"Újraélesztett" bábok

Régi sorozatból új filmet készíteni csak akkor érdemes, ha valamit hozzáadunk, ha valami aktuálissal tudjuk kiegészíteni vagy a kettő viszonyából tudunk valami újat kihozni. Csak azért filmet készíteni a legendás The Muppet Show-ból, mert annak biztosan lesz közönsége, olcsó reklámfogás. Pedig valami ilyesmi történhetett, ugyanis a Muppets az egykori tévésorozat bármelyik epizódjánál gyengébb.

A The Muppet Show a maga korában (1976–1981) jó kis műsornak számított, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató sorozat volt, banális poénokkal és sztárvendégekkel. A főszereplő bábokra nincs, aki ne emlékezne: Kermit, a béka, aki minden műsor előtt felkonferálta a Muppet-csapatot, Miss Piggy, az önző malaclány, Fozzie Bear, a borzos barna medve, Animal, a banda dobosa stb. Az ő felelevenítésükre készült el a The Muppets is: „újraéleszti” a sorozat szereplőit egy történet erejéig. A film főként azokat a felnőtteket (és gyerekeiket) szólítja meg, akik a sorozaton nőttek fel, csakhogy szinte semmit nem ad vissza abból, amire a The Muppet Show képes volt 120 epizódon keresztül.A film nem egy egyszerű remake: a történet egy új muppet (Walter) bevezetésével kezdődik, akinek minden vágya, hogy eljuthasson egyszer a Muppet Színházba. A tesója (Gary – Jason Segel), aki történetesen egy ember, segít ebben neki és elviszi. A színház azonban már nem a régi: lepukkant, üres hely, ahol már egy muppet sem lakik, és egy olajmágnás el is akarja tüntetni az egész épületet. Ezért áll össze újra a Muppet-csapat: meg akarják menteni a színházat.

A The Muppet Show minden epizódjának volt egy-egy sztárvendége, az akkori hírességek szívesen vettek részt a műsorban. Ennek is köszönhette népszerűségét a sorozat, ugyanis olyan neveket vonultatott fel, mint Cindy Crawford, Sandra Bullock, Brooke Shields, Gene Kelly, Sylvester Stallone, Alice Cooper, Elton John, Pierce Brosnan, Whoopi Goldberg – és még sorolhatnánk. A mostani Muppet-filmben azonban csak Jack Blackre futotta. Persze, feltűnik még cameo-szerepben Whoopi Goldberg és Serena Gomez, akik részt vesznek a jótékonysági esten a Muppet színház megmentéséért, sőt, a Muppet-show alatt pedig az Így jártam anyátokkal Barney-ja (Neil Patrick Harris) is megjelenik egy mondat erejéig ("nem értem, miért nem én vezetem ezt a műsort"), de ahhoz képest, hogy a film költségvetése nem egy 30 perces epizódéval talál, ez sovány vigasz. A szerelmi szál sem hiányozhat egy igazán amerikai kommerszfilmből: a főszereplő Waltert testvére mellett annak barátnője (Mary – Amy Adams) kíséri "kalandos" útján. És ha már szerelmi szál, kell egy kis konfliktus is: Gary nem figyel eléggé Maryre, mert túlságosan beleveti magát a Muppet-akcióba.

Musicales beütései is vannak a filmnek: elhangzanak a jól ismert Muppet-dalok, és a főszereplők is dalban fogalmazzák meg érzelmeiket, ami elég nyálasra sikeredett. Például Mary dalban mondja el, hogy mennyire bántja amikor Gary nem figyel rá, Walter elénekeli a Muppet-ember életérzést, a gonosz olajmágnás meg elrappeli, hogy a muppetek kora már régen lejárt. Utcai táncolások, megkoreografált jelenetek is erősítik a musical-jelleget, de még némafilmes utalással is találkozunk: Mary az étteremben az Aranylázban látható Chaplin-féle cipó-cipőkkel játszik.

Éppen amiatt lett jellegtelen alkotás a Muppets, mert túlságosan ragaszkodik az eredetihez, és mindenhonnan átvesz egy kicsit – egy kis musical, egy kis varieté, egy kis tévéshow stb. – de ha ezeket kivonjuk a filmből, akkor nem áll meg a lábán, még történet szintjén sem. A film jelenében sem hívhatók újra életre a Muppetek, ezek a figurák csak gyenge hasonmásai az eredeti báboknak: túlságosan kikupáltak. Az eredeti The Muppet Show tévéműsornak készült viszonylag egyszerű díszletekkel, színpadias megoldásokkal. Ugyanezt átültetni a mozi szélesvásznára egész estés játékfilmben nem egy szerencsés próbálkozás: egyrészt nem látványos, nem követeli meg a nagy vásznat, másrészt pedig unalmas másfélórán keresztül bámulni az ugrabugráló bábokat.

Így aztán a film legjobb jelenete a végefelirat és a Mahna-Mahna felcsendülése, ez az egyetlen pillanat, amikor tényleg elkap a Muppet Show-s hangulat: Mahna Mahna Do doo be-do-do Mahna Mahna Do do-do do Mahna Mahna Do doo de-do-do de-do-do...