Tévénézettség: az első magyar olimpiai aranyat az M4 húzta be magának

Négyévente tévéznek így az emberek, ami látszik is a számokon.

A labdarúgó-Európa-bajnokság idején már említettük, hogy a nézettségi tortából még kér majd egy szeletet, meg még repetát is az M4, ha elkezdődik az olimpia. (Az Eb elképesztő számairól itt írtunk részletesen, de ajánljuk még a már csak az volt a kérdés, hogy a német vagy a skót meccset nézték-e többen című elemzésünket, vagy a már nem érdekli az embereket annyira a foci-Eb-t.) Az olimpiai játékok közvetítésével kapcsolatban olyan "merész" jóslatokba bonyolódtunk, hogy ezek szép nézettséget és megnyert estéket produkálnak majd a köztévé sportcsatornájának.

Félig lett csak igazunk, de még alig kezdődött el az olimpia.

A kereskedelmi szempontból fontos korosztály, tehát a 18 és 49 év közötti tévénézők körében úgy alakult a 30. heti tévénézettség, hogy a tíz  legnézettebb műsor közül az első kilenc valamilyen sportesemény közvetítése volt, a tizedik pedig az RTL hétfői Híradója. Egész pontosan így nézett ki a múlt hét tíz legnézettebb műsorának listája:

  1. Vívás - férfi tőr, egyéni bronzmérkőzés
  2. Forma1 - Belga nagydíj
  3. Úszás - férfi 4x100 méter gyors váltó döntő
  4. Olimpiai megnyitó ünnepség
  5. Úszás - női 200 méter gyors döntő
  6. Úszás - női 4x100 méter gyors váltó döntő
  7. Úszás - férfi 200 méter mell elődöntő
  8. Vívás - női párbajtőr egyéni bronzmérkőzés
  9. Női vízilabda mérkőzés - olimpiai csoportmérkőzés - Hollandia vs Magyarország
  10. Híradó

Az első helyen található vívást 178 ezer ember követte 17,4 százalékos közönségaránnyal. A különlegesre sikerült megnyitóünnepségre 157 ezren voltak kíváncsiak, ami az éppen aktuális tévénézők 21,7 százalékát tette ki.

A párizsi olimpia szervezői bocsánatot kértek az Utolsó vacsora miatt

A francia katolikus egyház szerint az LMBTQ-ikon Barbara Butch előadása a megnyitóünnepségen „a kereszténység megcsúfolása” volt. A szervezők eredetileg „a francia gasztronómia előtt kívántak tisztelegni” a lakomajelenettel.

Tovább

A listán szereplők közül a tizedik helyezett RTL Híradó hozta a legmagasabb közönségarányt, 24,2 százalékot, míg a második helyen álló Forma1-es futam a második legjobb eredményt érte el: 23,3 százalékot. Ezek az adatok azért beszédesebbek, mert ez mutatja meg, hogy adott idősávban hányan választottak egy-egy programot. Például kijelenthetjük, hogy vasárnap délután 15:00 órától 16:45-ig az éppen tévézők negyede a Forma1-es nagydíjat nézte. Ebből a szempontból érdemes külön is kiemelni a lista 37. helyezettjét, ami a MagyarországBrazília női kézilabda-mérkőzés volt, amiért a tévénéző lakosság 25,2 százaléka hajlandó volt vasárnap reggel már kilenc óra előtt a készüléke elé ülni és szurkolni. Ez érte el az 50-es lista legmagasabb közönségarányát, igaz, csak 103 ezer aktív nézővel, de amint az kiolvasható, az ekkor tévézők közül minden negyedik ember ezt az olimpiai közvetítést nézte. 

A kereskedelmi szempontból fontos korcsoport ötven legnézettebb műsora közé összesen tizenkét RTL-es és kilenc TV2-es adás fért be. A többi (a Duna TV-n közvetített Forma1 kivételével) mind M4-es műsor.

A teljes lakosságot nézve már jóval ismerősebb a kép: a lista élén a Tények, aztán az RTL Híradó, ezt színezi egy kis Szerencsekerék, majd jönnek a szappanoperák, de persze itt is megmutatkozik, hogy hétvége óta zajlik az olimpia.

Bár a TV2 hírműsora döbbenetes számokra képes a teljes lakosságban, például a legnézettebb, szerdai adást 623 ezren követték 27,7 százalékos közönségarány mellett, míg a legnézettebb RTL Híradót, a hétfőit "csak" 548 ezren és "csak" 24,4 százalékos közönségaránnyal, a hét végére mégis úgy alakult, hogy ez mit sem számít, hisz a kereskedelmi célcsoportban elért számok a mérvadók. Az RTL átlagosan 0,9 százalékkal magasabb közönségarányt ért el a héten a hírműsorával, és A mi kis falunkra is 1,7 százalékkal több embert kapcsolt, mint a Szerencsekerékre. A hétből négy napot (hétfő, kedd, szerda, szombat) az RTL nyert, híg hármat (csütörtök, péntek, vasárnap) a TV2. 

A 18-49-es korosztályban főműsoridőben az RTL volt népszerűbb 29,5 százalékos közönségaránnyal szemben a TV2 25,4 százalékával. Az M4 kétnapnyi olimpia és egy megnyitó segítségével 14,4 százalékot ért el.

Viszont történt még valami múlt héten, amiről nincs nézettségi információ, pedig biztos érdekes lenne: véget ért a Valóvilág 12. évada, és rejtély, hogy a vasárnapi döntőt, meg úgy az egész szériát hogyan, miként és mennyien követték figyelemmel live streamestül, meg mindennel együtt.