Tévénézettség: az olimpiára nincs ellenszere egyik kereskedelmi tévécsatornának sem

Mondjuk ez nem meglepő, de így is döbbenetes, hogy mennyire leuralta az M4 az RTL-t és a TV2-t.

Ahogy várható volt, az M4 az olimpiai közvetítéssel keresztbe-hosszába alázza szét a kereskedelmi tévécsatornákat. Nyilván erre a TV2 és az RTL székházában is gondoltak, amikor kitalálták a nyári műsorstruktúrát, így nem is nagyon vesződhettek azon, hogy valami olimpiaálló nézőmágnes műsort tegyenek képernyőre erre a pár hétre. Ettől függetlenül vagy éppen ezzel együtt érdekes, hogy az M4 milyen magabiztos fölénnyel, mondhatni több karcsapással, sőt, olykor egész testhosszal veri a komplett a mezőnyt.

Az előző heti nézettségi adatokat nézve is óriási változás állt be. Akkor azt írtuk, hogy 

A 18-49-es korosztályban főműsoridőben az RTL volt a legnépszerűbb 29,5 százalékos közönségaránnyal szemben a TV2 25,4 százalékával. Az M4 kétnapnyi olimpia és egy megnyitó segítségével 14,4 százalékot ért el.

Tévénézettség: az első magyar olimpiai aranyat az M4 húzta be magának

Négyévente tévéznek így az emberek, ami látszik is a számokon.

Tovább

Mivel turbófokozatra kapcsolt az olimpia, és elkezdtek potyogni az érmek is, ezért az M4 is szépen feljavította az előző heti eredményét. Annyira, hogy

a múlt héten nem is az RTL, de nem is a TV2, hanem az M4 lett a legnépszerűbb csatorna a 18-49-es korosztályban főműsoridőben.

Átlagosan 18,2 százalékot tudott elérni, míg vele szemben a TV2 csak 9,4-et, az RTL meg 9,2-t. Ennél már csak az durvább, hogy ugyanezt a korcsoportot nézve, tehát a kereskedelmi szempontból fontos korosztályt, azt látjuk, hogy a múlt hét 50, azaz ÖTVEN legnézettebb műsora között mindössze egyszer tűnik fel az RTL és egyszer a TV2.

Hogy jobban lehessen érezni ennek a helyzetnek a súlyosságát: ezen az 50-es listán az év többi szakaszában főként az RTL és a TV2 éppen futó reality-jei, vetélkedői versenyeznek egymással az első 10 helyen, aztán jön a Híradó vs. Tények versengés, majd minden más. Ehhez képest most az 1.-től a 34. helyig végig az M4 szerepel valamilyen olimpiai műsorral. A 35. a csütörtöki Híradó, aztán újabb 10 olimpiai közvetítés következik a sorban, majd lazításként befurakodik a 46. helyre a hétfői Szerencsekerék. 

És ezt a teljesítményt nem is akármilyen nézőszámokkal és közönségarányokkal sikerült elérnie a sportcsatornának. Az egy héttel korábbi adatokat nézve azt látjuk, hogy míg akkor az első helyen végzett Vívás - férfi tőr, egyéni bronzmérkőzést 178 ezren követték a tévé előtt 17,4 százalékos közönségaránnyal, addig most a legnézettebb műsort majdnem dupla ennyien, 334 ezren nézték közel 50 százalékos (egész pontosan 48,2 százalékos közönségarányt érve el. A kérdés, hogy mi volt az, ami ennyire  érdekelte a magyar nézőket?

Hát persze, hogy az óriási felhajtást kapott bokszmérkőzés.

Forrás: Isabel Infantes / Reuters

 

Hámori Luca meccsét 334 ezren követték, aminek köszönhetően 48,2 százalékos közönségarányt ért el az M4.

A TOP 10 többi műsorszáma:

  • férfi kalapácsvetés döntő
  • férfi kard csapat döntő
  • férfi 100 méter síkfutás döntő
  • férfi párbajtőr csapat döntő
  • férfi kalapácsvetés döntő
  • férfi úszás 200 méter mell elődöntő
  • férfi úszás 200 méter hát döntő
  • férfi kard csapat döntő

Fentről lefelé haladva a nézőszám 300 ezerről indul és 226 ezernél áll meg, a közönségarány vegyes, 30 és 24 százalék között mozog.

De mi a helyzet a teljes lakosságot nézve? És hol van Milák Kristóf?

Teljesen igazságtalan és lényegtelen összehasonlítás következik, de a közbeszéd szempontjából mégis érdekes az alábbi néhány adat, amit kimazsoláztunk a tévénézettségből. Ahogy gyűltek a szép ezüst- és bronzérmek Magyarországnak, úgy "váratott magára" az első arany. Aztán jött Kós Hubert, és megszerezte magának, illetve Magyarországnak a 2024-es párizsi olimpia első magyar aranyérmét. Nagy büszkeség ez, amit 231 ezer magyar tévénéző végig is szurkolt 25,2 százalékos közönségarány mellett. Bravó! Milák Kristóf aranyérmes 100 méteres pillangó úszását "csak" 195 ezer magyar tévénéző követte, 20,2 százalékos közönségaránnyal. DE! Az eredményhirdetésnél Milák fordított, az ő ceremóniáját 30 ezerrel több magyar tévénéző nézte, tehát jelentősen többen, mint Kós Hubertét. Mindez a 18-49-es korosztályban történt, míg a teljes lakosságot nézve Milák Kristóf 100 méteres döntője mondhatni két karcsapásnyival, egész pontosan 15 ezer nézővel megelőzte Kós Hubert 200 méteres hátúszását. Előbbi 684, utóbb 671 ezer nézőt jelent. Az eredményhirdetést, azaz a felgyorsított Himnuszt pedig még nagyobb különbséggel zárta a két fiú. (Milák 670 ezer, Kós 490 ezer néző.)

A teljes lakosságot tekintve az érdekes még, hogy szombat délután hány ember tette szabaddá magát, hogy megnézze a női kisváltósúlyú negyeddöntő mérkőzést. Szombat délután 17:25 és 17:51 között az éppen tévézők több mint egyharmada, egész pontosan 36,9 százaléka, még pontosabban 862 ezer 372 néző Hámori Luca és Imane Helif összecsapását nézte. 

Vajon lesz-e ennél izgalmasabb, ennél több embert megmozgató olimpiai műsorszám? Hamarosan kiderül.