Vasárnapi ötletek

Ezerrel pörög a nyár, minden eddiginél több program vár benneteket Budapesten és környékén. Válassz magadnak egyet közülük!

Hájim öröksége - Élményséta – középkori titkok nyomában a budai Vár alatt

Budavári Mikve, július 11., 10h

Menjen el Budapest egyik legújabb és izgalmas tematikus sétájára, amelyen bemutatják a középkori budai zsidóság ünnep- és hétköznapjait! A Budai Várséták új tematikus programján feltárul az egykori Zsidó utca egyik házának kapuja, és bepillanthathatnak egy család mindennapjaiba. Megismerkedhetnek Hájimmal, egy 13 éves fiúval.

Dinasztiák

Fővárosi Nagycirkusz, július 11., 11h

A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A június 4. és augusztus 22. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 100 kiváló hazai artista lép majd a porondra. 

Épülettörténeti séta (csoportos)

Pesti Vigadó, július 11., 11h

Fedezze fel a Pesti Vigadó több mint 150 éves történelmét és építészetét most a munkatársak közreműködésével! A Pesti Vigadó várja az egyéni érdeklődők és csoportok jelentkezését a szervezett, garantált idegenvezetésekre, amelyen a látogatók képzett vezetők segítségével járhatják be az épületet.

Tölgyek alatt, rózsák között a Margitszigeten

Margitsziget, július 11., 15h

Irodalmi séta. A sátán a korábbi korok tájtörténeti és kertművészeti emlékei is felbukkannak: a József nádor korabeli nyaraló és gazdaság nyomai, a főherceg kori rózsakertészet, Arany tölgyei, a héttörzsű platán és a sziget különös fafajtái mesélnek majd az úton prózában, versben, zeneszóval. Szakmai konzultáns: Eplényi Anna tájépítész Közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura harmonika, ének és Tasnádi Bence színművész.

Vasárnapi tárlatvezetés: Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva

Kassák Múzeum, július 11., 15h

A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országainak egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveiből mutat be fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat. Fantasztikus felvételeket, izgalmas történeteket kínálnak ebéd utáni szieszta helyett. Az érdeklődőket Kürti Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora kalauzolja a kiállításban.

Tárlatvezetés Ragó Anett pszichológussal

Kiscelli Múzeum, július 11., 15h

Ragó Anett pszichológus tart tárlatvezetést Asztalos Zsolt: Emlékmodellek című kiállításában. Ragó Anett az ELTE PPK Kognitív Pszichológia Tanszékének adjunktusa. A pszichológusképzés aktív szereplője, BA, MA és doktori szinten egyaránt, magyar és angol nyelven. Ezen kívül meghívott előadóként oktat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmoperatőr művész képzésében.

Tárlatvezetés

Szépművészeti Múzeum, július 11., 16h

Miért olyan gyakoriak a kiskutyák és az erotikus témák világhíres művészek rajzain és metszetein? Hogyan változtatta meg a japán metszet Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, vagy Egon Schiele művészetét? Hogyan forradalmasította egy magyar művésznő, Molnár Vera a 20. században a rajz műfaját? Egyórás tárlatvezetésük során a Grafikai Gyűjtemény legszebb rajzait és metszeit nézhetitek meg közelebbről, megválaszolják a legégetőbb kérdéseket is.

Csikiriki

PaviloN, július 11., 16h

A hosszú bezártság után itt az idő, hogy újra tolj egy kis CSIKIRIKIT de! Ha szereted a minimált, a micro houset és a hasonló stílusú zenéket akkor ez a te esemény sorozatod!

Sunday Session ►DJ Palotai // Yeromos

A38 Hajó (Orrterasz), július 11., 17h

dén nyáron is folytatódik a Sunday Session! Az 5. születésnapját ünneplő sorozat megújult formában tér vissza a családias hangulatáról, minőségi zenéiről és a felszabadult bulikról híres A38 Hajó orrteraszára. DJ Palotai és Yeromos (aka Wonda) számtalan felejthetetlen közös bulival a hátuk mögött, több, mint 10 év közös zenélést követően ismét egy színpadon állnak!

Borral folyó Kánaán - borséta a budai Várnegyed nyugati pincerendszerében

Dísz tér, július 11., 17h

Hová tűnt a budai borvidék és milyen volt a budai bor? A Budai Vársétán bemutatják Buda borászati történetét az első szőlőtőkéktől egészen a Borfesztiválig. Szót ejtenek kerülőkről, vincellérekről, korcsolyásokról, mesélnek németekről, rácokról és zsidókról. A séta végén a nyugati pincerendszerben megnézhetik, hogyan tárolták az itt lakók a méltán híres nedűt, majd egy pohár finom vörösborral zárják az utat.

Eredics Salamon és a Budapesti Vonósok

Óbudai Társaskör, július 11., 18h

Különleges műsorösszeállítással készül a Budapesti Vonósok és Eredics Salamon. Európai örökségünk egy olyan szeletét mutatják meg, amely nem mindennapi ívet rajzol Itáliától a Balkán-félszigeten át a mai Magyarországig és Erdélyig.

A baba

Óbudai Kulturális Központ, július 11., 19h

Ha valaki társat keres, olyanra vágyik, akivel egy lehet. Olyanra, akivel testileg-lelkileg harmónikusan élhet. És ha az élőkben csalódott, nincs más, mint a gép. A gép, mely gombnyomásra parancsot teljesít, takaros, tetszetős és pont arra tervezték, hogy társ legyen. Mindenszinten. Mesterséges intelligencia, a jövő. De mi van akkor, ha ez az intelligencia rájön, kik is vagyunk, és ki ő?

István, a király

Budapesti Operettszínház, július 11., 19h

Az István, a király egy családi viszály története. Géza halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen. Milyen eszközöket lehet bevetni a győzelem érdekében? Milyen elveket áldozunk fel politikai célokért? 

Duma Aktuál

Dumaszínház, július 11., 19.30h

A műsor a közélet, politika, súlytalan bulvár események, művészet és kultúra eseményeit dolgozza fel havi rendszerességgel, 2*70 percben (néha több), szünettel. Vetítések, videók és váratlan színpadi elemek keverednek helyszíni tudósításokkal és indokolatlan táncbetétekkel. 

Simply The Best / Horgas Eszter – Falusi Mariann és a ClassJazz Band

Városmajori Szabadtéri Színpad, július 11., 20h

Horgas Eszter és Falusi Mariann visszatérő fellépői a Városmajori Szabadtéri Színpadnak. A karantént követően a két művésznő úgy gondolta, hogy egy igazi szórakoztató „buli koncerttel’ lepik meg a közönséget és egy nagyszabású showműsorral lépnek fel 2021 nyarán a városmajori színpadon. Az örömzenei koncerten Tina Turner Simply the best slágere mellett, Simon and Garfunkel, Leonard Cohen, Madonna és Astor Piazzolla dalaiból hallhatnak a nézők egy rendkívül változatos és minőségi válogatást.

A Kékszakállú herceg csodálatos élete... estébé estébé estébé...

Petőfi Irodalmi Múzeum, július 11., 20h

Bezerédi Zoltán Esterházy-estje. Esterházy Péter a PIM Nyári Fesztivál rendezvényeinek rendszeres fellépője volt, évről évre örömmel olvasott fel műveiből és a közönség is lelkesen várta és hallgatta őt minden időjárási viszontagság ellenére. 2016-ban is reménykedek, hogy itt lesz, de akkor már csak üdvözlő sorait küldte a közönségnek és pár napra rá, július 14-én elhunyt. Ezzel a programmal rá emlékeznek.

Mandala Nyár

Sóstói Múzeumfalu, július 11.-augusztus 27.

2021. július 11-én elstartol a Mandala Nyár 29. Plusz, a régió legnagyobb múltú nyári színházi rendezvénysorozatának idei évada! Tíz előadást tervezett a nyárra a Mandala Dalszínház. A tavalyi fél nyarat és a mostani szűkített esztendőt is tekintve a Mandala Nyár a 29. Plusz számot viseli idén. Saját előadások és vendégjátékok fogadják a Sóstói Múzeumfaluban a Mandala közönségét.