Van felesleges Oscarod? - Oscar-díj rekordok

Íme a legkülönbözőbb Oscar-rekordok, kezdve a begyűjtött aranyszobrok mennyiségétől a nyertes koráig, neméig és nemzetiségéig, rövid áttekintés a győztesek szemszögéből, mert van, akinek még feleslege is van a csodás szoborból!

Az egy film által elnyert maximális díj mennyiség 11 – eddig három film nyert ennyit. 

A Gyűrűk Ura - A király visszatér (2003) – egyben ez volt az első fantasy film, ami elnyerhette a Legjobb Film díjat, ráadásul Peter Jackson munkája úgy tarolt, hogy minden jelölését beváltotta: a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, eredeti filmzene, eredeti dal, hangkeverés, látványtervezés, smink, kosztümtervezés és vizuális effektusok.A széria egyébként összesen 18 Oscar-díjat szedett össze, de ebben már a Hobbit filmek is benne vannak. 
11-et vitt a Titanic (1997) – összesen 14 nevezésből, ami rekord, ennyit csak a Beszéljünk Éváról! szedett még össze, és ma sem érti senki, hogy miért adtak a filmnek ennyi díjat. 
A Ben Hur (1959) 12 nevezésből vitte a 11 díjat, ami elég jó arány.

Walt Disney összesen 22 Oscart nyert pályafutása során, és ezzel több rekordot is tart. Ő nyert például a legtöbb Oscart egyetlen évben, szám szerint négyet 1954-ben, hat jelölésből, de ő tartja a folytonossági rekordot is. Disney egymás után nyert el 10 díjat nyolc egymást követő évben 1932 és 1939 között, és összesen 59 jelölést szedett össze az évek során. 

A ma is élő filmkészítők közül a rekordot a zeneszerző John Williams tartja 50 jelöléssel – ő még megdöntheti Disney rekordját.

Eddig összesen két film szenvedte el azt a megaláztatást, hogy 11 nevezésre egyetlen díjat se adjanak a Fordulópont (1977) Herbert Rosstól és a Steven Spielberg rendezte Bíborszín (1985)

A nyert díjak és jelölések számát nézve a második helyen a legtöbb ember számára valószínűleg teljesen ismeretlen Cedric Gibbons áll, aki a látványtervezés kategóriában az évek során 11 díjat és 39 jelölést szedett össze, ami azért ironikus, mert ő maga tervezte az Oscar-szobrot.

A legtöbb Oscar-díjat elnyerő hölgy egy bizonyos Edith Head, aki kosztümtervezőként 8 aranyszobrot vihetett haza.

Rendezőként a legtöbb díjat John Ford nyerte el, a szám pedig 4 – ami Ford csodás karrierjét tekintetbe véve nem is túl sok.A legtöbb díjat elnyerő színésznő Katharine Hepburn, aki 4 Oscar-t nyert, mindet a legjobb főszereplőnő kategóriában, összesen 19 nominációból. A versenykategóriában nyert legtöbb szobrot magáénak tudható, és ma is élő művész Alan Menken zeneszerző, aki nyolc Oscart tart az ágya felett – a tiszteletbeli díjakat nem számítjuk most.

Ami az idegennyelvű alkotásokat illeti, Olaszország vezeti a nyertesek listáját 14 díjjal és 32 jelöléssel, a franciák viszont a nominációk terén állnak jól, abból 40 van nekik, és ebből 12 lett díj. A legtöbb jelölést magáénak tudó külföldi alkotás a Tigris és sárkány (2000), ami tíz nominációt kapott, amiből négyet váltott díjra, a legjobb operatőrnek, legjobb idegennyelvű filmnek, a legjobb látványtervezésnek és a legjobb filmzenének járót. 
Eddig összesen három film nyerte el a Nagy Ötöst – az elnevezés afrikai nagyvadak trófeái ihlették -, ami a legjobb film, rendezés, színész és színésznő, illetve forgatókönyv (eredeti vagy adoptált) díját jelenti. Ezek a következők: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).
Az első női producer, aki elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart – bár a díj eleinte a gyártó stúdiót illette, később a producerek kapták - Julia Phillips volt, a film pedig A nagy balhé (1973) volt. Az első nő, akit rendezőként díjaztak Kathryn Bigelow volt, és az Oscart a Bombák földjéért kapta – erre elég sokáig kellett várni, mivel csak 2009-ben került sor rá.

A legfiatalabb Oscar-díjas Tatum O'Neal volt, aki 10 évesen játszott a Papírholdban (1973), bár őt is megelőzi Shirley Temple, akit 6 évesen díjaztak, igaz, az azóta már réges-rég megszűnt az Akadémia Ifjúsági Díjával 1934-ben. A legidősebb díjnyertes – egész pontosan legidősebbként díjat kapó – rendező Clint Eastwood, aki 74 évesen nyert a Millió dolláros bébivel (2004), a legidősebb nyertes színész pedig Christopher Plummer, akit 82 évesen jutalmaztak a legjobb mellékszereplő kategóriában a Kezdőkért (2011). A legidősebb színésznő Jessica Tandy, aki már a 80-at taposta a Miss Daisy sofőrjében (1989).

Az Oscarért néha a szokásosnál is keményebben kell megdolgozni: az eddigi nyertes színészek közül a leghosszabb alakítást Vivien Leigh nyújtotta az Elfújta a szélben (1939) – ahol egész pontosan két órán, 23 percen és 32 másodpercen át látható a vásznon, és nem mellesleg ez a valaha nyert leghosszabb film is a maga 224 percével, ami a bemutatásakor még 238 volt a különböző extráknak köszönhetően. Másnak viszont könnyű dolga volt: Beatrice Straight 5 percet és 2 másodpercet töltött a vásznon a Hálózatban (1976), és megkapta a legjobb mellékszereplőnőnek járó díjat.

Az első és egyetlen személy, aki életében egyszerre kapott Nobel-díjat és Oscart, az George Bernard Shaw. 1925-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, és 1938-ban a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscart a Pygmalionért. Az egyetlen ember, aki egyszerre kapott színészi és írói Oscar-díjat, az Emma Thompson.