Tudományosan meghatározták, melyik minden idők legfélelmetesebb horrorja

Az ördögűző? A Halloween? A texasi láncfűrészes mészárlás? Esetleg a Ragyogás? Egyik sem, egy 2020-as film lett a befutó!

Tavaly mutatták be Rob Savage karanténos kísértetes zoomhorrorját, a Hostot, vagyis Az utolsó rítust, amelyben hat fiatal videóchaten tart halottidéző szeánszot egy médium segítségével. Egy friss kutatás szerint ez a legijesztőbb film a rá adott fizikai reakciók alapján.

A The Science of Scare (vagyis a rémisztgetés tudománya) projekt keretében 250 embert kértek fel arra, hogy nézzenek meg 40-et a világ legfélelmetesebb horrorjai közül. A mozimaratont különleges „sikolyszobákban” tartották orvosi felügyelet alatt, és a vetítés közben monitorozták a résztvevők szívritmusát. Nyugalmi állapotban a legtöbb néző szíve 64-et vert másodpercenként, Az utolsó rítus alatt ez a szám felment 88-ra. A jump scare-ek hatását külön is megmérték, a Host esetében volt, akinek 130-ra ment fel a szívritmusa.

Ennek ellenére a legfélelmetesebb jump scare rekordjának különdíját az Insidious vitte el egy 133-as ijesztgetéssel. Tavaly is elvégeztek egy hasonló kutatást, akkor az Ethan Hawke főszereplésével készült Sinister lett az első, de a 86-os átlaga az idén csak a második helyre volt elég.

Via: NME