Túl fehér az Exodus?

Rasszizmussal vádolják Ridley Scott hamarosan bemutatásra kerülő filmjét, az Exodus: Istenek és királyokat egy Twitter kampány szervezői, akik egyben bojkottot is hírdettek ellene.

A #boycottexodusmovie és más online szervezetek éles hangon fogalmazták meg fenntartásaikat Ridley Scott legújabb nagy költségvetésű történelmi eposza ellen. Szerintük önmagában is rasszizmus, hogy a rendező fehér bőrű színészekre osztotta az összes főszerepet egy olyan műben, ahol minden karakter afrikai vagy közel-keleti. Ramszesz egyiptomi fáraót például az ausztrál Joel Edgerton alakítja, Mózest Christian Bale, Aaron Paul kapta Józsua szerepét, Sigourney Weaver pedig Ramszesz anyját, Tuyát kelti életre majd, miközben a szolgákat, tolvajokat és gazembereket szerepét színesbőrűekre osztották. 

A kritikusok „filmes gyarmatosításnak” nevezik ezt a régi gyakorlatot. Cecil B. DeMille 1956-os klasszikusa, a Tízparancsolat, amely ugyanezt a történetet dolgozta fel, szintén két fehérbőrű színésszel vált világhírűvé, a Mózest alakító Charlton Hestonnal és a Ramszesz szerepét magára öltő Yul Brynnerrel – igaz, utóbbi gyakran állította magáról, hogy igazából mongol. Ridley Scott mentségére legyen mondva, hogy eddig egyetlen történelmi műve – 1492 - A Paradicsom meghódítása, A Sólyom végveszélyben, Mennyei királyság – miatt sem vádolhatták meg rasszizmussal, és amíg a hollywoodi sztárok zöme fehér, addig a szerepek zömét is nyilván ők fogják kapni.