyó Barbara és Csengeri Attila, Az Operaház Fantomja sztárjai

Madách Színház, Tetőterasz, május 29., 20.30h

A színháznak lételeme a zene. Ezeken a szabadtéri estéken legsikeresebb produkcióik közül Az Operaház Fantomja jól ismert dallamai csendülnek majd fel, művészeik személyes zenei kedvenceivel együtt. A duett koncertek különleges zenei és személyes élményt nyújtanak, a hangulatot pedig látványos videók teszik teljessé.