Tenger népek uralkodója

  • lonc / PORT.hu

Ha a film címe Dzsingisz kán lenne, mindenki tudná, mire számítson a filmmel kapcsolatban. Az egyszerű "Mongol" cím, azonban gondolkodásra ösztönzi a mozilátogatót.

Dzsingisz kán, a történelmi figura

Az eredetileg Temüdzsin néven született mongol kán és katonai vezető 1206-ban kapta meg a Dzsingisz nevet a mongol törzsek vezetőitől. Minden kétséget kizáróan a mai napig a leghíresebb mongol a világon, aki megalapította a Mongol Birodalmat elfoglalva Ázsia legnagyobb részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát, a Közel-Keletet és Kelet-Európát is. Bár a történelmi feljegyzések zöme a véres hadvezérről szólnak, azért voltak haladó intézkedései is a világ-hódítónak. Megalkotta az addigi legnagyobb postai szolgálatot és elterjesztette az egységes ábécét, annak ellenére, hogy analfabéta volt. Nem tűrte a kínzásokat, adómentésítette az orvosokat és tanárokat, megengedte a vallásszabadságot. 2007-re, a mongol birodalom fennállásának 800. évfordulójára készült el Sergei Bodrov mozija a Mongol, mely Dzsingisz kán küzdelmes és viszontagságos életét próbálja mozgóképre vinni.

Mongol ünnep

Mongólia létrejöttének 800 éves évfordulójának a megünneplésére két film is született. Az egyik a japán gyártású The Blue Wolf. A japán-mongol koprodukcióban készült filmben a főszerepeket, vagyis a színészi munkát japánokra bízták, míg a különböző fejlett filmes technikákat nélkülözve a "tömeg" szerepét nagylelkűen a mongolokra bízták. Ehhez képest az orosz Sergej Bodrov filmje jóval autentikusabb. Oroszország és Mongólia mellett Kazahsztán és Németország vett részt az elékészítésben. A főszereplő a Mongol című filmben is japán, Tadanobu Asano, azonban legalább megtanulta mongolul a szöveget. Állítólag erős akcentussal beszéli, de lássuk be Európában ezt elég kevesen fogják rajta számon kérni. A kán fogadott testvérét Honglei Sun kínai színész alakítja, aki szintén mongol nyelven szólal meg a filmben. Azonban a kán szerelmét, Börte-t, alakító, eddig teljesen ismeretlen színésznő Khulan Chuluun valóban mongol.

Az alkotók fontosnak tartották, hogy a nagyvezér életét bemutató film hiteles mongol forrásokra is támaszkodjon, de azért az általánosan ismert információk adják a film alappilléreit: Temüdzsin egy árva fiúból lett minden mongolok kánja, fogadott testvérével, Dzsamuka-val, ellentmondásokkal teli volt a kapcsolata. Ami pedig már a filmkészítők fantáziáját mutatja, az a feleségével meglévő bensőséges viszonya, hiszen a mongolok nem sokra tartották a nőket, háborút pedig biztosan nem indítottak miattuk, ellenben a filmben ez is megtörténik.

Mongol - az első rész

A tavaly kazahsztáni színekben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyre kelő alkotás várhatóan trilógiára duzzad. A most mozikba kerülő első rész a kán fiatalkorával foglalkozik. Dzsingisz egy kis törzs vezérének korán magára maradt gyermekéből lett hatalmas hadvezér. A filmből képet kaphatunk a kis törzsek együtt éléséről vagy éppen csatáikról. Megismerhetjük szokásaikat, gondolkodásmódjukat. A történet fejlődésében vannak hézagok, lukak, amelyek pont azért nem zavaróak, mert egy legenda születését mutatják be.

A film

Sergej Bodrov egy gyönyörű, lenyűgöző világot hozott létre a Mongolban. Nagyon ügyesen és pontosan adagolja a kalandfilmek és az érzelmi szál kliséit. S bár észrevesszük, hogy mi miért történik a filmben, mégis képes megőrizni egy népi ízt, egy balladai ritmust. Ebben a filmben nem beszélnek túl sokat a szerepelők, nincs a néző szájába rágva minden információ. Helyette a tájat és a színészei arcát használja a rendező. A hiteles környezet, a korhű ruhák, az autentikus táj, az egzotikus emberek, és azok szokásaik valamint az ehhez társuló mértéktartó közölésvágy egy varázslatos filmet hoz létre az arra nyitott nézők számára.

Kinek ajánljuk?
- A történelmi kalandfilmek kedvelőinek.
- A nagy utazóknak.
- Antropológusoknak.

Kinek nem?
- Mongol szakon végzetteknek.
- Felső fokú mongol nyelvvizsgával rendelkezőknek.

8/10