Vajon a szőnyeg színe megy a függönyéhez?

  • TóCsa / PORT.hu

A címbeli kérdést két férfi teszi fel magának egy vörös hajú nő végigméricskélése után, és ezzel az egy mondattal tökéletesen körbe is járható, hogy milyen film is a Lepattintva. Judd Apatowék boszorkánykonyhájáról ismét egy enyhén szexista, roppant szórakoztató, fantasztikus beköpésekkel teli romantikus vígjáték érkezett, melynek külön bájt kölcsönöz, hogy egy-két mellékszereplő kivételével tök ismeretlen színészekből (másképpen szólva: friss arcokból) áll a szereplőgárdája.

A kiindulópont
Judd Apatow negyvenegy éves amerikai író/producer/rendező. Hogy még nem hallottál róla? Biztos csak a figyelmetlenséged lehet az oka, hiszen a fószernek köze volt az utóbbi két-három évben futó valóban vicces amerikai vígjátékok majdnem mindegyikéhez. Filmjeinek hősei védjegyszerűen igazán lúzer férfiak: egy negyven éves szűz (40 éves szűz), egy divatjamúlt híradós műsorvezető (A híres - Ron Burgundy legendája), egy balesetnek köszönhetően apává váló geek (Felkoppintva), néhány töcskölni vágyó kamasz (Superbad - Avagy miért ciki a szex?) vagy egy vezetéstől rettegő autóversenyző (Taplógáz). Filmjei közül talán csak az Adam McKay rendezte mozik (A híres, Taplógáz) lógnak ki teljes agyamentségükkel, ám egyébként szinte teljesen mindegy, ki ül a rendezői székben: a végeredmény garantálhatóan hozni fogja az Apatow-színvonalat. A Mester régi jó szokása, hogy szeret új, még bejáratatlan arcokkal dolgozni. Általa került be a mozis világ körforgásába Seth Rogen, Steve Carell, Jonah Hill, Katherine Heigl, Michael Cera vagy Bill Hader. Ha egyik pillanatban mellékszereplő vagy egy Apatow-filmben, a következő moziban már jó esélyed lesz a főszerepre. Ez történt a Felkoppintvában csak egy apró, de vicces szerepet abszolváló Jason Segellel, aki nemcsak főszereplője a Lepattintvának, de a forgatókönyvet is maga írta.

Történet
Peter egy menő amerikai krimisorozat zeneszerzője, barátnője pedig a sorozat szexi sztárja, Sarah Marshall. Az idillnek öt év után lesz vége, amikor a lány új felségvizekre evez. A szakítástól bánatos hősünk Hawaiira utazik búfelejtőül, csakhogy az exe is ugyanott tölti vakációját, méghozzá legújabb hódításával, egy nagymenő rocksztárral. Hogy lehet ezt túlélni? Irány az új kalandok felé!

Röhögésfaktor
Egy vígjáték minőségét természetesen azon lehet mérni, hogy az ember mennyit nevet rajta. Jelentem: a Lepattintván az egész mozi szakadt a röhögéstől, pedig válogatós közönség (értsd: filmkritikusok) ültek a sorokban. Ebben nagy segítségünkre volt a kiváló magyar szinkron, a szellemes dialógusok (szinte kötelezővé kéne tenni a film egyes dumáit) és a pár jól kidolgozott helyzetkomikum (a tengerbe ugrás és a szörfözés zseniális), bár a film humora nagyrészt verbális alapú. Az ukrán szépségből tősgyökeres hawaiivá szoliztatott Mila Kunis nemcsak lenyűgöző szépség, de nagyszerű komika is egyben, Jason Segel szerethetően béna nagy mackó, Russell Brand lenyűgözően vicces az egoista rocker szerepében, a többieket (Jonah Hill, Paul Rudd...) pedig már korábbról is ismertük.

Kinek ajánjuk és kinek nem
+ ha inkább a röhögéstől szeretsz könnyezni
+ akik el akarnak lesni pár menő dumát, hogy hétvégén ők legyenek a legjobb fejek a buliban
+ mindenkinek, aki szereti felhőtlenül jól érezni magát egy film nézése közben
- akik eddig egyetlen Judd Apatow-filmen sem tudtak jól szórakozni
- akik a hawaii-i ingeket a jóízlés elleni legnagyobb emberi bűntettnek tartják
- sótlan és humortalan alakoknak