Várandós-sokk

  • L. Zs. / PORT.hu

Mi lehetne hálásabb téma és kimeríthetetlenebb humorforrás, mint a babavárás, ráadásul egyszerre öt párnál? A Heidi Murkoff nagysikerű könyvsorozatából merítő film alkotói biztosra akartak menni.

Baby boom

Ahogy az lenni szokott, egyesek régóta hiába várják az áhított utódot, másokat pedig felkészületlenül ér a tervezetlen gyermekáldás. Jules, a fogyiguru (Cameron Diaz) egy celebtáncverseny eredményhirdetésekor, tánc- és szülőpartnere (Matthew Morrison) mellett rókázik bele a kupába, míg a bababoltos Wendy (Elizabeth Banks) két év próbálkozás után pisil végre pozitív tesztet. Férjével, Garyvel (Ben Falcone) elújságolják a nagy hírt Gary apjának, a hajdani híres autóversenyzőnek (Dennis Quaid), ám az örökifjú papa ismét felülkerekedik: jóval fiatalabb nejével ők meg ikreket várnak. A gyerekfotós Holly (Jennifer Lopez) és férje, Alex (Rodrigo Santoro) a sikertelen lombikprogramok után már lemondtak a saját gyerekről, és arra készülnek, hogy egy etióp árvát fogadjanak örökbe. Rosie (Anna Kendrick) és Marco (Chace Crawford), a konkurens gyorskajások pedig még a második randiig sem jutnak el, amikor kiderül, hogy a lány állapotos.

Cukiság

[img id=368320 instance=1 align=left img]Habár a babák általában aranyosak, és minden új élet egy csoda, ugyanez a filmről nem mondható el. Az eredetiség nyomokban sem lelhető fel benne, hiszen ezerszer láttuk-hallottuk már, milyen kellemetlen, ha nem jön össze a gyerek, vagy ha összejön, pedig nem kellett volna. Az sem újdonság, hogy akinek sikerül valóra váltania az álmát, az nagyon boldog, és egyesek könnyebben, mások pedig nehezebben viselik a terhességet. A rengeteg hamis klisé miatt is körmöst érdemelnének az alkotók, mert azt sugallják, hogy minden nő sárkány, és minden férfi béna, akik amúgy a gyereket nem akarják, de ha már megvan, mindből mintaapa válik. Igaz, a film műfajából eredően nem is akarta felvállalni a témával kapcsolatos problémák igazi felvetését, de legalább ne bagatellizálja el ezeket, mint például a vetélés, a szülési komplikációk, az anyagi gondok. Ha pedig a napfényes oldalra koncentrál, akkor ne ragacsos szirupba nyúlkáljon, és ne a leamortizált poénok szemétdombján guberáljon, ahol csak olyan paneleket talál, mint a nem megfelelő időben, nem megfelelő helyen való hányás, golfkocsival medencébe hajtás, kövér kollegina tíz számmal kisebb ruhába bújtatása és színpadon szellentés.

Nem jött össze

Sajnos a gyatra forgatókönyv az egyébként neves színészgárdának sem adott sok esélyt. A hírességek közül még Dennis Quaid és Jennifer Lopez állt helyt leginkább, míg Elizabeth Banks túljátszotta a szerepét, Rodrigo Santoro viszont épp ellenkezőleg: teljesen színtelen maradt, különösen a mellékszerepben feltűnő Chris Rockkal közös jelenetekben. Cameron Diaz pedig hiába próbálta kidomborítani komika mivoltát, sajnos túlságosan elvonta a figyelmet az arcán végzett utómunka, amely az évek nyomait hivatott leradírozni a híres orcáról. Kirk Jones rendezőnek szíve ügye lehet a gyerekkérdés, mert a Nanny McPhee – A varázsdada című családi vígjáték és a Mindenki megvan című családi dráma után rukkolt elő a Várandósokkal, ez azonban sajnos elvetélt próbálkozás volt.

Kinek ajánljuk?
- Akik nem érzékenyek a giccsre.
- Akik egy-egy szakállas poénon századjára is ugyanolyan jól tudnak mulatni.
- Akik gyerekvállalás terén nem a mai magyar rögvalóságra kíváncsiak.

Kinek nem?
- Akik őrizkednek a magas cukorfaktortól.
- Akik nem tudnak szívből nevetni az agyonhasznált poénokon.
- Akik még egy amerikai vígjátéktól is kicsit több életszagot várnak.

4,5/10