Újranyit a Szépművészeti, Kulka visszatér a vászonra: programok őszi időre

Nemsokára újra nyit a Szépművészeti Múzeum, és talán örökre bezár a kultikus Gólya Presszó, de egy-egy magyar és koreai filmekre is érdemes beülni a következő hetekben.

Utolsó koncertek a Gólyában

November 2. és 9., Gólya

 

Posted by Gólya on Monday, 7 May 2018

 

Szomjas György kultfilmje, az utánozhatatlan Roncsfilm tette országosan legendássá a nyolcadik kerületi Gólya Vendéglőt, ahová már akkor is inkább inni járt a célközönség. A Gólya melletti régi épületek nagy részét a Corvin-Szigony projekt keretében lerombolták, de a kocsma 2013-ban újjáéledt, és a koncertektől a világmegváltó balos beszélgetéseken át a nappali gyerekmegőrzőig sokféle programnak ad helyet. Egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy új helyre költöznek, amit időközben megtaláltak és elkezdtek felújítani. Így most annyi biztos, hogy idén még a kultikus helyen üzemelnek. Aki szeretne búcsút venni a helytől, az november 9-én ankarai pszichedelikus rock kíséretétel vagy november 2-án az RNR666 trash rock and roll buliján ezt megteheti.

 

 

Black Food Festival Budapest 2018'

November 4., Flow Specialty Coffee Bar & Bistro

 

 

Ha fekete étel, akkor általában valami odakozmált köretre vagy szénné grillezett húsra gondolunk, pedig ez a műfaj igazi csodákat rejt a tintahalas rizottótól a szezámmagos fagyiig. Efféle fekete fogásokat mutatnak be a kreatív séfjei, cukrászai, baristái. A bizarr falatok mellé kávét, koktélokat és kellemes háttérzenét is biztosítanak. A nap végén nyertest is hirdetnek a szakmai zsűri ítélete alapján, így kiosztják a BLACK FOOD of the Year Budapest 2018, és a BLACK DRINK of the Year Budapest 2018 címeket.

 

Arcadia Nosztalgia Játékkiállítás

November 2-4., Dürer Rendezvényház

 

 

Aki ifjú korában nyomogatott kocsmában flippert vagy Mortal Kombatozott buszpályaudvaron, az biztos szívesen idézi fel a fiatalsága élményeit. A nosztalgiakiállításon a háromszáz szabad játékra állított gép mellett visszahozzák nyolcvanas éveket, amikor már volt Music Television és még voltak házibulik.

 

 

X - A rendszerből törölve

 

 

Ha valaki csak a megfelelő alkalomra vár, hogy újra esélyt adhasson egy magyar filmnek, akkor A Liza, a rókatündér redezőjének új krimijére érdemes beülni a moziba. Újj Mészáros Károly a dalolós tündérmese után vérfagyasztó thrillert rendezett, amiben Balsai Móni játssza a zseniális, de pánikbetegséggel és hitelgondokkal küzdő nyomozónőt. Ha ez mind nem lenne elég, a filmben Kulka János is feltűnik, ez az első filmszerep, amit a stroke-ja után elvállalt.

 

 

Koreai Filmfesztivál

November 5-11.

 

 

Aki valami még egzotikusabbra vágyik, az a legfrissebb koreai filmeket nézheti meg Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben. A dél-koreai filmipar nagyon erős, a romantikus vígjátéktól az ütős művészfilmeken át a profi akciófilmekig mindenben nagyon jók, és ennek megfelelően az ottani mozikban hetven százalék feletti a hazai filmek aránya. A fesztivál most a Gyújtogatók című művészfilmmel nyit, ami egy szerelmi háromszögön keresztül mutatja be az Y generáció kilátástalanságát. A Murakami Haruki egyik novellája alapján készült misztikus dráma a cannes-i filmfesztiválon megkapta a kritikusok díját, és idén ezt jelölte Dél-Koreai Oscar-díjra.

 

 

Múzeum+ NYITÁNY

November 8., Szépművészeti Múzeum

 

 

A közel három és fél évig tartó rekonstrukciós munkálatok után október végén újra kinyit a Szépművészeti Múzeum. Az első Múzeum+ estén a látogatók borozgatva, zenét hallgatva vehetik birtokba a megújult épületet: a 70 év után újra látogatható és teljes pompájában tündöklő Román csarnokot, a korábban irodaként funkcionáló, most viszont teljes szépségében tündöklő Michelangelo és Schickedanz termeket, valamint a modern éttermet és kávézót. A vendégek reneszánsz és jazz zene mellett fedezhetik fel az újrarendezett és új képekkel kiegészült állandó kiállításokat és ismerhetik meg az elmúlt időszakban restaurált festmények titkait..

 

A címlapkép forrása: Román csarnok - Az újranyitás rövid története