Szombati programok

Ritka, mint az áprilisi majális, szokták mondani. Mondjuk, lehet, hogy csak az én fejembe szokták, most mégis tanúi lehetünk az áprilisból befordult majálisnak! A várossal kezdődő dolgok ilyenkor szeretettel várnak, mint például a liget, és a háza is. Ha nem kérsz a családi programokból, akkor irodalmizálhatsz, akár a Mondoconon is! Később várnak a különleges mozifilmek és koncertek is, csak győzzed kiválogatni!

Budapest 150 Majális

Városháza Park, április 29-május 1. 

Látogass el a háromnapos városi majálisra zenéért, gasztronómiai élményekért, gyerekprogramokért és színházi pillanatokért a Városháza Parkba. A háromnapos fesztivál április 29-től ingyenes és formabontó programokkal vár. Csatlakozz Budapest 150. szülinapja alkalmából egy rendhagyó majálisra!

Városligeti Majális

Városliget, április 29-május 1. 

Az év első, tavaszi szabadtéri rendezvénye, kétségtelenül a majális. Minden család szívesen tölti idejét a napsütésben, főleg ha igazán jó programok várhatóak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hamisíthatatlan majális hangulatát, hol máshol találhatnánk meg, mint a Városligetben. Virsli, sör, kolbász, lufi, vursli és változatos színpadi műsor garantálja a felhőtlen kikapcsolódást. Várják az érdeklődőket április 29 és május 1-e között.

Irodalmi reggeli Szabados Ágnessel és Nyáry Krisztián íróval

Játékszín, április 29., 10:00

Az áprilisi irodalmi reggelin Nyáry Krisztián Szabados Ági vendége. A magyar könyvkiadás megkerülhetetlen alakja. Irodalomtörténész, kommunikációs szakember, író, a magyar közélet fontos szereplője. több...Irodalmi és kulturális vonatkozású posztjait ezrek követik, az általa vezetett podcast és annak könyvajánlói iránytűt jelentenek az olvasóközönség számára. Két igazi „könyves nagyágyú” beszélget tehát az irodalmi reggeli soron következő alkalmán a Játékszínben, hiszen Szabados Ági ezúttal Nyáry Krisztiánt kérdezi.

Tavaszi MondoCon 2023

Hungexpo, április 29-30.

A MondoCon programjai közt jópár hosszú múltra tekint vissza és népszerűségük töretlen. Azonban mindig figyelnek arra is, hogy legyenek újdonságok, exkluzív programok és vendégek, amelyek minden egyes MondoCont egyedivé tesznek. A rendezvény nagy szenzációja, hogy Nana Kitade japán pop és rock énekesnő ad koncertet, aki gyerekkorunk animéiben énekelt.

Milyen különös, semmi ok rá, mégis ritkán kerül az érdeklődésünk homlokterébe egy építész karrierje. Az Andrea Palladio építésszel foglalkozó dokumentumfilmünk arra világít rá, mennyire meghatározta egy késő reneszánsz európai építész a további évszázadok és más kontinensek, pl. Amerika gondolkodásmódját, milyennek is kell lennie egy demokratikus hatalmat és polgári jólétet sugárzó, mégis arányos, otthonos, élhető háznak és/vagy intézménynek!

Rocktérítő

Uránia Nemzeti Filmszínház, április 29., 18:00

Kultikus dokumentum-játékfilm a megtért underground-zenészről, két szürreális filmbetéttel. A film, bár papíron a Neuroticról szól, valójában sokkal inkább Pajor Tamásról, az együttes alapítójáról és vezetőjéről.

Hétvégi programok a We Love Budapest ajánlásával

Itt egy újabb programajánló, ott pedig egy újabb hosszú hétvége, aminek nem tudunk mást, csak örülni. Április 28. és május 1. között pedig végre előtérbe kerülnek a lazulós, könnyed tavaszias és kinti programok! A gyűjtésünkben találtok nem egy lehetőséget a majálisra, de tulipános élménysétával, mozival és terasznyitókon üldögélve is köszönthetitek a szép idő eljövetelét.

A Magyar Film Napja 2023



Április 28. és 30. között idén is ünnepelhetjük a magyar film napját több moziban. A Corvinban a közelmúltban felújított filmekből készülnek válogatással, a Tabánban a nemrég bemutatott magyar sikerfilmek peregnek, a Kinóban pedig olyan alkotásokat vetítenek, amelyeket nagyvásznon elvétve, rövid ideig, vagy egyáltalán nem lehetett látni.  

Dunai Mackó Majális


A Szentendrei-szigeten lévő Nemdebárka is megünnepli a munkaszüneti napot egy április 29-től május 1-ig tartó Dunai Mackó Majálissal. A három napon át tartó eseményre erős és változatos line-uppal készültek a szervezők: érkezik többek között ZIP, Víg Mihály, Szűcs Krisztián és Henri Gonzo és a Papírsárkányok is.

ArchiKids Budapest 2023

Idén tavasszal a Kortárs Építészeti Központ ismét megrendezi Budapest építészeti gyerekfesztiválját az ArchiKids Budapest_VárosÁlmodók eseményét, amelynek idei mottója: "Városfejlődés, város régen, most és a jövőben, Budapest 150 éves...".

Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városok egyesítésével. Az idei esemény reflektál a főváros 150 éves évfordulójára is programkínálatában. Mit tanultunk a múltból? Hogyan viszonyultunk környezetünkhöz és milyen kiemelkedő építészeti alkotásokat hoztunk létre? Kinek mekkora felelőssége van a változásokban és mit tehetünk mi a magánéletünkben? Hol jelenik meg az építész a városfejlődés folyamatában és milyen társszakmák segítik? Miért is elengedhetetlen a közösségi összetartás és hogyan óvjuk meg a minket körbevevő életteret a jövő generációinak?

A világszerte rendszeresen megszervezésre kerülő ArchiKids eseményén a gyerekek megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újraálmodja a városi tereket.  

Digó x Freyja terasznyitó pop-up

Április 29. és május 1. között brunch élményekben lehet részünk 10-től 13 óráig a Digó terasznyitóján. Ötféle, finomabbnál finomabb Freyja péksüteménnyel készülnek a szervezők, ami mellé az Il Caffè di Rolli kávéit szürcsölhetjük, és persze nem hiányozhat a felhozatalból a Digó focacciaja sem.  

Konyha // Söndörgő

Kobuci Kert, április 29., 18:30

A tavalyi év legizgalmasabb zenei kollaborációja kétségkívül az alternatív szcénából induló, erős szövegű rádióslágereket szállító (Százszor visszajátszott, Földrevaló, Mindig idebent) Konyha és a világzenei porondon immáron komoly jelenléttel rendelkező, délszláv népzenei hagyományokat újraértelmező Söndörgő zenekarokhoz köthető. Aki volt olyan szerencsés hogy elcsípte két tavalyi közös bulijuk egyikét, az tudja, hogy bármilyen meglepőnek hangzik is ez a párosítás, elemi erejű és semmihez nem hasonlítható hangulatú megszólalás jött létre a tizenegy tagú felállás kezei között.

A Holy Motors rendezője, Leos Carax két szupersztár, az Oscar-jelölt Adam Driver és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készíttette el legújabb filmjét. Az Annette az év egyik legkülönlegesebb filmélménye, amely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezőnek járó elismerést. A showbusiness kulisszái mögé bepillantó film két főszereplője egy stand-up komikus (Driver) és operaénekes felesége (Cotillard). Amikor gyereket vállalnak, alapvetően változik meg kapcsolatuk dinamikája: magánéletükben és munkájukban egyaránt váratlan kihívásokkal kell szembenézniük. Carax ezúttal is egy varázslatos, de gyakran sötét világot teremt, ahol a szenvedélyt és az emberi gyarlóságot egyaránt extrém módon ábrázolja. A francia kultrendezőnek most a legendás Sparks két tagja, Ron és Russell Mael volt az alkotótársa, ők az Annette forgatókönyvírói és zeneszerzői.

The Southern Oracle - lemezbemutató

Akvárium Klub, április 29., 19:00

A The Southern Oracle ismét beveszi az Akvárium Kis Hallját, méghozzá az alkalom a "The Most Corruptible Souls" címre keresztelt ötödik nagylemezük bemutatója.

A20 ≋ Anima Sound System: 30 év és az Aquanistan

A38 Hajó, április 29., 20:00

Szenzációs, vendégvárós, Aquanistan-album-megidézős jubileumi évkezdést tart a hajón az idén 30 éves Anima Sound System. Az egy dolog, hogy anno a zenekarvezető Prieger Zsolt avatta fel a hajót, pontosan 20 éve, de hogy micsoda 30 év van mögötte és zenekara mögött, ahhoz külön lexikon kellene. De jobban mesél minden lexikonnál a rengeteg nagy dal, s egy legendás lemez, amely szintén 20 éves idén. Aquanistan a címe, s amelynek dalaiból több is felhangzik ezen az estén, pláne, hogy sok-sok év kihagyás után. Ráadásul az éneklésükbe olyan nevek segítenek majd bele, mint Nové Soma, Frenk, Mitsoura és sokan mások, de például ezen az estén újra dobol a zenekarban Rozmán Zoltán, de lesznek még egyéb meglepetések is, találjátok ki, hogy mik és kik.

Free BJC Jam Session: Jónás Gézu Trio

Budapest Jazz Club, április 29., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.

A38 Hajó, április 29., 23:30

Az A38 Hajó húsz éve horgonyzott le a budapesti kulturális élet főterére. A húsz évet húsz estével ünneplik. Koncertek, bulik és Ti! Mindenki, akinek az elmúlt húsz évet köszönhetik. Ünnepelj velük áprilisban és májusban az A38 szülinapi programjain.