Tom Cruise legőrültebb mutatványai

A Top Gun forgatása idején Tom Cruise még siheder volt, tapasztalatlan az akciófilmek terén, de azóta jócskán bepótolt mindent: űzi a veszélyt, filmről filmre egyre hajmeresztőbb és életveszélyesebb mutatványokat vállal.

Top Gun: Maverick

A Top Gun forgatásának idején Cruise még tapasztalatlan volt az akciófilmek terén, így a veszélyes mutatványokat kaszkadőrök végezték helyette.

A vadászgépet sem a színész vezette, sőt, ami azt illeti, el is hányta magát a repüléskor.

Ám azóta sok-sok esztendő elmúlt, Cruise a Mission: Impossible filmeket saját bátorságpróbájává tette, és részről-részre egyre emberfelettibb kaszkadőrmutatványokat vállal el, sokszor olyanokat is megcsinál, amiket tulajdonképpen semmi sem indokol, hiszen egyszerű filmes eszközökkel meg lehetne teremteni a hajmeresztő mutatvány illúzióját. 

A vadászgépes vagánykodás folytatásának bemutatója elvileg vészesen közeledik (na jó, november még kicsit messze van, de addigra talán tényleg normálisan megnézhetjük moziban), arról azonban már olvashattunk, láthattunk videókat, hogy Cruise még a forgatás előtt kikötötte, hogy CGI repülőgépekről szó sem lehet. A színészeket kemény repülős kiképzésnek vetették elé, Cruise pedig kipipálhatta bakancslistáján az összes repülős őrültséget. Ugyan az amerikai haditengerészet megtiltotta, hogy F18-ast vezessen, de arra engedélyt kapott, hogy extrém alacsonyan repülhessen, illetve felszállhatott egy repülőgép-hordozóról, majd landolhatott is. És amikor a repülőgép pilótafülkéjében látjuk száguldani, akkor nincs semmi trükközés: Cruise ül a bekamerázott pilótafülkében, teljesen egyedül, a stáb a földön.

Mission: Impossible - Titkos nemzet

Az M:I filmek állandó elemei a kacifántos, látványos betörések (bár az Utóhatásban nincs ilyen). A Titkos nemzetben Ethan Hunt egy víz alatti adattárolóba hatol be, és azt hihetnénk, hogy simán megoldották az egészet digitális trükkökkel. Ugyan magát a terem kinézetét az utómunka során illesztették be, de a jelenetet zöld hátteres medencében forgatták - és a legnagyobb feszültséget épp az jelenti, hogy oxigénpalack nélkül, egyetlen levegővel kell végrehajtani az akciót.

Cruise pedig megcsinálta - és hat percen keresztül tartotta vissza a lélegzetét, miközben szerepben is maradt.

A werkfilmben láthatjuk, hogy az Ilsa Faustot játszó Rebecca Ferguson is tisztességesen helytállt.

A film egyébként James Bond-módra rögtön a csapat egyik bevetésével kezdődik, amely során egy felszálló repülőgépet kell megállítani. Ethan Hunt nem tököl: ráugrik a szárnyára, majd onnan a gép oldalára, és ott kapaszkodik, miközben az felemelkedik a földről. Cruise speciális kontaktlencsét viselt, hogy megóvja a szemét, és a derekánál biztosították egy hevederrel, de minden egyéb valós, ahogy a gyorsan távoló talaj is - a stáb pedig elképedve figyelte a magasba emelkedő színészt.

 

Mission: Impossible - Utóhatás

A filmvégi fantasztikusan megkomponált akciószekvencia mintegy összegzése és egyben túlhaladása Tom Cruise emberfeletti mutatványainak. Van itt elképesztő magasságban mászás, esés, járműves üldözés, csak ezúttal helikopterrel, mi több, még le is zuhan (!), utána pedig jön a bunyón túl egy kiadós akciózás a függőleges sziklafalon.

Cruise kétezer órányi repülés után profin megtanult helikoptert vezetni és hihetetlen manővereket sajátított el - vészesen közel repül a hegyek oldalához, függőlegesen ereszkedik alá a géppel.

A sorozat filmjeiben mindig különleges élményt nyújtott, hogy a kaszkadőrmutatványait testközelből filmezték, és ez itt válik mondhatni a legintimebbé: a színész egyedül irányítja a gépet és ezt a jármű elejére szerelt kamerák rögzítik. 

A HALO (High-altitude military parachuting) katonai kifejezés a nagy magasságból történő ejtőernyős ugrásra. A filmben mintegy hét és fél kilométer magasról ugranak, és hatszáz méternél nyitják az ernyőt. Cruise nyilván hónapokig készült a forgatásra, és mivel a jelenet naplementekor játszódik, a fényviszonyok gyors változása miatt alkalmanként mindössze három percnyi hasznos anyagot tudtak rögzíteni - de ehhez természetesen újra és újra ugrani kellett. Egy speciális, légzőberendezéssel felszerelt sisakot is kifejlesztettek a számára, hogy az arca mindvégig látható legyen.

 

Mission: Impossible - Fantom protokoll

A sorozat egyik csúcspontja kétségkívül az a jelenet, amelyben Hunt a világ legmagasabb épületének, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa oldalán mászik felfelé a 100. emelet környékén, azaz jó 500 méter magasságban. És igen, Cruise ezt is megcsinálta: kiveti magát az ablakon, mászik, lendül, lefelé rohan - biztosítókötél tartotta ugyan, de védőháló itt sem volt.