Töltsd a hétvégét David Attenborough legjobb filmjeivel!

Nehéz igazán jó programot találni a tévében a foci Eb-n túl, de a legendás brit természettudósban most sem kell majd csalódnunk.

A hétvégét tévézési és minden egyéb szempontból az határozza meg alapvetően, hogy pénteken este elstartol a franciaországi foci Európa-bajnokság, amin végre a magyar válogatott is képviselteti magát, így különös jelentősége van a dolognak. Természetesen, ha tudni szeretnéd, hogy mi, merre, hány méter az Eb-n, meg hogy mikor milyen meccset lehet nézni, akkor is használd a Port.hu-t, a kifejezetten az Eb-vel foglalkozó aloldalunkat erre találod.

Nem is tántorítanánk el senkit attól, hogy a focimeccseket kövesse, ha viszont mégis úgy vagy vele, hogy kicsit felfrissítenéd az agyad az olyan izgalmasnak tűnő meccsek, mint a Wales-Szlovákia vagy a Lengyelország-Észak-Írország mellett, akkor egész hétvégére a nagyszerű brit természettudós, David Attenborough munkásságát ajánlanánk.

Péntek

Attenborough filmjeiben az az egészen zseniális, hogy akárhányszor újra lehet őket nézni, annyira tökéletesen készültek el. A munkásságáért lovagi címet kapó Attenborough-t érdemes eredeti nyelven nézni, ha megteheted, mert a narrációja is egészen zseniális, de ha a szikronizált verziókra kényszerülsz, igazából akkor sem jársz rosszul.

A 2010-ben bekövetkezett haláláig Végvári Tamás volt a magyar hangja, a 2010 után készült filmekben pedig Szersén Gyula hangját hallhatjuk, és szerencsére mindketten nagyon jó munkát végeznek. Az Attenborough-filmek egyik lényege ugyanis az, hogy a hihetetlen profizmussal és néha egészen elképesztő technikai megoldásokkal készült filmek komolyságát nagyon szépen lazítja a tudós gyermeki lelkesedése a természet legapróbb csodája iránt is.

Nehéz elhinni, de David Attenborough már 90 éves, és még mindig aktív. Igaz, az utóbbi pár év filmjeinél a korából fakadóan leginkább már csak narrátori szerepet tölt be, de azt el lehet mondani, hogy az a természetfilm, amihez David Attenborough a nevét adja, az rossz nem lehet.

Pénteken az utóbbi évek talán leginkább nagyszabású BBC-s dokumentumfilmjével kezdünk, a Kék bolygó (2001) és a Bolygónk, a Föld (2006) folytatásával, a 2011-es A fagy birodalmával. A hétrészes sorozat a sarkkörök élővilágát mutatja be, és annyiban különleges, hogy a BBC a hetedik részt a globális felmelegedés negatív hatásainak bemutatására szentelte, de ezt a részt a többitől külön értékesítette. Így például az USA-ban a Discovery először enélkül a rész nélkül adta le a sorozatot.

Később jobb belátásra tértek, és úgy döntöttek, hogy rendes ismeretterjesztő-csatornaként viselkednek, és leadják a kellemetlen megállapításokat tartalmazó részt is. Nálunk a Spektrum kezdte vetíteni, sajnos pont a hét közepére időzítve a kezdést. Pénteken délután kettőtől a 4. részt kaphatjuk el, este 9-kor pedig az 5. rész látható a csatornán.

Szombat

Ha elég hosszú volt a pénteki buli, akkor le sem kell feküdni hozzá, hogy megnézzük Attenborough egyik legfrissebb sorozata, a Galápagos egy részét. A műsor apropóját Charles Darwin nagyjából 200 évvel korábbi, a Galápagos-szigetekre tett utazása adta. Darwin korszakalkotó munkáját, A fajok eredetét nagyban inspirálta az erre az elszigetelt területre tett utazása, mert számos nagyon érdekes növény- és állatfajjal találkozott.

Attenborough a karrierje során negyedszer keresi fel a szigetcsoportot ebben a sorozatban, de természetesen még most is tud róla újat mondani. De egyébként, ha nem tudna, az sem lenne baj, mert az csak érdekes lehet, ha David Attenborough az élővilág szempontjából egy ennyire érdekes területen barangol. Hogy a felvételek idején már túl volt a 85-ön valószínűleg senki sem mondaná meg.

Szintén szombaton lesz még két másik film is, ami David Attenborough munkásságához kötődik. A Természet világa a brit televíziózás legrégebb óta futó természetfilm-sorozata, 1983-ban indult és már több mint 500 része van. A forgatókönyvíró David Attenborough és számos epizódban narrátorként is feltűnik.

A szombaton látható két rész viszont olyan rész, amiben nem szerepel. Az egyik, A smaragderdő tigrisei, amiben egy tigrisrevervátum létrehozásán fáradozó kutató munkáját ismerhetjük meg. A másik, A fáraók elveszett krokodiljai pedig azt járja körül, hogy Egyiptomban maradtak-e még vadon élő krotokidlok. Ennek a résznek egyébként az angol narrátora az a Sean Pertwee volt, akit mostanában a Gotham című sorozatban láthatunk Alfred szerepében.

Vasárnap

Ha a szombati buliból még energiával telve lépsz le éjfél után nem sokkal, akkor hajnali fél kettőkör és fél háromkor is elkaphatsz egy-egy részt a fent tárgyalt Természet világa sorozatból. Az egyik elefántokkal, a másik gepárdokkal foglalkozik.

Abban az esetben viszont, ha úgy döntöttél, hogy szombaton inkább rápihensz a vasárnapra, hogy aktívan és kipihenten töltsd a hét utolsó napját, akkor reggel nyolckor ajánlanánk az Attenborough - 60 év a vadonban című műsort.

A 2012-es, háromrészes sorozat Attenborough munkásságának állít emléket a természettudós filmes pályája legfontosabb pillanatainak felidézésével. Mondhatni tökéletes kapudrog Attenborough-hoz hiszen itt tényleg csak az igazán kiemelkedő felvételeivel találhkozhatunk. Na, nem mintha a gyengébb vagy talán kevésbé szenzációsan érdekes részek ne lennének még mindig a baromi jó kategóriában.

Érdemes egyébként figyelni David Attenborough adatlapját, mert rengeteg filmje van, és szinte mindig akad valami néznivaló tőle a tévében, kár hogy sokszor egészen szürreális időpontokban, mint ahogy az most is kiderült.