Túlzásba vitt klisék

Dan Mazer forgatókönyvíró azzal a szándékkal alkotta meg az Az a bizony első év című filmet, hogy felújítja a romantikus vígjáték zsánerét. Nem sikerült neki; a teljesen átlagos film csak úgy hemzseg a túlzásba vitt kliséktől.

Az ellentétek vonzzák egymást – nem hiába kerül össze a munkamániás Nat (Rose Byrne) és a művészlélek Josh (Rafe Spall). A gondok akkor kezdődnek, amikor össze is házasodnak, és kiderül, hogy a hétköznapokban az ellentétek voltaképpen igencsak taszítják egymást. Pláne, ha betoppan az életükbe a volt barátnő (Anna Faris) és az új, vonzó munkatárs (Simon Baker)…

Dan Mazer forgatókönyvíró (Borat, Brüno) legújabb művével a romantikus vígjáték zsánerét szerette volna megújítani. Az a bizonyos első év ott kezdődik, ahol a műfaj legtöbbje befejeződik: az esküvő utáni, legnehezebbnek kikiáltott első évet dolgozza fel. Azonban hiába az új megközelítés: Mazer ugyanazokat az eszközöket használja fel célja elérésére, mint bármely más, közepes romantikus vígjátékot produkáló író, és sajnos a hangsúlyokat sem a megfelelő irányba tolja el. A film szólhatna akár magáról a válásról is, de az inkább csak egy pikáns kerete az amúgy bimbózó, és teljességgel átlagos komédiába illő romantikus szálaknak.

Mazer karakterei is teljesen átlagosak, legyen szó akár a fő-, akár a mellékszereplőkről. Az őzgidára emlékeztető Rose Byrne a precíz, külsőségekre adó, ambiciózus nagyvilági nőt alakítja, Anna Faris a tömény cukiságot és önfeláldozást, Simon Baker a nyálas, amerikai sármőrt, Rafe Spall pedig a kissé balek írót. Emellett van szókimondó, morcos legjobb barátnő, karót nyelt szülő és persze szövegével a bunkóság határát jelentősen átlépő legjobb barát. Hogy mi különbözteti meg ezt a filmet mégis a többitől? Semmi, hacsak azt nem számítjuk, hogy Mazer néhol a helyzet- és jellemkomikumot is bőven túlzásba vitte.

Az Az a bizonyos első év klisés meg (nem) valósítása egy jó ötletnek. A válás témája komikumba csomagolva hatalmasat szólhatott volna, azonban csak egy közepes erejű durranásra futotta a filmtől.

Szerintem: 6/10