Tüzes gasztronómiai kalandok Móron

Lángolt rákok készültek Lázár Chef serpenyőjében Móron. A séf borász barátját, Miklós Csabit látogatta meg a városban, ahol a helyi tűzoltók igazították útba.

A lánglovagok egy délelőttre megvalósították Lázár gyerekkori álmát is, kipróbálhatta magát tűzoltóként. A nehéz ruha, a tömlőgurítás és számos riasztás után végül újdonsült barátai elszállították őt a borászatba, Lázár pedig viszonzásképp készítette el a csípős paprikával fűszerezett, tüzes finomságot.

Lángoló fűszeres rákok
(Elkészítési idő: 45 perc)

[img id=511114 instance=1 align=right img]Hozzávalók 10 személyre:
0,5 kg garnélarák
20 dkg kg mangalica kolbász
0,5 l fehérbor
1 l paradicsomlé
2 cl olívaolaj
25 dkg póréhagyma
70 dkg kápia paprika
70 dkg kg paradicsom
1 darab citrom
1 darab chili
1 evőkanál só

az érlelt padlizsánhoz:
1 kg padlizsán
2 dl olívaolaj
1 evőkanál só
1 teáskanál bors
3 fej fokhagyma
1 teáskanál curry

a fűszerezéshez:
0,5 dkg gyömbér
1 mokkáskanál durvára tört fekete bors
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szárított fokhagyma és 3 fajta fűszerpaprika keveréke
1 teáskanál curry

[img id=511116 instance=1 align=left img]Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott póréhagymát, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott kápia paprikát, az olívaolajjal, sóval, borssal, fokhagymával, curryvel 1 napig érlelt padlizsán kockákat, a fehérbort, a szintén kockákra vágott paradicsomot, valamint a paradicsomlevet.

Fűszerezzük szeletelt gyömbérrel, durvára tört fekete borssal, apróra vágott fokhagymával, curryvel valamint a szárított fokhagyma és 3 fajta fűszerpaprika keverékével, majd elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tisztított garnélarákokat és a mangalica kolbász darabokat is. Végezetül chilivel és a citrom levével ízesítjük. Rizzsel tálaljuk.

 A chiliről
Bár a magyar nyelvben chili paprikaként ismerjük, valójában ez a név a trópusi, szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve. Legismertebbek közülük a jalapeno, habanero, serrano, tabasco, vagy a cayenne paprika. A chili paprikák a magyar paprikafajtáknál jóval erősebbek, szinte maró ízük van. Általában őrölt por formájában használják fel, de sok helyen az édes paprikákat is helyettesítik velük és más fűszerekkel is keverhetők. A chili paprikák erősségét az ún. Scoville skála méri, amely az egyes paprikafajtákban található, a csípősségért felelős kapszaicin relatív mennyiségét vizsgálja. Ezek az értékek általában hozzávetőlegesek, hiszen a helyi viszonyok, a talaj, klíma különbözősége miatt egyes paprikafajtákon belül is lehetnek eltérések a kapszaicin mennyiségében. A csípős paprikák emésztésserkentő és antibakteriális hatással bírnak, segítik a vérkeringést, védik a gyomor nyálkahártyáját, és fájdalomcsillapítóként is használhatók.