Van vesztegetnivalójuk

Az élharcos tengerentúli közeg éles bevetéseken kommandózva, járőrözve, a bűntől piszkos metropolisz utcáit róva igyekszik elfelejteni a személyes tragédiáját. Erejét új ügyére koncentrálja, aminek során kiderül, a kültéri nagytakarítást nem árt, ha a saját őrsén indítja.

Scripterek filmje

A film azt a trendet követi, ami nagyjából Jan de Bont operatőr Féktelenül című filmjével vette kezdetét, amikor is a direktori széket (és a velejáró baseball sityakot) elirigyelte a stáb valamely szakembere. Az amerikai nyugati part legkelendőbb forgatókönyvírói közé tartozik Kurt Wimmer (Rejtélyes félelem, A Thomas Crown-ügy, Equilibrium - Gyilkos nyugalom, Beavatás), nemkülönben James Ellroy, akit különösen a Szigorúan bizalmas miatt babusgatnak. A rendezést egy harmadik írókolléga, David Ayer vállalta magára (U-571, Kiképzés, Halálos iramban, Dark Blue, S. W. A. T. - Különleges kommandó). Látszik, hogy végét ért a hollywoodi scriptersztrájk, felszabadultak az energiák, másképpen fogalmazva, az ok prózai: kellett a pénz.

A történet

Tom Ludlow Los Angelesi nyomozó (Keanu Reeves) a felesége halála után megcsömörlött, egyedül a munkája élteti. Vehemensen veti bele magát a bűn üldözésébe, amíg nem "jókora falba" ütközik: a rendőrök sorai között virágzik a korrupció és az árulás. Választhat: vagy beáll a játékba, vagy kiszállva az övéi ellen fordul.

Filmes rendőri pedigré

A szikárhadfi-történetekben jeleskedő Ayer és írótársai (lásd: fentebb) bűnfilmjében Oscar-díjas színészeket, mozi- és tévésztárokat - Forest Whitaker, Keanu Reeves, Chris Evans és Hugh Laurie - szedett össze, talán attól tartva, hogy Az utca királyai amúgy nem áll meg a saját lábán. Tény, hogy picit inog, de azért rendesen megáll. Az alkotógárda pedigréje, rutinja olyan mankó, amibe baj esetén bármikor bátran kapaszkodhatnak. A feszes tempójú akciójelenetek és a nehéz- (sorsú) férfiak érzelmi zártsága (megszokhattuk, nem szószátyár típusok) kellő ritmizálást adnak a filmnek, kár hogy maradandóbb összjátékát a Szigorúan bizalmasban és - a szerintünk érdemtelenül - kevésbé méltatott Coplandben már láthattuk.

Summa

Az átlagos zsaruthrillerektől jobb, igényesebb alkotás - ütősebbre, működőképesebbre sikerült a közelmúlt Az éjszaka urai című mozijánál -, igaz, ízlésünknek több feszesebb párbeszéd, csökkentettebb mennyiségű golyópárbaj jobban megfelelt volna. A szorosra vett tempó, a neves szereplőgárda leköti a figyelmet, így az már csak kifelé-jövet tudatosul bennünk, Ludlow karakterében is Neót (lásd: Mátrix-trilógia) kerestük. Kicsit féltjük Reevest, fájdalmakkal jár, ha egy filmikon újra testet ölt. Ő már csak tudja.

A körzeti megbízottnak vagy a biztosítássikkasztónak (avagy: drogdealernek) ajánljuk?
+ a jók hivatásszerűen megbüntetik a rosszakat
+ izgalmasak a lármásan látványos lövöldözések/üldözések (szakmai szempontból is)
+ a pozitív figurák tiszta lelkiismerettel járulnak az Úr színe elé
- a rosszak életszerűbbek, és az életben mindig győznek
- a bűnözők női dögösebbek (nem hisznek a naiv gyermekmesékben)
- "El sem tudod képzelni a Sötét Oldal erejét, Luke"

8/10 pont