Vasárnapi programajánló

Bár jócskán év eleje van, és hideg is, már indul a fesztiválszezon üstöllést, méghozzá ütős! Gyerekek és felnőttek is megtalálják a tartalmat erre a vasárnapra, jó szórakozást kívánunk!

Újból a kölyköké a főszerep január 14-én a Turbinában! Izgő-mozgó, mindenhova kúszó, vidám kölykök figyelem! Vegyétek be közösen Turbina mesés várát, és fedezzétek fel azt, vasárnap délutáni programunk keretében. A program 0-9 éves korig ajánlott.

Supersonic – Janca Dániel elektroakusztikus ütőhangszeres koncertje

Magyar Zene Háza (Előadóterem), január 14., 16:00

Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. Az esemény nyitókoncertjén sokszínű hangélményben lehet részetek, melyben Janca Dániel vezet el titeket az ütőhangszeres szólóirodalom legfrissebb alkotásaihoz. A koncert különlegessége, hogy a szólista játékához a teljes koncert során egy digitális hangzások által képzett zenei világ társul.

CsemeTeátrum - Varró Dániel - Molnár György: Túl a Maszat-hegyen 2.

Márai Sándor Művelődési Ház, január 14., 16:00

Zenés könyvbemutató. Húsz év után végre kiderül, mi történt Emil bácsival, a postással, aki túl a Maszat-hegyen a Paca cár börtönébe került. Varró Dániel költő, műfordító és Molnár György megzenésített versekkel tűzdelt műsorára várnak mindenkit.

Hagyományok újrafogalmazva – Trio Dakoda

Magyar Zene Háza, január 14., 19:00

Az Amadinda Percussion Project (APP) palántái közül kikerült fiatal magyar tehetségek elementáris hangzásokkal, érzékeny kamarazenéléssel és pezsgő virtuozitással egyaránt várják a hallgatóságot. A “Dakoda” ősi indián név, mely “barát”-ot és “szövetséges”-t jelent, jellemezve ezzel az tagok közös gyökereken alapuló szellemiségét és munkáját. Burcsik Dávid, Hencz Kornél és Láposi Dániel zeneakadémista éveik alatt ismerték meg egymást és fedezték fel a lehetőségét egy együttes megalapításának. A trió kezdeti motivációja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan fiatal ütőegyüttes, amely közös identitáson és zenei hagyományon alapul, és újrafogalmazza a magyar ütőhangszeres tradíció formuláit a 21. századi közönség számára.

Budapest Bossa Nova Duo

IF Cafe, január 14., 20:00

Azok a csodálatos dalok Rióból, jazzesen! Km.: Hurták Gábor (gitár, ének), Szalay Gábor (gitár)

Subtones feat. Otis Sandsjö

Müpa (Fesztivál Színház), január 14., 20:00

A Subtones nagy mértékben felelős azért, hogy kezdünk kifogyni a stiláris meghatározásokból, iránymutató jelzőkből. Mire körülírnánk zenéjüket, az már tovább is szökken, hogy saját címkét követeljen magának. Ez alkalommal, amikor a svéd szaxofonos, Otis Sandsjö is csatlakozik vendégként a csapathoz, tovább fokozódnak az izgalmak. Külön erre az estére tervezett műsorral készülnek, amelyben a kísérleti elektronika és az avantgárd találkozik a vokális jazzel, teret hagyva a briliáns vendégszaxofonos játéka mellett a zenekartagok megszólalásainak is.

Kolloid and the Electro Sonic Dreams

Magyar Zene Háza (Előadóterem), január 14., 20:30

Mikołaj Rytowski lengyel származású ütőhangszeres és Robin Michel svájci média dizájner által alapított bázeli székhelyű duó egy audiovizuális koncertélménnyel gazdagítja a programot. A koncert három művészeti területet köt össze: az ütőhangszeres improvizáció és az élő-elektronika masszív hangzása szolgál az élőben létrejövő videóprezentáció alapjául. A három médium szorosan összefonódik, kapcsolatukat folyamatos interakció és szerepcsere jellemzi. A hangokat, zajmintákat, erősen ritmikus motívumokat egy videoszoftver élőben alakítja át pszichedelikus látványvilággá, amelyre a zenészek reagálnak, újabb forrást szolgáltatva ezzel a szoftvernek.